SDT ZA STANDARD O SLUČAJU ABU DABI KREDITA: Novović tražio objašnjenje od tužiteljke zašto istraga nije okončana

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još nije okončalo istragu u predmetu formiranom zbog raspodjele i trošenja 23 miliona dolara koje je prije šest godina Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj, saopšteno je iz SDT-a Standardu.

“U krivičnom predmetu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i drugih lica, između ostalog i zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a vezano za korišćenje sredstava kredita Abu Dabi fonda, istraga još nije završena. Naime, specijalna tužiteljka je, nakon što je glavni specijalni tužilac zahtijevao da ga upozna sa radom na predmetu i odlukom koju namjerava donijeti, obavijestila “da je potrebno u istrazi pribaviti još neke dokaze, te saslušati nekoliko lica u različitim krivičnopravnim svojstvima, a sve u cilju donošenja pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari”, dalje detaljnije obrazlažući koje dokaze treba prikupiti i koje lica treba saslušati i u kom svojstvu”, kazao je portparol SDT-a Vukas Radonjić za Standard.

On je dodao da istraga još nije završena, a glavni specijalni tužilac je specijalnoj tužiteljki naložio da odmah obavijesti i vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca o razlozima zbog kojih istraga nije okončana, u skladu sa zakonom.

Glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, nedavno je kazao da ga je početkom decembra 2022. godine postupajuća tužiteljka informisala da se istraga u tom predmetu nalazi u završnoj fazi.

”Što znači da do kraja decembra možemo očekivati završetak istrage i donošenje tužilačke odluke u tom predmetu”, rekao je Novović 22. decembra.

Zbog istrage u tom predmetu u novembru 2021. godine, Skupština je, na zahtjev SDT-a, skinula imunitet poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću.

SDT sumnjiči Ivanovića da je, kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od 30 hiljada eura, tokom podjele sredstava iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju.

To tužilaštvo u martu 2021. godine naredilo je sprovođenje krivične i finansijske istrage protiv osam osoba i pet kompanija – zbog neosnovanog dobijanja i korišćenje kredita i drugih pogodnosti, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe procjene.

Prema dostupnim informacijama potraživanja države od pet firmi koje nisu vratile kredite iz Abu Dabi fonda premašuju deset miliona eura. To su pljevaljska Vektra, HM Durmitor sa Žabljaka, IM Gradina iz Rožaja, Eko Per Šavnik i Milkraft Leche iz Bijelog Polja.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu potpisao je bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, što je Žugić negirao.

Ivanović i Vukčević ranije su saslušani u SDT-u, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo – nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

U SDT-u su saslušani i vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković, Ljubo Perišić čija firma Eko Per iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismeni Krsto Knežević, Džemala Škrijelj i Vladimir Kujundžić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ramazzotti otpada, u Bar stiže druga velika zvijezda?

Crne Gore nema u okviru svjetske turneje pod nazivom "Battito infinito", objavljene na zvaničnom sajtu slavnog muzičara,...

Koncert Nine Žižić za kraj “Majske priče u Prijestonici”

"Za nama su 22 dana raznovrsnog muzičkog, kulturno-zabavnog i dječijeg programa, tokom kojih je Prijestonica bila prava...

Hrvatska: Vozio auto-putem s 4,28 promila alkohola u krvi

Vozač automobila slavonskobrodskih registracija odmah je isključen iz saobraćaja te je odveden u policijsku stanicu gdje je...

Kandidati za predsjednika KSCG: Lukšića podržala čak 23 kluba,...

Lukšića su predložila 23 kluba, a Pekovića svega deset, čime je u poslednji čas on dobio minimum...

Visoke zvaničnike na inauguraciji Milatovića obezbjeđivalo preko 800 pripadnika...

Kako portal Standard nezvanino saznaje na predlog direktora Uprave policije a, a odlukom ministra Filipa Adžića formiran...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare