Vukšić se opet u slobodno vrijeme bavi advokaturom

Aktuelni direktor ANB-a Dejan Vukšić očigledno ne može da se ''drži slova zakona'', te sepored javne funkcije i dalje bavi advokaturom i zastupa stranke pred sudom. Kako saznaju Dnevne novine u Osnovnom sudu u Kotoru, 28. aprila ove godine Vukšić je kao advokat zastupao stranku u parničnom predmetu P.br.263/21, čime je direktno ko zna koji put prekšio više zakona.

Naime, kako se navodi u članu 5 Zakona o advokaturi Crne Gore, uslov da se neko bavi advokaturom između ostalih je i “da nije u radnom odnosu” a s obzirom da je on bio u radnom odnosu i to od 18. decembra 2020. godine kad je izabran na mjesto vršioca dužnosti direktora ANB-a, Vukšić je svojim angažovanjem, kao advokat, prekšio ovaj zakon. Članom 63 istog zakona propisano je da privremeni prestanak i zabrana bavljenja advokaturom nastaje u slučaju “izbora na profesionalnu funkciju u državnom organu, organu lokalne samouprave, za vrijeme mandata”.

Dnevne novine pišu da ovo Vukšiću nije prvi put da radi nešto “sa strane”. Naime, nakon izbora na mjesto v.d. direktora ANB 18. decembra prošle godine, on se 5. januara 2021. godine, pojavljuje u svojstvu advokata u notarskoj kancelariji Irene Kovačević u Kotoru, gdje zastupa stranku u predmetu UZZ 3/2021, koristeći svoj advokatski pečat i potpis, što podliježe krivičnoj odgovornosti.

“Osim što je ovim poslom prekršio Zakon o advokaturi i Statut Advokatske komore, počinio je i krivično djelo “nesavjestan rad u službi”. Takođe, Vukšić je direkno prekšio i član 29a Zakona o ANB-u kojim je navedeno da “službenici Agencije, pored ograničenja u vezi vršenja poslova utvrđenih zakonom kojim se uređuje položaj državnih službenika i namještenika, ne smiju vršiti ni druge poslove, odnosno djelatnosti bez prehtodnog odobrenja””, navode Dnevne novine.

Kršenjem zakona Vukšić je postavljen i na funkciju v.d. direktora ANB-a, jer nije mogao biti izabran na tu funkciju zbog političke angažovanosti odnosno u to vrijeme je pokrivao funkciju predsjednika kotorskog lokalnog parlamenta. Takođe, Vukšića je premijer Zdravko Krivokapić, opet mimo zakona, postavio za direktora tajne agencije. Naime, Krivokapić je Vukšića imenovao za direktora ANBa bez prethodno pribavljenog mišljenja Odbora za bezbjednost, koje je bilo neophodno da bi to uradio.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Muškaraci otkrili o čemu razmišljaju prije prvog seksa s...

“To popodne odvojim za čišćenje, a ako sam baš zagrijan otići ću i ranije sa posla. Ne...

VIDEO, FOTO: Kad Tom Kruz “otme” Kejt Midlton pred...

Dok su se penjali stepenicama Tom Kruz je pružio ruku vojvotkinji i pomogao joj, a Vilijam je...

VIDEO: Pogledajte vatromet sa trga u Podgorici i CRNOGORSKO...

Pogledajte kako je publika reagovala na numeru Andree Demirović i Bojana Jovović “Proljeće” u produkciji Džepa sa...

Jovanović najavila: Ispitaćemo sporazume o priznanju krivice, proučavamo dokaze...

Najavila je da će ispitati rad svakog tužioca. Odbor je usvojio tekst javnog poziva za izbor četiri...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare