Vučković: Ubrzati rješavanje starih predmeta

Do 15. novembra ove godine sudovi su imali ukupno u radu 118.131 predmet, od kojih je riješeno 65.657 predmeta, a stopa efikasnosti iznosi 82,4 odsto – broj predmeta u odnosu na priliv, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković na sastanku predsjednika svih crnogorskih sudova, održanom u Budvi.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, identifikovani su sudovi koji imaju najveći broj predmeta starijih od 5 godina. Obavezani su da izrade planove rješavanja starih predmeta i pristupe njihovom rješavanju u što kraćem roku, te da o tome redovno obavještavaju Vrhovni sud. Predmeta starijih od 3 godine ukupno je 5251.

Sudovi za prekršaje u radu su imali 90.155 predmeta. Od tog broja riješil su 40.163 predmeta, dok je na ime novčanih kazni naplaćeno skoro tri miliona eura.

“Vučković je obavijestila predsjednike sudova da su sudije Vrhovnog suda Crne Gore, učestvovale u razgovoru sa predstavnicima Venecijanske komisije o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama”, navodi se u saopštenju.

Predsjednici sudova razmotrili su teme od značaja za rad pravosuđa, uključujući Izvještaj o radu u dosadašnjem period, a usvojeni su i zaključci čija realizacija će se dalje pratiti.

“Saglasno mjerama iz Strategije reforme pravosuđa, predsjednici sudova razmatrali su i pitanja disciplinske odgovornosti sudija i zaključili da je u daljem periodu potrebna proaktivna ocjena o tome da li je sudija osnovano sumnjiv da je izvršio disciplinski prekršaj, ili je učinio povredu Etičkog kodeksa sudija.”, dodaje se u saopštenju.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda upoznala je predsjednike sudova i da je formirana zajednička Radna grupa za izradu smjernica za primjenu Sporazuma o priznanju krivice, koju će činiti predstavnici sudstva i Državnog tužilaštva.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Savićević sa Piksijem u Kataru

"Prijateljstvo Dragana Stojkovića i Dejana Savićevića nije lako opisati u nekoliko rečenica. A možda nema ni potrebe,...

SDT da u roku od 15 dana podigne novu...

Danas je održano ročište ponovljenog sudskog procesa u predmetu poznatom kao “državni udar” Sud...

Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu...

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza - prije svega o mišljenju...

Policija traga za Džejlanom Huremovićem: Nakon svađe potegao pištolj...

Prema sazanju Portala Standard do pucnjave je došlo u 14 sati i 50 minuta kada je Džejlan...

Poznato je ko će biti novi predsjednik Juventusa

Naime, tamošnji mediji prenose kako će se na funkciji predsjednika Juventusa naći biznismen Đanluka Ferero. Rođen u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare