Izvor:Pobjeda

Srpski tužilac i BIA mijenjali iskaz Velimirovića da bi spasili osuđene lidere DF-a

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić upozorio je u javnom obraćanju tužiocu za organizovani kriminal Srbije da je iskaz srpskog državljanina Mirka Velimirovića, koji je dao 23. oktobra pred srpskim tužilaštvom za organizovani kriminal, iznuđen od službenika BIA i da se ponovnim saslušanjem prvostepeno osuđenog za pokušaj terorizma - tužilac Mladen Nenadić „grubo umiješao u krivični predmet koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore, a u kojem je već sproveden izviđaj i u Crnoj Gori i u Srbiji“.

Ovo se navodi u dopisu specijalnog tužioca Katnića koji je upućen tužiocu za organizovani kriminal Republike Srbije Mladenu Nenadiću nakon što je našim vlastima 27. oktobra ove godine – i to duže od godinu nakon presude Višeg suda u Podgorici – dostavljen iskaz Mirka Velimirovića, ključnog svjedoka u predmetu terorizam u pokušaju.

Portal Borba objavio je detalje iz Velimirovićevog iskaza u kojem tvrdi da je njegovo svjedočenje pred crnogorskim vlastima instruisano od strane tužioca Katnića, te i da je za lidere DF-a Andriju Mandića i Milana Kneževića čuo upravo od specijalnog tužioca i da oni nijesu povezani sa dešavanjima iz oktobra 2016. godine.

Iz iskaza koji je objavio ovaj portal proizilazi da je Velimirović u zatvoru u Ćupriji jer je njegov identitet prilikom davanja izjave utvrđen na osnovu dopisa Kazneno-popravnog zavoda Ćuprija, ali javnosti nijesu poznati detalji zašto se nalazi u pritvoru.

Sredinom ljeta su mediji izvijestili da je Mirka Velimirovića uhapsila srpska policija, a zvanično nije saopšteno za koje krivično djelo je osumnjičen. Kada se ,,ukazao“ novi iskaz, postalo je bjelodano o kakvoj se zakulisnoj igri radi. 

 IGRE BIA i TUŽILAŠTVA

Tužilac Katnić je u dopisu na 11 strana detaljno podsjetio Nenadića na sve dokaze i iskaze ključnih svjedoka, naveo je i brojne postupke pojedinaca i institucija u Srbiji čiji je cilj bio opstrukcija u utvrđivanju činjenica i dokaza u slučaju terorizam u pokušaju.

Katnić navodi da je donijeta prvostepena osuđujuća presuda i da je pred Apelacionim sudom u toku žalbeni postupak protiv okrivljenih koji su osuđeni na zatvorske kazne. Imajući u vidu sve okolnosti, prema Katnićevom mišljenju, postupanje tužioca Nenadića „predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države, i to u odnosu na ovaj postupak nije usamljeni slučaj“. 

– Jasno proizilazi da su službenici BIA, uz pomoć i zajedno sa pojedincima iz tužilaštva Republike Srbije, na sve moguće načine, zloupotrebom svojih službenih položaja nastojali da drugima pribave korist, pri čemu su djelovali po prethodnom dogovoru i prethodno prihvaćenom kriminalnom planu kao pripadnici kriminalne organizacije, a sve u cilju da optuženima Milanu KneževićuAndriji Mandiću, Bratislavu Dikiću pribave korist u izbjegavanju krivično-pravne odgovornosti za učinjena krivična djela. 

Prema stavu Katnića, udružena grupa je osnovano sumnjiva da je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl. 357 Krivičnog zakonika Republike Srbije – piše u Katnićevom dopisu.

Glavni specijalni tužilac je opsežno elaborirao u kojim segmentima su srpske vlasti pomogle kolegama iz Crne Gore da dokazno upotpune predmet koji je vođen protiv grupe koja se osnovano teretila da je planirala nasilno preuzimanje vlasti u Crnoj Gori, ali je kolegu Nenadića podsjetio i na izostanak saradnje i brojne opstrukcije.

Može se zaključiti da su u svjetlu odnosa između dvije države, postupci pravosudnih organa Srbije politički motivisani kako bi se pružila podrška liderima Demokratskog fronta u borbi nakon avgustovskih izbora u Crnoj Gori.

PRITISCI

Srbija je, proizilazi iz podataka koje iznosi Katnić, ignorisala institut međunarodne pravne pomoći i odbila da preuzme krivično gonjenje svojih državljana – Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića, a prethodno nijesu htjeli da ih izruče radi sprovođenja krivičnog postupka u Crnoj Gori.

Katnić ukazuje i na to da je izmjena iskaza svjedoka saradnika Saše Sinđelića takođe uslijedila nakon „obrade“ od službenika BIA, a nakon što je okončan prvostepeni sudski postupak u Crnoj Gori.

Prema mišljenju tužioca Katnića, po istoj matrici, Sinđelić i Velimirović mijenjaju iskaz a srpsko tužilaštvo ništa nije uradilo da procesuira osobe koje zloupotrebljavaju položaj i uz prinudu utiču na svjedoke da promijene priču.

Tužioca Nenadića je podsjetio i na brojne dokaze koje su pribavile srpske vlasti među kojima su i tajno snimljeni razgovori koje je sprovodila BIA, te i da je pod kontrolom te iste agencije Sinđelić odlazio u Rusiju gdje je došao i do identiteta organizatora kriminalne grupe, kao i da su pribavljeni materijalni dokazi – biološki materijal od organizatora – za agente GRU.

-Te dokaze posjedujete i ja sam ih lično vidio u Vašoj kancelariji u Vašem prisustvu. Takođe, podsjećam Vas da je preduzimanjem mjera tajnog nadzora od strane BIA Republike Srbije, sniman razgovor Sinđelić Saše sa agentima GRU u više navrata, a između ostalog i razgovor u kom agenti GRU naređuju Sinđeliću da likvidira Velimirovića i tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. Taj razgovor sam, takođe, preslušao u Vašoj kancelariji u Vašem prisustvu, kada ste i kazali da ćete ga dostaviti, a opet nijeste ni to uradili. Takođe, podsjećanja radi, zajedno smo preslušali i razgovor u kome se dogovara nabavka pušaka koje je trebalo prebaciti u Crnu Goru, a o čemu su Vas obavijestili državni organi Crne Gore – navodi se u Katnićevom dopisu.

On je kolegu podsjetio i da su mjerama tajnog nadzora dokumentovani sastanci Sinđelića sa agentima GRU na Kalemegdanu.

NAMJERE

Specijalni tužilac ukazao je i na obraćanje tadašnjeg predsjednika Vlade Aleksandra Vučića, koji je javno govorio o sadržini tih dokaza, navodeći da neće dozvoliti da u Vladi sjedi neko ko bi učestvovao u izvršenju krivičnih djela ili u pripremanju ubistva stranih zvaničnika te da su o svemu prikupljeni nepobitni materijalni dokazi, da je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore svakodnevno praćen i da su te podatke dostavili. Vučić je tada saopštio da je Đukanović praćen najsavremenijim uređajima, te da nadležni organi Republike Srbije imaju sve dokumentovano sa fotografijama, snimcima i direktnim priznanjima.

– Sada hoću da Vam saopštim zašto Vam se na ovaj način obraćam. Vaš predsjednik Aleksandar Vučić je pominjao oči i uši, da je sve vidio i čuo, ali nije pominjao obraz, pa ste Vi sebi dali za pravo da moj „obraz“ bacite pod noge. To Vam ne mogu i neću dozvoliti. Kao što sam i naveo u vezi ciljeva koje ste pokušali da realizujete prije saslušanja Velimirović Mirka, Vaš prvi cilj je bio da stvorite situaciju da su dokazi pribavljeni na nezakonit način, svjedočki iskaz Velimirovića prikaže kao iskaz dat uz prisilu i obmanu, te da kao takav dokaz nije podoban da se na njemu zasnuje presuda – ističe Katnić.

Cilj je, kako kaže, više nego jasan a to je da se izdejstvuje ukidanje prvostepene presude pred Apelacionim sudom.

Podsjetio je kolegu iz Srbije da su oni u fazi izviđaja – a po zamolnici Crne Gore –

pribavljali i pribavili dokaze o krivici Kneževića i Mandića. Naglasio je i da je interesantno da je osim Velimirovića, Sinđelića i svjedok Slavko Nikić promijenio svjedočki iskaz kada je prvostepeni postupak bio u završnoj fazi.

– Nesporno da sudska praksa poznaje situacije da neki svjedok u krivičnom postupku promijeni svoj iskaz, ali je zaista za Ginisovu knjigu rekorda da tri svjedoka u Srbiji promijene svjedočke iskaze – naglasio je Katnić.

Na kraju oštro intoniranog pisma, Katnić svog kolegu u Srbiji upozorava: ,,Potrudite se da u Vašoj kući pronađete izvršioce krivičnih djela. Neće Vam biti teško“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Zeković: Osuđujem napad na novinara Doknića, društvo dovedeno do...

Kako je kazao, aktuelna Vlada Crne Gore, kroz produbljivanje podjela i snaženje nacionalizma, je postala prijetnja po...

Burna sjednica Vlade: Krivokapićev prijedlog podržalo sedam ministara, protiv...

Protiv ove inicijative  bili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar vanjskih poslova Đorđije...

Ivanka Tramp pozvana da svjedoči u istrazi napada na...

Od Ivanke Tramp je zatraženo da prisustvuje pretresu, koji bi bio održan početkom februara, i pruži informacije...

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare