Krivične prijave protiv bivših visokih funkcionera: Galeb iz budžeta odnio milion?

Po nalogu ulcinjskog osnovnog tužioca Faruka Resulbegovića, Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije podnio je krivične prijave protiv bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića, njegovog zamjenika Nebojše Popovića i bivšeg stečajnog upravnika Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića, pišu “Vijesti”.

 

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer su prilikom privatizacije hotela Galeb oštetili državni budžet za više od milion eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, istraga će vjerovatno biti proširena i na načelnika ulcinjskog katastra Dževdeta Čaprića zbog sumnje da je 2015. godine donio nezakonito rješenje, odnosno unio zabilježbu u katastru nepokretnosti na nepostojeći objekat Galeba koji je srušen 2008. godine.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je Čaprić „svjesno i sa namjerom donio nezakonito rješenje, jer je znao da Galeb ne postoji”.

Kompanija Rokšped kupila je hotel 5. septembra 2006.  godine za 5,75 miliona eura i obavezala se da će u hotel da uloži 15,4 miliona eura i da će imati pet zvjezdica. U ugovoru je pisalo da će prva investiciona godina da počne u januaru 2007. a prve goste hotel je trebalo da dočeka početkom 2009. godine. Umjesto toga, hotel je srušen početkom 2008. godine, a vlasnik je na istom mjestu, shodno aneksu ugovora, najavio gradnju novog objekta.

Tužilaštvo sumnjiči Nenezića, Popovića i Jakšića da nijesu poštovali obaveze iz osnovnog ugovora koje se tiču mjera nadzora vezanih za ulaganja u rekonstrukciju hotela Galeb. Oni nijesu imenovali ovlašćenog kontrolora koji je trebalo da vrši uvid u realizaciju i dinamiku investicionog programa kupca.

Na teret Neneziću i Popoviću stavlja se i to što nijesu dali na naplatu garancije prvog reda u iznosu od 1,26 miliona eura i 273,5 hiljada eura, naplative na prvi poziv. Time su, tvrdi izvor “Vijesti”, za te iznose pričinili štetu budžetu Crne Gore u korist Rokšpeda.

Jakšić, iako je to bio dužan, nije obavijestio Agenciju za restrukturiranje i strana ulaganja i Savjet za privatizaciju da Rokšped nije izvršio ugovorom predviđena ulaganja, niti je pokrenuo raskid kupoprodajnog ugovora. Istražitelji bivšeg stečajnog upravnika sumnjiče i da je aneksom ugovora iz 2008. godine, pričinio štetu Vladi kao većinskom vlasniku i bivšem vlasniku Ulcinjskoj rivijeri jer je, umjesto rekonstrukcije, dozvolio rušenje i gradnju. Sagovornik “Vijesti” tvrdi da zbog toga Ulcinjska rivijera tada nije mogla pokrenuti raskid ugovora, niti tražiti nove bankarske garancije sve do usvajanja planova 2012. godine.

Rokšped iz osnovnog i aneksa ugovora nije realizovao nijednu odredbu utvrđenu rokovima, osim one koja se odnosila na isplatu dogovorenog iznosa za objekat i zemljište. Te odredbe imale su i raskidne klauzule ili uslove, ali Vlada nije posegla ni za jednom. Tako je Rokšped prvu bankarsku garanciju u iznosu od 1,26 miliona eura morao da dostavi do 30. oktobra 2006. godine sa rokom važenja do 31. decembra 2007. godine. Drugu garanciju, u iznosu od 273,5 hiljada eura, morali su da uplate do 15. decembra 2007. godine sa rokom važenja do 31. decembra 2008. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Državne zastave na crkvama u Bandićima, Obzovici i na...

Ovime su se Bandići pridružili ostalim Crnogorcima koji...

Samardžić: Jedva čekam da dam izjavu, iz više razloga

Samardžić je na Tviteru prokomentarisao tekst sa portala Vijesti, objavljen danas, pod naslovom...

Predsjednik opštine Nikšić predlaže da EPCG kupi Željezaru

''Mi smo preuzeli fabriku, od sada svi pregovori mogu da se vode samo...

Poslije sto godina: Crnogorska zastava na crkvi na Bijeloj...

“Ovime su se Bandići pridružili ostaloj braći Crnogorcima koji su krenuli u misiju vraćanja crnogorskih simbola u...

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare