Izvor:Vijesti

Zbog postavljanja prislušnih uređaja u kancelarije SDT, danas obavljena prva saslušanja

Danas su u Specijalnom državnom tužilaštvu, kako saznaje televizija Vijesti počela prva saslušanja kako bi se utvrdilo ko je i po čijem nalogu postavljao prislušne uređaje u prostorijama tog tužilaštva.

Prva osoba koja je danas saslušana u prostorijama SDT-a bila je Snežana Zarubica, nekadašnja šefica tehnike u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, koja je u svojstvu građanina dala izjavu povodom afere prisluškivanja specijalnih tužilaca. Da li je Zarubica tužiocima dala neki trag koji bi im pomogao u ovoj istrazi za sada nije poznato ali jeste da je predmet i zvanično formiran ali detalje za sada iz SDT-a ne žele da saopšte.

“Obavještavamo vas da će u vezi sa navedenim predmetom i drugim aktuelnim predmetima specijalnog državnog tužilaštva biti organizovana konferencija za štampu na kojoj ćete biti u mogućnosti da neposredno postavljate pitanja”, saopšteno je Vijestima iz SDT-a.

Prema saznanjima ove televizije ovim slučajem rukovodi specijalni tužilac Miroslav Turković na čijem spisku za saslušanje će se naći i bivši šef ANB-a Dejan Peruničić jer se vjeruje da su prislušni uređaji postavljeni upravo za vrijeme njegovog mandata.

Peruničić je u kratkom telefonskom razgovoru odbio da komentariše aferu, dok je, takođe bivši šef tajne policije, Duško Marković odbacio mogućnost da su prislušni uređaji postavljeni dok je on bio prvi čovjek ove službe.

“Mislim da je ovom trenutku najvažnije dati prostora upravo tužilaštvu u ovom slučaju specijalnom tužiocu da završi svoj dio posla u vezi sa tim slučajem. Ne postoji mogućnost da su uređaji o kojima se govori postavljeni dok sam ja bio direktor ANB-a. Svaka procedura rađena je po zakonu u saradnji sa organima vlasti i po jasnim procedurama agencije”, rekao je Marković.

Po čijim procedurama i instrukcijama je postupala Agencija kada je postavljala prislušne aparate za sada se samo nagađa. Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti vjeruje se da je od 2016. godine postavljeno ukupno pet prislušnih uređaja te da su četiri u međuvremenu uklonjena, dok je peti u srijedu veče pronađen pregledom kancelarije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Dobro obaviješteni sagovornici Vijesti iz bezbjednosnog sektora objasnili su da je riječ o uređaju koji se može aktivirati po nečijoj potrebi. Riječ je o žici koja je bila smještena u utičnici koja je ugrađena pored samog Katnićevog telefona. Upravo ova činjenica probudila je sumnje da su osobe koje su prisluškivale Katnićevu kancelariju znale kada se planira hapšenje visoko rangiranih kriminalaca kojima su zatim prodavali informacije o namjeri Glavnog specijalnog tužioca i njegovog tima.

Osim toga, Specijalno tužilaštvo izviđa i samoubistvo bivšeg visoko rangiranog službenika tajne policije Luke Bulatovića.

U telefonskom razgovoru sa Vijestima Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da u interesu istrage ne može saopštiti više detalja.

“Luka Bulatović bio iskreni patriota Crne Gore i bili smo lični prijatelji”, rekao je Katnić, kojem je Bulatović uz oproštajno pismo ostavio računar u kojem su pronađene poruke upućene Katniću.

U toku istrage biće vještačen i Bulatovićev telefon.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šolc u posjeti Bijeloj kući 7. februara

Oni će posebno razgovarati o obavezi da nastave diplomatskim putem i da udruženim naporima odvrate Rusiju od...

U Engleskoj maske i kovid-propusnice više nijesu obavezne

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da mjere mogu da se ukinu, zahvaljujući uspješnom procesu vakcinacije i...

Abazović: Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni

“Danas se sjećamo žrtava Holokausta. Antisemitizam, ksenofobija i ekstremizam moraju biti izopšteni u savremenom dobu. Radimo zajednički na...

Na Sinjajevini održan protestni marš protiv vojnog poligona

“Na Margiti smo 2020. protestovali 51 dan i odbranili planinu od prvog pokušaja bombardovanja naših pašnjaka. Naši...

Abazović sa Pičom: Snažno u borbi protiv kriminala, suzbijanja...

„Jačanje institucija i vladavine prava su osnov našeg društvenog napretka. Borimo se snažno protiv svih vidova kriminala, a...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare