Od početka godine 15 ubistava: Od surovih likvidacija do ubistava novorođenčadi

Ubistvo Nemanje Prelevića i Danila Pekovića drugo je dvostruko ubistvo koje se dogodilo u Crnoj Gori od početka godine. Od januara je izvršeno 15 ubistava od koji je policija riješila 13. Ukupno je stradalo 17 osoba u ovim zločinima. Pet likvidacija, od januara, se u istragama vode kao dio obračuna kriminalnih klanova „škaljaraca” i „kavčana”. U tri slučaja su ubijena novorođenčad, a ostalih sedam su ubistva izvršena usled svađe, dok je u jednom slučaju ubistvo pratilo i samoubistvo osumnjičene osobe. Ubistvo Pekovića i Prelevića je još u fazi istrage, i utvrđuje se da li je i ono dio sukoba klanova ili nelegalnih poslova.

U sukobu klanova mete i nedužni

Novljanin Šćepan Roganović ubijen je 13. februara. Policija je u sklopu istrage o ubistvu ovog Novljanina podnijela krivične prijave protiv Milija Bajramovića i I.G.

Cetinjanin Andrija Gazivoda (30) ubijen u 17. februara, oko 20.50, ispred teretane koja se nalazi u sklopu Sportskog centra „Lovćen”. Tužilaštvo je saopštilo da on nije bio član kriminalnih klanova, ali istraga ispituje da li je i ovo ubistvo osveta u sukobu zavađenih mafija.

Deset dana kasnije na Cetinju je ubijen i Pero Muhadinović (51), kada je zasad nepoznata osoba aktivirala eksploziv koji je bio postavljen ispod njegovog vozila. Tužilaštvo je saopštilo da ni Muhadinović nije bio član kriminalnih grupa, ali se sumnja da je ubijen zbog druženja sa pojedinim osobama bliskim tim klanovima.

U eksploziji koja se desila 4. marta u Dalmatinskoj ulici u Podgorici poginuo je Đorđe Božović, a teško je ranjen Aleksandar Keković. Istraga je ustanovila da je do eksplozije došlo u unutrašnjosti vozila, ali da ne može da kaže kolika je bila količina eksploziva.

U podgoričkom naselju Cijevna 28. jula ubijen je Saša Klikovac, a uhapšeni su osumnjičeni Marko Šuković i Miloš Marković.

Sačekuše i u inostranstvu

Baranin Miloš Peruničić ubijen u Španiji, u junu ove gopdine. Onje duži vremenski period boravio u inostranstvu, gdje je mijenjao i lokacije. Ubistvo se dogodilo u Marbelji, a prema pisanjima španskih medija, Peruničić je hodao trotoarom, kada mu je za sada nepoznati muškarac prišao i u njega oružjem sa prigušivačem ispalio nekoliko hitaca.

U Grčkoj su, 23. jula, u sačekuši izrešetani navodni pripadnici “škaljarskog klana” Alan Kožar iz Bara i Damir Hadžić iz Užica. Ovo istraga tamošnjih nadlećnih organa vodi kao nastavak sukoba crnogorskih klanova.

Sanel Musić (21) je poginuo, a Elvis Lješnjanin ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Kvinsu u avgustu, oko 4:30 ujutro. Prema izvorima iz tamošnje policije, Musić je sjedio na mjestu vozača, a Lješnjanin stajao ispred vozila na uglu 91. ulice i 85. Avenije kada su iz tamnog “sedana” krenuli pucnji.

Ubijena tri novorođenčeta

Novorođena beba ubijena je u aprilu, u Zeti. Istraga je utvrdila da je majka ove bebe došla u bolnicu, žaleći se na zdravstvene probleme, nakon što se sama porodila. Ova bećivotna beba pronađena je u jami.

U avgustu, u Pljevljima, pronađeno je beživotno tijelo bebe u kupatilu jedne porodične kuće u naselju Gornji Komini. Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je, nakon dostavljanja obdukcionog zapisnika, Upravi policije Centar bezbjednosti Pljevlja naložilo da se protiv jednog lica podnese krivična prijava zbog krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju.

U Bijelom Polju, u julu, mrtvo novorođenče pronašli su radnici bjelopoljskog Komunalnog preduzeća u jednom od gradskih kontejnera, 

Ubistva u porodici i iz nejasnih motiva

Tijelo ženske osobe pronađeno je 18. avgusta selu Mokrine, kod Herceg Novog. Kako je istraga utvrdila, žrtva tog zločina je kandaska državljanka Ljiljana Simić (54) koja je nestala 6. septembra u Kotoru. Policija je zbog toga uhapsila Zorana Marića, dok je drugoosumnjičenom Radomiru Deliću određen istražni pritvor.

Cetinjanin Nenad Milošević (45) uhapšen je zbog sumnje da je u naselju Humci ubio strica i njegovu nevjenčanu suprugu 13. juna. “Cetinjska policija je neposredno nakon izvršenja krivičnog djela lišila slobode N.M. (45) iz Cetinja koji je, kako se sumnja, upotrebom vatrenog oružja lišio života srodnika B.M. (74) i njegovu nevjenčanu suprugu G.G. (52) državljanku Ukrajine”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Podgorička policija je 24. januara uhapsila Paljoku Junčaja (56) iz Tuzi zbog sumnje da je ubio albanskog državljanina Edmonta Gjinkolaja, čije je tijelo pronađeno u mjestu Vuljaj. Kako je utvrdila istraga, albanski državljanin nije ubijen na mjesu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo. Takođe, policija je pronašla oružje kojim je, kako se sumnja, izvršeno ubistvo.

Pljevljak Nedžib Delić ubijen je 12. februara, oko 23 sata, u Pljevljima. Kako se sumnja, na njega je pucao rođak A.D., koji je potom izvršio samoubistvo. U Plavu je 13. februara došlo do tragedije kada je sedamdesetšestogodišnji O.H. pucao i smrtonosno ranio unuka R.H. (29).

Nikšićanin Marko Gardašević (39) ubijen je početkom juna, a za to ubistvo osumnjičen je njegov sugrađanin M.A (37). Na teret mu je stavljeno krivično djelo teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način.

Za sada istražni organi bilježe dobre rezultate u riješavanju izvršenih krivičnih djela koja su počinjena ove godine.

Željka Bojanić

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Jonica čestitala Krivokapiću: Raduje me što ova Vlada ima...

"U ime Socijalista i u svoje lično ime čestitam Vam izbor za predsjednika Vlade. Vašim izborom na...

Borovinić-Bojović: Definisaćemo borbu protiv koronavirusa u najskorije vrijeme

" Ministarstvo zdravlja će u najskorije vrijeme i formalno definisati strategiju borbe protiv pandemije COVID19, koja će...

SDP: Slavlje uz tuđe zastave pokazatelj ambijenta koji je...

U toj partiji kažu da je ovakav vid proslave i sljavljeničkog narativa logičanzato što slavljenici po crnogorskim...

Drecun: Doprinos volontera ključan za oporavak od pandemije koronavirusa

On je kazao da je Međunarodni dan volontera prilika da se podrži i promoviše volonterizam, te da...

Tokom pandemije dvije od pet žena u Crnoj Gori...

Na sjednici su razmotreni su Informacija o ženskom preduzetništvu u Crnoj Gori, njegova strategija razvoja za period...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare