Izvor:Pobjeda

Kontrola optužnice protiv Duška Kneževića i Nenada Vujoševića odgođena na neodređeno vrijeme

Kontrola optužnice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i još tri osobe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca, juče je u podgoričkom Višem sudu odgođena na neodređeno vrijeme nakon što je advokatica Tatajana Jovanović u trećem navratu zatražila izuzeće postupajućeg vijeća kojim predsjedava sutkinja Evica Durutović.

Advokatica Jovanović je prije izuzeća vanraspravnog vijeća zahtijevala da se ročište odgodi po zahtjevu branioca prvooptuženog Duška Kneževića, advokata Nemanje Jolovića kojeg zastupa po zamjeničkom punomoćju a kao razlog navela je da optuženi Knežević nije imao dovoljno vremena da se upozna sa sadržajem optužnice.

Međutim, sutkinja Durotović nije uvažila ove razloge, nakon čega je advokatica Jovanović zatražila izuzeće vanraspravnog vijeća i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Sutkinja Durutović odbacila je dio zahtjeva za izuzeće Savića jer se on ranije samoinicijativno izuzeo iz svih predmeta koji se vode protiv Kneževića.

-Upravo zbog toga on ne može odlučivati o zahtjevu za izuzeće ovog vijeća, zbog čega ćemo morati isti da proslijedimo Apelacionom sudu – kazala je Durutović i naložila da se spisi predmeta proslijede Apelacionom sudu i odloži ročiste na neodređeno vrijeme.

Advokatica Jovanović, obrzlažući zahtjev za odlaganje ročišta, između ostalog, navela da Duško Knežević iz opravdanih razloga nije mogao da pristupi pretresu iako je uredno primio poziv i optužnicu.

-Sud u Velikoj Britaniji je okrivljenom zabranio napuštanje Ujedinjenog Kraljevstva dok traje postupak ekstradicije. Njegove putne isprave su oduzete do daljnjeg. Ročište o odlučivanju po zahtjevu za ekstradiciju zakazano je za 11. januar 2022. i predviđeno je da traje pet dana pa je naš prijedlog da se ročište odloži na kraći rok do završetka ročišta u Britaniji – kazala je Jovanović.

Uslijedilo je pojašnjenje sutkinje Durutović koja je navela da za optužnice koje nijesu potvrđene nije moguće pokrenuti postupak ekstradicije.

– Ako Duško Knežević nije izručen, za ovaj predmet bez njegovog pristanka ne bih mogla da ga saslušam – kazala je ona.

Advokatica Jovanović je navela da ipak smatra da su ispunjeni uslovi za odlaganje jer Duško Knežević nije imao dovoljno vremena da se upozna sa optužnicom.

Sa druge strane, sutkinja Durutović je bila mišljenja da je Knežević od 6. decembra, kada mu optužnica uručena, imao i te kako vremena da se upozna sa sadržajem ovog akta.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je navela da kada je u pitanju postupak ekstradicije protiv Kneževića, SDT je do danas uputilo zahtjev za ekstradiciju nadležnim u Velikoj Britaniji u predmetu „Kaspia 1“ još 2019. godine nakon što je optužnica potvrđena, pa zatim još četri dopune navedenog zahtjeva u četiri predmeta nakon potvrđivanja optužnice.

-Kada je u pitanju ovaj predmet, Ministarstvo pravde nije uputilo zahtjev za ekstradiciju, jer za to do sada nisu ispunjeni zakonski uslovi – kazala je Vukčević.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević je 10. januara prošle godine podigla optužnicu na kojoj su se pored Kneževića i Vujoševića našli i bivši radnici Atlas banke Aleksandar Vilotijević, Srđan Pavićević i Olga Stanković.

Knežević se tereti da je bio na čelu kriminalne organizacije, Vujošević za članstvo u kriminalnoj organizaciji, dok se troje bivših bankarskih službenika tereti za pranje novca.

U optužnom aktu Specijalnog tužilaštva Vujošević je, po nalogu Kneževića, stupao u kontakt sa osobama u Specijalnom tužilaštvu koje su postupale u predmetima protiv njega i njemu bliskih osoba, kako bi dobio podatak iz aktuelnih istraga.

Za prikupljene informacije Vujošević je nagrađivan korišćenjem stana u Baru, vlasništva jedne od kompanija Kneževića ali i uslugama hotela Princes u Baru, takođe vlasništva odbjeglog biznismena. U ovom slučaju tužilaštvo među dokazima ima iskaze svjedoka, telefonske razgovore do kojih su došli mjerama tajnog nadzora, SMS poruke, kao i iskaz svjedoka saradnika koji je podrobno objasnio od kada datira „poznanstvo“ Kneževića i sekretara VDT-a.

O relacijama Kneževića i sekretara VDT-a svjedočilo je više osoba, a saradnja odbjeglog biznismena i državnog službenika počela još 2017. godine.

U ovim nelegalnim aktivnostima učestvovali su i bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i šef za opšte poslove u toj banci Vlatko Rašović, koji su u istrazi dobili statuse svjedoka saradnika i podrobno objasnili kako je 2014. godine osam miliona eura koje je Knežević dobio, kako se kasnije utvrdilo, prevarnim radnjama od kompanije Kaspia properti iz Dubaija ubačeno u legalne tokove.

Durutović: Netačna adresa

Sutkinja Evica Durutović na jučerašnjem ročištu saopštila je da je odbrana Duška Kneževića sudu dostavila netačnu adresu stanovanja ovog optuženog u Londonu.

-Sud je provjerom preko interneta došao do tačne adrese i poslao mu spise i poziv za današnje ročište koje je on primio 6. decembra – pojasnila je sutkinja Durutović.

Advokat Piperović: Odbrana Duška Kneževića odlaganjima ročišta namjerno opstruira ovaj proces

Branilac optuženog Nenada Vujoševića, advokat Zoran Piperović, komentarišući ponovno odlaganje ročišta za kontrolu optužnice na zahtjev odbrane Duška Kneževića, ocijenio je da se radi o namjernoj opstrukciji.

On je istakao da advokatica Tatjana Jovanović nije navela razloge zbog kojih je tražila izuzeće vijeća kojim predsjedava sutkinja Evica Durutović.

-Mislim da se radi o namjernoj opstrukciji a da se ne vodi računa o ostalim okrivljenima za koje je sve ovo već odavno postalo maltretiranje. Ovako možemo unedogled a da moj branjenik bude ista tako u nedogled pod suspenzijom sa trećinom ličnog dohotka i ugroženom egzistencijom – kazao je advokat Piperović.

On je predložio da se ročište za kontrolu optužnice u ovom slučaju održi što prije kako bi vanraspravnom vijeću predočio da u optužnici nema ništa vezano za Vujoševića.

-Vujošević je ciljno ubačen u optužnicu. Da nije bilo snimljenih razgovora između njega i Duška Kneževića, Vujošević bi i dalje bio sekretar u tužilaštvu. Vujošević je ovim optuženjem kažnjen zbog tog razgovora – zaključio je advokat

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Na Aerodromu Podgorica uhapšen Bjelorus po međunarodnoj potjernici

"On se se potražuje od strane NCB Interpol Minsk radi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim tužilaštvom u...

U Podgorici uhapšene tri osobe: Krali satove, obijali vitrine...

Podgorička policija uhapsila je B.V. (40) i V.J. (39) zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela...

Makron povlači ambasadora i vojne trupe iz Nigera

Francuska je zadržala oko 1.500 vojnika u Nigeru od julskog puča i više...

Uhapšen Podgoričanin, pijan vrijeđao policajce

Pripadnici saobraćajne policije su u okviru represivnih aktivnosti podnijeli 159 prekršajnih prijava, izdali 1.059 prekršajnih naloga, oduzeli 15...

Nakon više godina, mještani naselja Beri dobiće novi asfalt

Ekipe Gradskog preduzeća Putevi d.o.o. sjutra će početi sanaciju glavne saobraćajnice kroz selo, kao...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare