Lekić: Danilu Pejoviću određen pritvor do 30 dana, upućen u istražni zatvor

Vlasniku i izvršnom direktoru Montenegro prevoza Pejović Danilu Pejoviću, koji se sumnjiči da je utajom poreza i doprinosa oštetio budžet Crne Gore preko 1,3 miliona eura, kao i za prevaru, sudija za istragu je odredio pritvor do 30 dana, zbog opasnosti uticaja na svjedoke.

Advokat Lekić je pojasnio da je Pejoviću određen pritvor po dva pritvorska osnova.

Prvi osnov kako navodi Lekić je koluziona opasnot tj. opanost od uticaja na svjedoke, i to je temeljeno na tome da je firma Danila Pejovića u odnosu sa više pravnih lica izdavala fiktivne fakture, i da bi boravkom na slobodi Pejović mogao uticati na ishod postupka.

Lekić je naveo da je drugi pritvorski osnov, činjenica da se protiv Pejovića vode dva postupka, jedan za držanje oružja i eksplozivnih materija, i drugi za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Advokat Lekić je najavio da će podnijeti žalbu na ovu odluku sudije za istrage

Lekić je u svojoj izjavi saopštio da će podnijeti žalbu iz razloga što je izviđaj u ovoj pravnoj stvari počeo davno, prije više od pola godine, i da je tada izuzeta kompletna dokumentacija, poslovanje privrednog društva Montenegro prevoza Pejović, i dodao da upravo iz razloga što je prošao veliki vremenski period, od dana početka izviđaja, do saslušanja Pejovića pred sudijom za istragu,on smatra da opasnost od uticaja na ishod postupka ne postoji.

Podsjećamo, Lekić je juče saopštio da Pejović pred tužiteljkom nije iznio odbranu, navodeći da je u teškom psiho-fizičkom stanju. On je dodao da je Pejović uhapšen na dan kad je njegovoj ćerki bio rođendan, što ga je teško pogodilo.

Lekić je kazao da je tužiteljka pet sati čitala krivičnu prijavu, nakon čega je Pejović tužiteljki saopštio da je spreman da sarađuje, i da će narednih dana biti spreman da odgovori na sva njena pitanja.

Iz Uprave policije je ranije saopšteno da se Pejović sumnjiči da je od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu Montenegro prevoz Pejović i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom.

Sumnja se i da je falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina Crne Gore kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taxi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

“Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom. Ukupna protivpravna materijalna korist koju je ostvario osumnjičeni iznosi 1.332.660 eura na štetu budžeta Crne Gore. Krivična prijava je podnijeta i protiv pravnog lica Montenegro prevoz Pejović”, naveli su iz Uprave policije.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupovi protesta i podrške zbog Bećkovića u pozorištu

Bećković, kojem je do prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, će večeras besjediti zajedno sa predsjednikom...

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare