KATNIĆ: Cilj izmjena Zakona je da se promijeni glavni specijalni tužilac, SDT razmatra da li ima osnova za istragu u slučaju donacije vakcina

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić na današnjoj konferenciji za novinare govorio je najavi izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu, za šta smatra da je cilj smjena glavnog specijalnog tužioca. On je takođe, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da SDT ispituje da li ima osnova za pokretanje istrage u slučaju neprihvatanja donacije vakcina od strane Ministarstva zdravlja.

Na pitanje Standarda da prokomentariše najavu Vlade i ministra pravde Vladimira Leposavića o izmjenama Zakona o tužilaštvu, koje bi se odnosile i na izmjene u organizaciji SDT-a, te kako gleda na to, odnosno u čemu je suština izmjena, Katnić je odgovorio:

“Ministarstvo pravde i jeste organ koji može predložiti zakon, vi znate da je 2015. godine donijet Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, koji je imao potporu naših međunarodnih prijatelja i partnera, posebno prijatelja iz Hrvatske koji su učestvovali u donošenju ovog zakona, a na osnovu posebnih iskustava koje su imali u sličnim aktivnostima. To je zasita dobar zakon, koji nam je kao organizacioni zakon dao mogućnost da postižemo ovakve rezultate.”

Istakao je da kada god postoji određena racionalna, logična, potrebna situacija da se određene norme koje su možda kočnice ili ne daju najbolje rješenja izmijene, zakon treba mijenjati.

“U ovom slučaju, očigledno, jeste isključivi cilj da se promijeni glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci koji su u SDT-u. Ništa više, to znači da je to cilj zakona. To bi podrazumijevalo da ovi tužioci koji sada rade, ne bi mogli da nastave sa radom i to bi moralo da preuzme Vrhovno tužilaštvo, vjerujem da je to rješenje, koji nisu radili u ovim predmetima, a vidite da na njima može da radi samo tim, desetine službenika, praćenje aktivnosti i slično”, rekao je Katnić.

Smatra da bi to bila jedna pravna, organizaciona i opšta katastrofa crnogorskog pravosuđa i tužilaštva.

“Dalo bi se sve da se eliminiše jedan organ kao što je SDT i Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala. Ovo je samo borba da se kriminalne organizacije pozicioniraju, odnosno da jedna preovlada drugu, radi nesmetanog vršenja teških krivičnih djela i sticanja moći”, odgovorio je Katnić.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je odgovario i na pitanje Standarda da li ima osnova za postupanje zbog toga što Ministarstvo zdravlja nije prihvatilo donaciju vakcina, u momentu kada raste broj oboljelih, a Crna Gora ne posjeduje niti jednu dozu.

“Razmatramo taj slučaj, ali ne znači da postoji osnov. Treba razlikovati pitanje racionalnosti, od krivičnog postupanja. Može nešto proizvesti ozbiljne negativne posljedice, a da ne bude krivično djelo nego posljedica lošeg, neracionalnog odlučivanja. Vjerujem da sve treba ispitati ozbiljno, ali ako imamo na dohvat ruke vakcinu za ovu tešku bolest koja može postati još teža, sve što je Bog dao treba upotrijebiti”, kazao je Katnić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

EU zaprijetila: Moraćemo da reagujemo

Samo danas je u njima poginulo najmanje 18 ljudi. Borelj...

U Crnoj Gori najviše hospitalizovanih na 100 hiljada stanovnika

U Crnoj Gori su registrovana 72 hospitalizovana na 100 hiljada stanovnika, Srbiji 56,...

Navaljni u kaznenoj koloniji 200 kilometara od Moskve

Gdje se nalazi Navaljni, najpoznatiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nije bilo poznato...

Češka bi mogla uvesti Sputnjik V i bez odobrenja...

U Češkoj je proteklih sedmica porastao broj slučajeva koronavirusa, pa se ta država...

Prijave protiv devet osoba zbog bakljade u Ulici Vasa...

Naime, podnijete su prekršajne prijave protiv A.M., S.R., S.R., J.V., S.V., I.Š., D.Ž.,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare