Vlasnici Možure traže istragu

Državna kompanija “Enemalta” pokrenula je internu i zatražila policijsku istragu u vezi sa projektom vjetroelektrane na brdu Možura između Bara i Ulcinja, objavio je juče medij “Tajms of Malta”. Radi se o projektu koji je povezan sa kompanijom, koja se povezuje sa biznismenom Jorgenom Fenekom, optuženim da je organizovao ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

“Tajms of Malta” navodi da je državni dobavljač energije pristao da kupi akcije u projektu vjetroelektrane za 10,3 miliona eura u decembru 2015. godine dvije sedmice nakon što su iste dionice vrijedjele trećinu cijene. U petak je Rojters otkrio da je kompanija “Cifidex” pozajmila novac od “17 Vlask” za kupovinu dionica po sniženoj cijeni prije nego što ih je prodala “Enemalti”. “Cifidex” je kompaniji Feneka vratio novac kao i dodatnih 4,6 miliona eura.

“Enemalta” je odbila imenovati ko je dao političku smjernicu projektu. Umjesto toga, saopštila je da ih je u martu 2014. godine obavijestila “vlada Malte da su ona i “Shanghai Electric” dogovorili saradnju na projektima obnovljivih izvora energije u Evropi”. Konrad Mizi bio je u to vrijeme ministar energetike.

Istraga o ubistvu novinarke uzdrmala je politički establišment mediteranskog ostrva i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović odbio je prije dva dana da u dnevni red stavi inicijativu da se formira odbor za parlamentarnu istragu u vezi sa aferom “Možura” i novim informacijama nakon što je tužilaštvo na Malti podiglo optužnicu protiv biznismena Jorgena Feneka, optužujući ga da je organizovao ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije koja je istraživala izgradnju vjetroelektrane Možura u Crnoj Gori.

Brajović je kazao da su inicijativu potpisala 24 poslanika, a da prema poslovniku treba 27.

On je naveo da je inicijativu naknadno potpisalo još pet poslanika, ali da je to bilo unatar 24 sata prije početka sjednice. Predsjednik parlamenta je saopštio da se Skupština ne može izjašnjavati o predlozima koji su podnijeti u periodu kraćem od 24 sata prije početka sjednice. Pokretač inicijative je nezavisni poslanik Srđan Milić. Razmjere transnacionalnog kriminala, koji je razotkrila Galicija i novinari koji su nastavili njen rad, može adekvatno istražiti samo međunarodni tim, nesputan nacionalnim granicama, objavila je prije tri dana Fondacija “Dafne Karuana Galicija”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare