Poreski inspektor neće moći zabraniti rad advokatskoj kancelariji?

Sastanak advokata povodom usaglašavanja o ponuđenom protokolu iz Ministarstva pravde planiran za juče odložen je za danas, saznaju Dnevne novine.

Do kraja dana advokati bi trebalo da daju zajednički odgovor na ponuđenu verziju protokola i ukoliko dođe do toga, on će biti dostavljen advokatima na izjašnjenje i to na elektronskoj vanrednoj sjednici Skupštine Advokatske komore.

Podsjetimo, Advokatskoj komori je u nedjelju dostavljena prva verzija protokola o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu robe i usluga, od strane prvih potpisnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

U protokolu se navodi da postoji potreba da se pravno jasno i detaljno definiše način evidentiranja i prijave prometa u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju kod advokatske djelatnosti, odnosno kod pružanja pravne pomoći.

Predviđeno je da se najkasnije u roku od sedam dana od dana potpisivanja protokola formira paritetna radna grupa, u kojoj će polovinu članova činiti advokati. Cilj je da se do kraja godine radi na sveobuhvatnoj analizi Zakona o fiskalizaciji.

Paritetna radna grupa će kao polaznu osnovu uzeti stavove koji su usaglašeni tokom dosadašnjih pregovora predstavnika Vlade i Komore.

“Pojedinačne radnje koje preduzimaju advokati u pružanju pravne pomoći biće fakturisane na osnovu punomoćja, a u skladu sa dogovorom između advokata i klijenta”, stoji u protokolu.

Dodaje se da će nadležni sud rješenja o naknadi za službene odbrane donositi na osnovu ispostavljenih troškova, a potom će ih Sudski savjet, nakon isplate, dostavljati Upravi prihoda i carina.

“Nadležni sudovi će dosuđivati troškove na osnovu ispostavljenog troškovnika u skladu sa advokatskom tarifom. Poreski inspektor, prilikom kontrole, neće imati ovlašćenje da kontroliše spise predmeta advokatske kancelarije, već isključivo finansijsko poslovanje, a kako se ne bi narušio odnos povjerenja između advokata i klijenta”, precizirano je u protokolu.

Navodi se i da poreski inspektor neće imati ovlašćenja da zabrani rad advokatskoj kancelariji.

Advokati su u obustavi pružanja pravne pomoći od 24. maja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović srdačno dočekan u Gusinju: Pozivam sve građane da...

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, pozvao sve crnogorske građane, dijasporu i turiste iz regiona da...

Zirojević: Zajednički djelovati u cilju zaštite naše najveće svetinje...

Tema sastanka bila je potreba objedinjavanja svih onih struktura, političkih, društvenih, građanskih, sa ciljem zaštite Crne Gore...

Blindirani Mercedes NAJBEZBJEDNIJI IKADA samo za PREDSJEDNIKE I OLIGARHE

Blindirani Mercedes je unaprijeđen novom zaštitnom karoserijom i otpornim, višeslojnim prozorima od polikarbonatnog stakla, koje je debelo...

Kasarna Masline nije bezbjedna za đake

To je današnjem sastanku upravi podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor” prenijela direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i...

Vuković: Realizacija kapitalnog budžeta 2021. u poređenju sa 2020....

“Razvoj Glavnog grada najbolje se može mjeriti procentom realizacije kapitalnog budžeta, odnosno nivoom potrošnje koja se odnosi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare