Po prijavi DPS-a: Ćosović saslušan u policiji i upozoren

Baranin Aleksandar Ćosović saslušan je juče u policiji po prijavi DPS-a zbog objave na FB profilu kojom poziva na ugrožavanje cijelog izbornog procesa izbora za predsjednika Crne Gore, čime bi istovremeno ugrozio ostvarivanja ustavnog prava svakog građanina Crne Gore – pravo da bira i da bude biran.

Prema saznanjima Portala Standard Ćosović je dao izjavu i upozoren je nakon čega je pušten.

Podsjećamo Demokratska partija socijalista podnijela je krivičnu prijavu protiv Ćosovića, koji je 30. marta 2023. godine na svom Facebook profilu objavio status kojim poziva na ugrožavanje cijelog izbornog procesa, odnosno predstojećeg drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju, 02. aprila, čime bi istovremeno ugrozio ostvarivanja ustavnog prava svakog građanina Crne Gore – pravo da bira i da bude biran, sopšteno je uz DPS-a.

“Ćosović je na svom Facebook profilu napisao komentar „Mislio sam da među DPS funkcionerima ima inteligentnog oblika života, ali nije tako. Pazite sad, uložiš trud, ogromne pare, sve tajkune da organizuješ dijasporu da dođe da glasa. Onda na samo 50 najjačih birališta gdje dolazi dijaspora prekineš glasanje, izbori se na tim mjestima ponove sljedeće nedjelje, dijaspora ne može opet da dođe i saldo DPS-a je minus nekoliko miliona“. Jasno je da na ovaj način Ćosović poziva na izvršenje krivičnog djela – sprječavanje održavanja glasanja putem podstrekavanja iz člana 189, a u vezi člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, kažu u DPS-u.

Naglašavaju da je članom 189 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore propisano da ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način spriječi ili ometa održavanje glasanja na biračkom mjestu, kazniće se zatvorom do tri godine, a stavom 2 istog člana je propisano da ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mjestu usljed čega glasanje bude prekinuto, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine. Istovremeno, članom 24 istog zakonika propisano da ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio.

“Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je Ćosović postupao sa direktnim umišljajem, jer je morao znati da na ovaj način ugrožava izborni proces, te da je ovo djelo zabranjeno, stava smo da postoji osnovana sumnja da je isti učinio krivično djelo. Pozivamo nadležno državno tužilaštvo da sprovede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja odgovornosti Ćosovića. Istovremeno, upozoravamo sve učesnike izbornog procesa da će svako ko na bilo koji način bude ometao održavanje predstojećih izbora u najkraćem mogućem roku biti procesuiran”, zaključuju u DPS-u.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare