OPTUŽENI ZARAŽEN KORONOM: Odloženo suđenje za pokušaj terorizma

Ponovno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, koje je bilo zakazano za 17. januar, odloženo je, potvrđeno je Standardu.

Jedan od okrivljenih je pozitivan na koronavirus, a u ponedjeljak će se zakazati novi termin suđenja.

Proces će voditi sudija podgoričkog Višeg suda Zoran Radović.

Apelacioni sud je početkom februara 2021. godine objavio odluku kojom je ukinuo prvostepenu presudu na koju su optuženi u ovom predmetu osuđeni na skoro 70 godina robije.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Prvostepena presuda izrečena je 9. maja 2019. godine, a sutkinja Suzana Mugoša obrazložila je tada da je tokom procesa utvrđeno da su optuženi, među kojima su se našli i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, bivši general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sa druge strane, vijeće Apelacionog suda je ukidanje presude obrazložilo zbog počinjenih bitnih povreda u postupku njenog donošenja.

-U samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u donosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela – pojasnilio su iz Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom Šišmakov i Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Dikić je osuđen na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov prvostepenom presudom je oslobođen optužbe da je pripremao djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore putem podstrekavanja, a dio plana bilo je i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Kako je sutkinja Mugoša pojasnila, Šišmakov je oslobođen optužbe, jer ubistvo Đukanovića nije pokušano.

Prema navodima iz oborene presude, Šišmakov i Popov organizovali su u Crnoj Gori, Srbiji i Rusiji kriminalnu organizaciju početkom 2016. godine, a njeni članovi tokom februara postali su i Mandić, Knežević i Čađenović.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu dobio je Aleksandar Saša Sinđelić, koji je tokom tromjesečnog svjedočenja razotkrio do detalja plan prema kojem je, nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, trebalo da likvidiraju pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica, dok je dio članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore, trebalo da puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata.

Bio je plan da DF zatim proglasi izbornu pobjedu, a onda i hapšenje Đukanovića.

Još 2017. godine devet srpskih državljana pred Višim sudom su potpisali sporazum o priznanju krivice i time potvrdili da su bili dio kriminalne organizacije u pokušaju terorizma.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medijska zajednica Crne Gore želi konkretne reforme medijskog sektora

Anketa je sprovedena putem online upitnika u periodu od sredine decembra 2021. do sredine januara 2022. godine....

Rudan o Đokoviću: Da si silovatelj djevojčica, premijer kriminalac,...

 Ona je, između ostalog, uporedila njegov slučaj sa još jednim koji puni novinske natpise ovih dana: optužbe...

URA: Osuđujemo skrnavljenje fasade crkve u Podgorici

Oni su naveli da izolovani slučajevi bazirani na vjerskoj netrpeljivosti nikada neće biti društveno prihvaćeni u Crnoj...

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare