Krivična prijava protiv premijera, generalne sekretarke Vlade i v.d. direktora Uprave za katastar

Vlasništvo nad Cetinjskim manastirom i njegova zaštita od devastacije pitanja su od neprocjenjive i najviše važnosti za upravu Prijestonice, ali i za sve građane Cetinja i Crne Gore koji ovaj sakralni, a prije svega objekat kulturne baštine crnogorskog naroda, vide kao simbol nacionalnog jedinstva i ponosa, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je, predstavljajući odbornicima Informaciju o preduzetim mjerama i radnjama shodno zaključcima Skupštine Prijestonice Cetinje sa sjednice održane 14. i 17. septembra, istakao da je lokalna uprava u dosadašnjem postupanju preuzela sve pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi zaštitila sopstvenu imovinu – Cetinjski manastir.

Kašćelan je kazao da je lokalna uprava u kontinuitetu pravno reagovala na postupanja Uprave za katastar, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade Crne Gore koji su donošenjem odluka o promjeni pravnog statusa Cetinjskog manastira ugrozili prava i imovinu Prijestonice, navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje. 

Objašnjavajući preduzete pravne poteze, Kašćelan je kazao da Vlada Crne Gore nije nadležna za donošenje bilo kakvih odluka koje se odnose na zabranu otuđenja i opterećenja u „G“ listu nepokretnosti, niti je Zaključak Vlade, potpisan od strane generalnog sekretara, akt predviđen zakonom, za bilo kakvu promjenu u zemljišno-knjižnoj evidenciji.

„Donoseći ovakav Zaključak, Vlada je izvršila zloupotrebu službenog položaja i pravno nasilje“, naveo je Kašćelan.

On je rekao da je Prijestonica Cetinje 14. oktobra ponijela Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića, generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koče Đurišića, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

„Ranije, Osnovnom državnom tužiocu na Cetinju predata je krivičnu prijava protiv NN lica iz Pravoslavne mitropolije crnogorsko-primorske Cetinje i NN lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Cetinje zbog osnovane sumnje da su na štetu Prijestonice Cetinje, kao saizvršioci, počinilio krivično djelo uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 a Krivičnog zakonika Crne Gore“, naveo je gradonačelnik.

On je podsjetio da je krivična prijava podnijeta zbog izvođenja radova u Cetinjskom manastiru bez saglasnosti Prijestonice Cetinje kao vlasnika kulturnog dobra, te da Uprava nije spriječila radove, iako je to u njenoj nadležnosti.

„Povodom navedene krivične prijave, Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju nas je 18. oktobra obavijestilo da je kod ovog tužilaštva formiran krivični predmet, te je u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji u izviđaju“, rekao je Kašćelan.

On je kazao i da je, u cilju realizacije Zaključka Skupštine, formirao ekspertski tim koji će pred nadležnim državnim organima i za potrebe Prijestonice Cetinje postupati u skladu sa zakonima Crne Gore u svim postupcima koji se vode ili će eventualno biti pokrenuti.

Tim čine advokati Nikola Martinović i Dušan Lukšić, pravnik i istoričar Jadranka Selhanović i Novak Adžić, i zaštitnik imovine Prijestonice Snežana Popivoda.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Adžić: Nijednom nismo demantovali Radunovića, bilo više poziva ka...

''Ono što je stav policije, ali dok se ne sprovede istraga, ne možemo...

Abazović o pisanju M portala: Prave se konstrukcije od...

"Vidjećemo šta će biti 19. avgusta, možda se pojavi još jedna inicijativa o nepovjerenju Vladi pa ćemo...

Vesni Bratić oduzet diplomatski pasoš

''Išla bih, možda, i u inozemstvo nego mi ministar (neustavni) izvanjskih poništio dipl....

Korona presjek: Preminula jedna osoba, 548 novooboljelih

Kako je saopšteno, izvršeno je 1.656 analiza.  Oporavljenih je 769,...

Optužnica protiv Podgoričanina zbog napostovanja maloljetnice

Kako se navodi u optužnici L.M. je 15.juna 2022.godine oštećenu M. N., koja je došla da napuni...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare