Vlada utvrdila amandmane: Imovina da se oduzima i prije potvđivanja optužnice

Na današnjoj sjednici Vlade utvrđeni su amandmani na Prijedlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom a kojima se otvara mogućnost da se imovina oduzima i prije potvrđivanja optužnice.

Imajući u vidu da naredbu o sprovođenju istrage donosi državni tužilac kad ocijeni da navodi u krivičnoj prijavi i prilozi uz krivičnu prijavu ukazuju da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, donošenje naredbe o sprovođenju istrage je dovoljan osnov za pokretanje postupka za trajno oduzimanje imovinske koristi, budući da krivični postupak počinje donošenjem naredbe o sprovođenju istrage – kazali su iz Vlade.

Prema njihovim navodima, u definisanju ove odredbe pošlo se od činjenice da je naredba prvi akt kojim se potvrđuje osnovana sumnja u odnosu na neko lice, te da se dokazi uglavnom prikupljaju u periodu koji su prethodili, ili odmah po njenom donošenju, pri čemu se stepen osnovanosti sumnje u malom procentu pomjera do trenutka podnošenja optužnice.

– Na ovo jasno ukazuje praksa, jer je zanemarljiv procenat obustava postupka nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage. U diskusiji je naglašeno da se na ovaj način uskraćuju resursi organizovanom kriminalu za dalje vršenje najtežih krivičnih djela, a stvaraju uslovi za efikasno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – zaključili su iz Vlade.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Damjanović: Uvođenje jedinstvenog šaltera pojednostaviće usluge u prekograničnoj trgovini

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mapa puta je pripremni dokument koji sadrži set izvještaja o sprovedenim...

CEDIS: Zbog prekida kabla djelovi Murtovine, Zlatice, Doljana i...

Zbog prekida kabla 10 kV Kom, izazvanog radovima trećeg lica, bez napajanja su: Dio Doljana (Mosorska), Kučki...

Značajan rast investicija u sektoru elektronskih komunikacija

Kako navode iz EKIP, ostvarene investicije su za 33,54 procenta veće u odnosu na 2021. godinu kada...

Ministarstvo prosvjete: Gradiće se novi studentski dom u Nikšiću,...

“Objekat će se graditi neposredno uz postojeći, a Ministarstvo je već preduzelo pripremne aktivnosti za stvaranje uslova...

Air Montenegro uvodi dvije nove linije na ljeto

Na taj način osnažiće se konekcije i olakšati potencijalni dolazak brojnih i najavljenih turista iz Češke i...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare