Izvor:Dan

Počinje suđenje bivšem direktoru i službenicima CKB-a

Bivši šef nikšićke filijale Crnogorske komercijalne banke (CKB) Radoslav Nikčević i osam njegovih saradnika 6. septembra će se naći na optuženičkoj klupi Višeg suda u Podgorici, gdje treba da im počne suđenje po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Ta optužnica, koja ih tereti da su banku oštetili za četiri miliona eura, potvrđena je još u decembru 2019. godine, ali je sudija Biljana Uskoković, iz raznoraznih razloga, početak suđenja odlagala više od 20 puta, piše Dan.

Pored Nikčevića, na listi optuženih su i Dragan Perutović, Ivan Radulović, Jelena Čvorović Šćepanović, Miroslav Antunović, Svetlana Cicmil, Aneta Novaković, Aleksandar Nikčević i Dragica Radulović.

Tokom petogodišnje istrage, inspektori Sektora kriminalističke policije su provjerili skoro cjelokupno poslovanje poslovnice CKB-a u Nikšiću od 2007. do 2011. godine.

Svi optuženi su tokom postupka kategorično negirali navode SDT-a, tvrdeći da u njihovim radnjama nije bilo nezakonitosti.

“U djelovanju kriminalne grupe kao poslovne strukture korišćena je filijala CKB-a u Nikšiću, u kojoj su članovi kriminalne grupe bili zaposleni. Svi su imali unaprijed određeni zadatak i ulogu. Oni su na računima sa štednim ulozima deponenata, bez njihovog naloga, kreirali i na osnovu kreiranih novčanih transakcija podizali gotovi novac i prenosili novčana sredstva sa računa jednog klijenta na račune drugih klijenata ili pravnih lica”, piše u optužnici.

Zaključene ugovore o oročenim depozitima i uplaćene depozite, prema navodima tužilaštva, nijesu evidentirali u sistem banke.

“Radnje su preduzimali u cilju realizacije kriminalnog plana, pa su sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist, a CKB nanijeli štetu od oko 3,86 miliona eura”, navedeno je u optužnici.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare