Kašćelan i Marković tvrde da su pištolje potegli u nužnoj odbrani

Slobodan Kašćelan i Igor Marković pucali su u nužnoj odbrani jedan na drugog na parkingu vile “Marija” u Prčanju 30. aprila 2010. godine, navodi se u žalbama njihovih branilaca na osuđujuću presudu Višeg suda koje je juče razmatralo vijeće sudija Apelacionog suda.

Žalbu na presudu uložilo je i tužilaštvo jer je, kako se navodi, prvostepeni sud “precijenio olakšavajuće okolnosti na strani optuženih” i izrekao im blage kazne.

Prvostepenom presudom koja je nakon ponovljenog postupka izrečena 16. oktobra prošle godine, Kašćelan je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva Markovića, dok je Marković osuđen na dvije godine zbog pokušaja ubistva Kašćelana.

U pucnjavi Markovića i Kašćelana ranjen je Milenko Sovran koji je pokušao da spriječi sukob nekada dva dobra prijatelja.

Prema navodima optužnice, odbrane optuženih i iskaza svjedoka, Slobodan Kašćelan je 30. aprila 2010. godine sjedio sa prijateljima Milenkom Šovranom i Draganom Radonjićem kada je Igor Marković zaustavio automobil pored lokala i prišao njihovom stolu.

Marković je naredbodavnim tonom kazao Kašćelanu da izađe napolje, na parking vile “Marije”, što je ovaj učinio bez pogovora.

Kašćelan je u odbrani pred sudom ispričao da je vidio da Marković ima pištolj zbog čega je u jednom trenutku skrenuo prema svom automobilu i iz vrata uzeo oružje.

On je tvrdio da ne zna kada i koliko je puta pucao jer je bio uplašen i branio je svoj život.

Sa druge strane, optuženi Marković je prilikom davanja odbrane ispričao da je tog dana vidio Kašćelana i da mu je prišao jer je “čuo neke priče u gradu pa je želio da ga pita da li je to tačno”.

Istakao je da mu je bilo neprijatno da ga o tome pita pred Šovranom i Radonjićem, pa ga je pozvao da popričaju na parkingu vile “Marije”.

Marković je ustvrdio da nije imao namjeru da se obračunava sa Kašćelanom, ali da se situacija preokrenula kada je Kašćelan naglo pritrčao svom automobilu iz kojeg je uzeo pištolj.

Tada su između njih stali Radonjić i Šovran, moleći ih da ne pucaju.

Ipak, meci su ispaljeni, ali na osnovu iskaza svjedoka i odbrana optuženih nije bilo moguće utvrditi koje prvi pucao.

Na mjestu događaja pronađene su dvije čaure od metaka koje je ispalio Marković, dok je Kašćelan ispalio jedan metak koji je rikošedrao i pogodio Šovrana u desno rame.

Sudije Apelacionog suda konstatovale su da se u nalazu vještaka balističke struke navodi da je Šovran pogođen od rikošeta, odnosno da se projektil koji je ispalio Kašćelan obio o tvrdu podlogu i završio u ramenu Sovrana.

Vještak je tokom suđenja ustvrdio i da je opšte poznato pravilo u balistici da nakon odbijanja projektila o tvrdu podlogu njegova putanja je nepredvidiva.

Prezentiranje i nalaz vještaka medicinske struke u kojem je konstatovano da su oba optužena u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila bitno smanjene uračunljivosti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare