Izvor:Pobjeda

Vukšićeva prva saradnica preuzela odgovornost za odavanje imena agenata CIA

Stalna disciplinska komisija Agencije za nacionalnu bezbjednost juče je saslušala prvu saradnicu direktora Agencije Dejana Vukšića na koju je on prebacio svu odgovornost za skandalozno odavanje identiteta agenata CIA članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, piše Pobjeda.

Kako Pobjeda saznaje, ona je preuzela krivicu na sebe i ni riječju nije ukazala da je Vukšić bilo što tražio od nje ili uradio mimo njenog znanja.

Pristala je da ona preuzme odgovornost za zabilješku u kojoj su navedena imena agenata CIA.

Prema članu 26 Zakona o tajnosti podataka, klasifikovane podatke treće zemlje mogu u potpunosti da imaju samo tri predsjednika – države, parlamenta i Vlade.

Tako je Vukšićeva saradnica potvrdila Vukšićevu priču pred Odborom za odbranu i bezbjednost kada je tokom kontrolnog saslušanja ustvrdio da je grešku napravila njegova najbliža saradnica, a da on nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora.

Vukšićevoj saradnici biće izrečena novčana kazna, a izriče je – vršilac dužnosti direktora ANB.

Njena izjava, saznaje Pobjeda, biće proslijeđena i Tužilaštvu koje je otvorilo istragu povodom ovog slučaja.

Kako je Pobjeda ranije pisala, nakon što je afera o curenju podataka postala javna, vršilac dužnosti direktora ANB-a je od 19. marta počeo sa operacijom ,,kontrole štete“.

Kako su objavili, nije pokrenut mehanizam unutrašnje kontrole, jer je smijenjena prethodna generalna inspektorka – a nije imenovana nova, pa je Vukšić iskoristio ,,prazan prostor“ i krivicu svalio na saradnicu, koja je pripremala dokumentaciju koju je on potpisao.

Službenik ANB koji pod pseudonimom Profesionalac šalje dopise portalu Aktuelno, 27. marta napisao je da je Vukšić saradnici ponudio da je smijeni sa mjesta načelnika sektora, uz obećanje da neće krivično odgovarati nego samo disciplinski, a da će joj on nadomjestiti finansijske gubitke.

V. d. direktora ANB Dejan Vukšić i potpredsjednik Vlade zadužen za sektor bezbjednosti Dritan Abazović tokom kontrolnog saslušanja pred Odborom za odbranu i bezbjednost 31. marta rekli su da jeste došlo do bezbjednosnog propusta i odavanja identiteta agenata CIA-e, a Vukšić je saopštio da je grešku napravila njegova najbliža saradnica i da on nije provjerio detalje iz službene zabilješke prilikom potpisivanja tajnog podatka koji je dostavljen članovima Odbora.

Abazović je novinarima kasnije rekao da jeste došlo do ,,odavanja tajnih podataka obavještajne agencije jedne članice NATO“, ali i konstatovao ,,da nije urađeno ništa na štetu države“.

Kazao je i da su on i nadležni iz ANB razgovarali sa predstavnicima NATO članice čije je podatke Vukšić dostavio članovima Odbora za bezbjednost, da su ,,imali i imaju permanentne kontakte“ i da misli da su partnerima ,,sve objasnili“.

Imena i prezimena agenata ANB i CIA, kao i linije rada i njihovi prethodni angažmani, otkriveni su u službenoj zabilješci ANB-a prilikom kontrolnog saslušanja Abazovića 19. marta, čime je povrijeđen Zakon o tajnosti podataka, kao i Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Abazović je saslušavan zbog potencijalnih bezbjednosnih propusta vezanih za njegov susret sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Na to je prvi ukazao poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora Raško Konjević, kojeg je, prema informacijama Pobjede, Vukšić tokom kontrolnog saslušanja pokušao čak da okrivi zato što je u javnost iznio priču o odavanju tajnih podataka i zaprijetio da može „i krivično da odgovara zbog toga“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Putin primio i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa

U govoru na sastanku Ruskog geografskog društva, Putin je izrazio nadu da će broj zaraženih početi opadati...

Radulović: Prijetnja doktorici Borovinić Bojović je prijetnja svakom ljekaru...

"Prijetnje našoj koleginici, uvaženoj ljekarki i njenoj porodici, smatramo prijetnjama svakom doktoru, svakom medicinskom radniku i, u...

Danka u novom četvrtfinalu

Nakon što je prošle sedmice u ovom gradu stigla do meča za trofej, crnogorska teniserka i ove...

Budućnost razbila Igokeu u Morači

Poslije prve četvrtine, koja je završena rezultatom 16:15, ekipa Dejana Milojevića briljantna je bila u drugom periodu....

“KAKO RADE DA BUDE SRBIN, VIDI KAKO IZGLEDA?”Ovaj glumac...

"Govorio mi je često - gdje si, moj Hrvat, kako si, moj Hrvat, šta ćemo ti i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare