Izvor:Pobjeda

Kako je Abazović upoznao Kosanovića

Biznismen Zdravko Kosanović, kojeg je Pobjeda označila kao vlasnika kontingenta cigareta zaplijenjenog u Luci Bar, demantovao je da ima ikakve veze sa ilegalnim tranzitom i oduzimanjem cigareta koje su u utorak 6. septembra prezentovali premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević.

– Da ne bih dugo pisao i oduzimao dragocjeno vrijeme čitaocima, reći ću sljedeće. Nijesam vlasnik cigareta pomenutih u tekstu. Nijesam ih uplatio nigdje u svijetu što je lako provjeriti preko Interpola u pomenutim gradovima odakle su cigarete stigle u Crnu Goru. Nemam nikakve veze sa ovom transakcijom i pozivam sve nadležne organe da izvrše sve provjere i da dođu do potpune istine u ovom predmetu – napisao je Kosanović u mejlu Pobjedi, naglašavajući da stoji na raspolaganju svim državnim organima u cilju da ,,pomogne da se ovaj slučaj razriješi do kraja“.

Dokumentacija koju Pobjeda posjeduje pokazuje da je Zdravko Kosanović itekako vezan za kompaniju KOZD iz Rume i da je Rješenjem carinske ispostave Bar (broj: U/I-520/11-22) upravo srpska firma iz Rume označena kao vlasnik 5.124 paketa cigareta ,,raznih brendova“ koji su 19. jula pristigli u Slobodnu zonu Luke Bar brodom ,,Wec Majorelle“ u sedam kontejnera.

KO JE VLASNIK FIRME ,,KOZD“

Podaci iz Agencije za privredne registre Republike Srbije dokazuju da je Zdravko Kosanović osnovao firmu KOZD Company d.o.o. iz Rume februara 2019. godine i da je sve do 7. jula ove godine bio 100 odsto vlasnik, da bi se tek potom izdalo rješenje o upisu Veselina Vuletića kao novog vlasnika.

Uz to, kao povezane kompanije pominju se ,,Win Logistics“, ,,FIT Logistics“, ,,Linus“ , Metal Logistics“, ,,Kosanovic group“ u kojima Zdravko Kosanović figurira kao vlasnik.

Kosanović je, kako je zapisano u poslovnom registru, bio direktor KOZD-a do 8. avgusta, kada je tu poziciju preuzeo njegov prijatelj Vuletić.

Izvjesno je, dakle, da je upravo kompanija KOZD naručila kontingent cigareta iz Dubaija koji je u Crnu Goru stigao 19. jula ove godine, pa je teško povjerovati u Kosanovićevu tvrdnju da ,,nikad nije uplatio nigdje u svijetu cigarete“.

Zanimljivo, u srpskoj Agenciji za privredne registre KOZD je registrovan za posao ,,skupljanje otpada koji nije opasan“.

Kako je Pobjeda već objavila, premijer Abazović i direktor Uprave prihoda i carina Milošević nijesu zvanično htjeli da saopšte ni kompaniju, niti vlasnika, ali se u rješenju carinske ispostave u Baru jasno ukazuje da je riječ o firmi čiji je, kako je Pobjeda otkrila, vlasnik Kosanović.

,,JAK IGRAČ“

Srpski i crnogorski mediji opširno su u prošlosti izvještavali o Zdravku Kosanoviću, bliskom poslovnom saradniku Miodraga Dake Davidovića, kao i njihovim razgranatim poslovima u Srbiji i Crnoj Gori. 

Njih dvojica su bili pod posebnom policijskom obradom u vrijeme kada je Davidović prvi put upravljao Željezarom u Nikšiću, kada se sumnjalo da je Kosanović, kroz sekundarni otpad željeza, u fabriku unosio šut, granje, iskidane gume i drugi otpad, kako bi dobio na tonaži i kako bi tako izvlačili ,,ekstra profit“ iz tog posla.

Prema medijskim izvještajima, Davidović i Kosanović su bili angažovani u podršci Demokratskom frontu pred izbore 2016. godine.

Ime Zdravka Kosanovića pominje se i pet godina kasnije, 2021. godine, pred lokalne izbore u Nikšiću, kada se maksimalno angažovao da pobijedi blok srpskih stranaka.

U januaru te godine podgorička policija je kontrolisala Kosanovića i srpskog državljanina iz Rume Milana Devrnju, te je kod njih pronašla kriptovani telefon, veću količinu kačketa i zaštitnih maski sa natpisom stranke ,,Narodni pokret“, koju je prethodno osnovao Daka Davidović.

Pronađena je tada i službena legitimacija Devrnje, a tokom postupka je utvrđeno da je on bivši policajac MUP-a Srbije. Svi predmeti su pronađeni u ,,mercedesu“ čiji je vlasnik Kosanović. Nije poznato da li je podnešena krivična prijava i da li je uopšte vođen postupak nakon intervencije policije.

Srpski tabloidi su posebno bili žestoki prema Davidoviću i Kosanoviću, nakon što je 2019. godine u beogradskom hotelu ,,Crown Plaza“ pucano na tadašnjeg episkopa Joanikija, kada je lakše ranjen i Daka Davidović, koji se odmah preselio u Crnu Goru.

Tada su se Davidović i Kosanović optuživali da su oštetili državno preduzeće Srbija kargo a.d., koje se bavi prevozom robe željeznicom.

– Preduzeće za željeznički prevoz robe u Srbiji i inostranstvu, preko svojih povezanih firmi, a jedna od njih je „Kosanović“ d.o.o, koja se vodi na njegovog prijatelja iz Nikšića Zdravka Kosanovića, ojađeno je za preko 900.000 eura. Da stvar bude gora, ta Dakina firma i juče je dobila tender u tom istom preduzeću, a prema našim saznanjima, riječ je o otkupu sekundarnih sirovina – pisali su srpski tabloidi ,,Alo“, ,,Informer“ i ,,Kurir“.

Nije, međutim, tada povedena neka zvanična istraga, pa je sve ostalo na medijskim nagađanjima.

POLITIČKE VEZE 

Prema informacijama Pobjede, ozbiljnije političke veze Davidovića i Kosanovića sa predstavnicima nove vlasti, formirane nakon avgustovskih izbora 2020. godine, izgrađene su krajem te godine kada je u Crnu Goru, po ,,specijalnom zadatku“ stigao srpsko-američki špijun Stevan Simijanović.

Lažnom američkom diplomati smještaj u Podgorici obezbjeđivala je Ura, u hotelu ,,Ambasador“, gdje je Simijanović boravio nekoliko dana u društvu srpske državljanke Marije Havrilov, članice srpske ultradesničarske organizacije ,,Zavetnici“. Zanimljivo, tu organizaciju je otvoreno podržavao Nemanja Ristić koji je bio na spisku Specijalnog državnog tužilaštva kao osumnjičeni za učešće u pokušaju terorizma i likvidaciji Mila Đukanovića oktobra 2016. godine.

Kako se srpsko-američko-crnogorski državljanin, špijun Simijanović, povezao sa čelnicima Ure, nije obrazloženo.

Ali da su kontakti bili intenzivni, nepobitno je. Simijanović je bio, kako je Pobjeda već pisala, čovjek koji je povezao Davidovića i Kosanovića sa Dritanom Abazovićem, navodno radi stvaranja nekog saveza pred lokalne izbore u Nikšiću. Prema izvorima našeg lista, Davidović je u razgovoru sa Abazovićem tada iskazao interesovanje da se konačno ,,ovlada Lukom Bar i biznisom reeksporta cigareta iz tog mjesta“.

Da je Abazović bio blizak sa Kosanovićem, pokazuje i zajednička fotografija njih dvojice koja se juče pojavila na društvenim mrežama i koju je na Tviteru prenio i potpredsjednik Vlade i predsjednik SDP-a Raško Konjević.

Zdravko Kosanović ima i fotografije sa druženja sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, kao i sa sadašnjim ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, sa kim je, u društvu Dake Davidovića, uslikan u okolini Nikšića.

Da li je i tada agilni, kontroverzni, biznismen ugovarao neke poslove, ili je riječ tek o privatnim susretima – nije poznato. Izvjesno je, međutim, da se ime Zdravka Kosanovića ponovo pojavilo u papirima o zaplijenjenim cigaretama prije nekoliko dana.

Takođe, nepobitno je utvrđeno da su direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, baš kao i premijer Abazović – kada su se hvalisali ,,velikom zapljenom ilegalnih cigareta“ – znali i kompaniju i ime vlasnika spornog kontingenta. Zašto su to prećutali?

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare