Specijalni tužilac Turković: Prikupljeni dokazi ne ukazuju da su članovi kriminalne grupe obezbjedili kriptovani telefon Abazoviću

U vezi sa sadržinom dijela prepiske SKY ECC komunikacije koja je objavljena u pojedinim medijima, specijalni Tužilac Miroslav Turković je obavjestio Glavnog specijalnog tužioca da je navedenim predmetom zadužen od strane ranijeg GST Milivoja Katnića, početkom avgusta 2021. godine, te da je mišljenja da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nijesu dali činjenični osnov za zaključak da su okrivljeni obezbijedili mobilni telefon sa aplikacijom SKY ECC za Dritana Abazovića, sadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore.

“Ocjenom sadržine prikupljenih dokaza nijesam pronašao bilo koji podatak da je isti koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima. Na prednje ukazuje i iskaz svjedoka Boža Milonjića, koji je prema objavljenoj komunikacijii trebao biti posrednik u predaji kriptovanog telefona, koji je naveo u bitnom da isti nije kontaktiran od strane okrivljenih, da nije posjedovao, koristio, niti mu je iko ikada nudio kriptovani mobilni telefon, dok iz odgovora nadleležnog pravosudnog organa Francuske Republike, po zamolnici ovog tužilaštva  proizilazi da nijesu uspjeli povezati nijedan SKY ECC ID sa pseudonimom „Iguman Stefan“ ili imenom Božo Milonjić”, naveo je Turković.

Dodaje, da nakon analize sadržine dostavljenih komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC, formiran je predmet, te se započelo sa preduzimanjem dokaznih radnji u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica. Takođe, dana 10.08.2021.godine, za postupanje u predmetu formiran je istražni tim koji su činili i službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja, te policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela.

Na osnovu izvršenih analiza i do tada prikupljenih dokaza  izdat je nalog da se podnese krivična prijava protiv Stefana Đukića i drugih lica zbog  krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz  i više drugih krivičnih djela. Tom prilikom pet osoba je lišeno slobode, nakon čega je dana 18.08.2021. godine, donesena naredba o sprovođenju istrage koja istraga je proširena u više navrata, u odnosu na druga lica i druga krivična djela.

Dakle, na osnovu naredbe o sprovođenju istrage Kti S br. 16/21 od 18.08.2021. godine, te na osnovu naredbe o proširenju istrage sprovedena je istraga protiv protiv okrivljenih Đukić Stefana i Tuzović Emila zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i protiv okrivljenih Brajović Milana, Perović Zorana, Korać Nina, Dudić Dušana, Boljević Dušana, Raičević Aleksandara, Mićić Stefana, Salić Albina, Pejanović Branka, Bojana Lopičića, Harisa Tuzovića i Gorana Milašinovića.

“U toku izviđaja, a kasnije i u toku istrage, preduzete su brojne dokazne radnje. U tom smislu izvršena su pretresanja stana i drugih prostorija koje koriste okrivljeni i druga lica, privremeno oduzeti brojni predmeti – oružje, eksplozivna sredstva, opojna droga, motocikli, vozila i drugi predmeti od značaja zakrivični postupak, obavljena su brojna vještačenja, saslušni svjedoci, te je pribavljena odgovarajuća dokumentacija od strane državnih organa i drugih pravnih lica, kako bi se utvrdile činjenice važne za donošenje odluke.

Osim toga, putem međunarodne pravne pomoći, od strane nadležnog pravosudnog organa Francuske Republike, pribavljena je sadržina komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC, preko naloga za koje je utvrđeno do stepena osnovane sumnje, da su korišteni od strane okrivljenih ili da su komunicirali sa okrivljenima. Dokazi pribavljeni na ovaj način – komunikacija ostvarena preko aplikacije SKY ECC, je bila predmet analize u koju su bili uključeni i policijski službenici – članovi istražnog tima, a policijski službenici su s tim u vezi sačinili izvještaj.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

Vuković: Pobijedićemo u Podgorici 23. oktobra da niko ne...

''Siguran sam da će, osim partija koje su predstavljale okosnicu državotvornog bloka uoči...

Đukanović: Neću raspustiti parlament, mnogo sam ozbiljnijih protivnika prebacio...

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Đukanović je rekao da će nastaviti sa...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest

2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
11/08/2022•17:26 17:26

e ovaj je veci klimoglavac no adzic vulin

XXL
XXL
11/08/2022•13:11 13:11

Dritan je javno, u Skupstini, na pitanje poslanika Demokrata priznao da ima kriptovani telefon koji je dobio na poklon. Od koga ?!