Lažne značke trebalo da podijele ruskim aktivistima: Đukić saradnik ruskih službi?

Istražni organi sumnjaju da su lažne policijske IPA značke, koje je crnogorska policija zaplijenila u srijedu ujutru na graničnom prelazu Dobrakovo, prema saznanjima portala Standard iz izvora bliskom istrazi, trebale da budu podijeljene ruskim aktivistima u Crnoj Gori i da im posluže za lažno predstavljanje.

Izvor Standarda je naveo da ne isključuje se ni mogućnost da su pojedinci značke trebali da iskoriste da prave incidente koji bi potom bili prikazani kao djelo organa reda.

Kako Standaru saznaje dosadašnja istraga sugeriše da je bivši počasni konzul Rusije u Crnoj Gori Borivoje Đukić pokušao da prokrijumčari 100 lažnih znački kako bi ih podijelio svojim istomiljenicima.

Ove lažne legitimacije bi, uz kačenje vlastite slike, mogle da posluže za razne vrste operacija od lažnog predstavljanja i zloupotrebe značke, mogućnosti nezakonitog legitimisanja po Crnoj Gori pa čak i pretresa pojedinih lokacija.

Inače, bivši ruski počasni konzul trenutno je aktivni član ruskih kozaka kao i motociklističkom klubu “Noćni vukovi”, nacionalističkoj grupaciji koje ruski predsjednik Vladimir Putin naziva svojom braćom i koji su poznati po svojim bliskim vezama sa Kremljom i Ruskom pravoslavnom crkvom. Osim toga, z Đukića se vjeruje da njeguje veze sa ruskim obavještajnim službama, s obzirom da je dugo živio i radio u Moskvi gdje je stekao značajne kontakte u ruskim političkim, biznis, diplomatskim i bezbjednosnim krugovima. Zbog svega ovoga se vjerovalo da su Đukića ruske Službe bezbjednosti poslale u Crnu Goru u vidu počasnog konzula kako bi sprovodio njihove interese na terenu.

On je u centru pažnje crnogorskih medija dospio kada je Pobjeda raskrinkala njegovo nezakonito učešće, kao ruskog diplomate, u osnivanju Prave Crne Gore Marka Milačića, koji bezrezevno podržava politike Kremlja.

Graničnim policajcima, koji su, kako je jutros navela Pobjeda, na Dobrakovu zaustavili autobus srpskih tablica, bilo sumnjivo da najveća dobrovoljna policijska organizacija na svijetu, ilegalno distribuira značke organizacije iz Srbije u Crnu Goru. Da sve bude sumnjivije, na IPA iskaznicama koje su zaplijenjene, na policijskom bedžu, izgraviran je natpis „RUSIAN SECTION”, zbog čega je pošiljka odmah zaplijenjena i obaviještena crnogorska policija.

Ispitujući vozača autobusa, navodi dalje Pobjeda, crnogorski policajci saznali su da mu je paket, neposredno prije polaska, uručio srednjovječni gospodin koji je pokazao svoju ličnu kartu i, uz molbu i sitnu finansijsku nadoknadu, zamolio da omanji paket “koji sadrži neku porodičnu dokumentaciju” prenese do Podgorice.

Kako je to uobičajeno, pošiljalac paketa je ostavio kontak osobe koja u Podgorici treba da preuzme pošiljku, a za koju će se ispostaviti da se radi upravo o Đukiću. Da su granični policajci znali koje vlasnik telefonskog broja zapisanog na listi uz paket, vjerovatno ne bi pošiljka tek tako bila zaplijenjena, niti bi autobus bez paketa nastavio put a da se prethodno ne dogovori policijska zasjeda na stanici u Podgorici. Međutim, Đukić je, prema saznanjima Pobjede, u 4 sata izjutra saznao da je pošiljka zaplijenjena, nakon čega je prekinuo dalju konverzaciju, isključio telefon i organizovao “bjekstvo” u Moskvu, gdje se, prema saznanjima crnogorskih vlasti, on sada i nalazi.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

BIVŠA JUGOSLAVIJA: Evo koja zemlja ima najveću stopu smrtnosti,...

Prema podacima koje su izvukli, stopa smrtnosti najveća je u Sjevernoj Makedoniji i iznosi 4,5 posto. Sjeverna...

U SAD skoro pola miliona oboljelih od COVID-19

Prema sajtu Worldometers, u Americi je danas evidentirano 20. 518 novih slučajeva, a samo tokom dana...

MMF: Dolazi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Pandemija će imati "najgore ekonomske posljedice od Velike depresije" 1929., rekla je Kristalina Georgieva koja je svoju...

Mladi farmaceut rizikovao svoj da bi spasio tuđi život

Naime, čovjek je pao na ulici u Centru 1. Oni koji su se tu zatekli rastrčali su se...

HRVATSKA: Zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale registrovan u...

Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od naselja Markuševec. Zemljotres je registrovan 18.19 časova.

NAJČITANIJE

Podgoričanka u kritičnom stanju, nakon porođaja van medicinske ustanove:...

Kako saznajemo, obducent se još nije izjasnio o uzroku smrti bebe, i čekaju se rezultati.

Nove mjere: Najviše jedna osoba na javnim površinama, u...

Izmijenjenim i dopunjenim naredbama Zabranjuje se: 1.     prisustvo i zadržavanje na svim...

Pogledajte fotografije iz Podgorice: Na ulicama Glavnog grada samo...

U Crnoj Gori danas je bio deveti dan od kako je Nacionalno koordinaciono tijelo uvelo mjeru zabrana...

Inspektori istražuju ko je majka mrtvog novorođenčeta, sumnja se...

"Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje...

PODGORICA: U ODT večeras rade tri tužilačka tima, privođenje...

Tokom noći će državni tužioci saslušati u svojstvu osumnjičenih sva privedena lica, za koja postoje osnovi...

Komentari

avatar