Savić: Pravosudna inspekcija nije imala nikakvih primjedbi na dodjelu predmeta

Danas je u Višem sudu boravila vanredna pravosudna inspekcija koja je kontrolisala dodjelu predmeta. Predsjednik Višeg suda Boris Savić za TVCG napominje da nijesu imali nikakvih primjedbi na dodjelu predmeta.

“Nemamo razloga da ne budemo predmet inspekcije, nijesmo nedodirljivi ni na koji način. Činjenica je da se predmeti u sudu dodjeljuju na isti način u zadnjih barem pola vijeka, a otkako je uvedena i elektronska dodjela predmeta, to se radi na identičan način”, napominje Savić.

Savić je, komentarišući slučaj Vesne Medenice, kazao za TVCG da uvijek postoji opasnost od bjekstva, ali se taj rizik mjeri i procjenjuje, kako bi ga sveli na minimum. Što se tiče puštanja bivše direktorice “Plantaža” Verice Maraš, ističe da njen dalji pritvor nije bio potreban, a nijesu ga tražili ni tužilaštvo ni sud.

“Što se tiče opasnosti od bjekstva, takav rizik postoji u svakom trenutku. To je rizik koji je nemoguće isključiti u svakom sistemu, osim da sve ljude protiv kojih se vodi postupak stavimo u pritvor, a to je nemoguće, to nije realno. Međutim, rizik od bjekstva se mora gradirati i mi ga gradiramo, nije ista situacija određivanja pritvora, kada je manji stepen mjera nadzora. Bojim se da je percepcija javnosti da ako je čovjeku određuje mjera pritvora da je kriv i ako se pusti iz pritvora da je nevin. To veze nema sa stvarnošću, određivanje pritvora je jedno, određivanje zatvora drugo, krivica je treća stvar. Pritvor ni na koji način nije povezan sa time da li će čovjek biti osuđen ili ne”, objašnjava Savić.

Viši sud je u samo sedam dana donio dvije različite odluke o prihvatanju jemstva Lazovića, a Savić naglašava da se ne mogu u svakom predmetu imati identični stavovi.

“Istražni sudija može da ima drugi ugao gledanja, Krivično vijeće drugi, prosto je neizbježno u velikom broju situacija da imamo različite odluke. To ne treba javnost da čudi, na kraju će ona odluka koja je pravosnažna proći kroz dvostepenu kontrolu i mogućnost greške je minimalna”, kaže Savić.

Što se tiče slučaja Verice Maraš, Savić kaže da je njoj pritvor istekao zato što su svjedoci saslušani i ni tužilaštvo ni sud nijesu imali razloga da se pritvor produži. Ista situacija je i sa drugim licem koje je uhapšeno u tom predmetu tu je Vrhovni sud odbio produženje pritvora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

ZA SVE MTEL KORISNIKE BOX I MSAT PAKETA OTKLJUČANI...

Za HBO pakete je potrebno izvršiti aktivaciju pozivom na broj 1600, a može i putem aplikacije Moj...

Francuska iskustva značajna za suzbijanje sajber kriminala

Sajber kriminal raste eksponencijalno, a nedavna dešavanja u Crnoj Gori su jedan od dokaza opasnosti koje ova...

Vojinović sa predstavnicima EIB-a: Predviđena izgradnja tri osnovne škole,...

“Na sastanku je iskazano zadovoljstvo obje strane što je ubrzana dinamika realizacije projekta “Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”...

Korona presjek: 36 novopozitivnih, bez preminulih

U tom periodu preminulih od posljedica kovida nije bilo. Prema podacima IJZ oporavile su...

Ovi horoskopski znaci nikako ne idu zajedno

Ovan i Ribe Odnos između vatrenog Ovna i Riba može biti nezgodan s obzirom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare