Zekoviću prijetili sa društvenih mreža, obavijestio policiju i MUP

Aktivista za ljudska prava koordinator i član Savjeta Građanske inicijative '21. maj' Aleksandar Saša Zeković kazao je da je protiv građanina Ž.V. iz Danilograda Centar bezbjednosti Podgorica podnio krivičnu prijavu zbog prijetećih komentara upućenih njemu, ispod teksta objavljenom na portalu IN4S, u kojem je komentarisao slučaj hapšenja Rista Jovanovića na Kosovu.

“Gotovo nikad ne prijavljujem policiji i tužilaštvu neprimjerene, vulgarne i primitivne komentare koji mi se upućuju na društvenim mrežama i portalima, smatrajući da sam svojom voljom na javnoj sceni i da shodno tome trebam imati visok prag tolerancije na stavove iz javnosti”, kazao je Zeković.

Kako je naveo,  naglasio je uredništvu tog portala da pustanje neumjesnih komentara  prevazilazi slobodu izražavanja i granicu lijepog ukusa.

“U protekla dva dana, povodom teksta koji se odnosio na postupanje kosovske policije prema jednom crnogorskom državljaninu prijavio sam uredništvu i redakciji portala “IN4S” više desetina protivzakonitih komentara koji prevazilaze slobodu izražavanja i granicu koju treba da podnese neko ko je dio javnog prostora, i predstavljaju grubo i neprimjereno vrijeđanje po ličnoj osnovi a neki od njih su išli i u pravcu ugrožavanja moje sigurnosti”, navodi Zeković.

Iz tog razloga neke od ekstremnih komentara je prijavio i Upravi policije.

“Očekujem njenu brzu i profesionalnu reakciju po svakoj od podnijetih prijava. Sa nekim prijetnjama sam upoznao i kabinet Ministra unutrašnjih poslova Crne Gore”, dodaje Zeković.

Centar bezbjednosti Podgorica, dodaje Zeković, postupajući po jednoj od prijava, je identifikovao i uhapsilo jednu osobu koje je objavilo komentar ove sadržine:

“Aj Zeko da se nađemo na ulicu ti i tvoji š*pkači od policije pa da procijene šta sam ja spreman i šta mogu da ti uradim špijunčino jedna glibava, pašče jedno, g*vno jedno glibavo u*azdjelo u*mrđelo. No si se sakrio u mišiju rupu pa komentarišeš i ti daješ neko tvoje obrazloženje narkomančino jedna našmrkana”.

Kako je istakao, protiv građanina Ž.V. iz Danilovgrada, nakon konsultovanja nadležnog državnog tužilaštva, Centar bezbjednosti Podgorica je podnio, po hitnom postupku, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog pozivanja na tuču po članu 10. stav 1 i zbog naročito drskog i bezobzirnog ponašanja član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru.

“Obaviješten sam da Uprava policije radi na identifikovanju i privođenju još jedne osobe zbog ugrožavanja sigurnosti. Iz Vrhovnog državnog tužilašta, tim povodom, su me obavijestili da je v.d. vrhovnog državnog tužioca, Dražen Burić, podnijetu krivičnu prijavu, dostavio nadležnom tužilaštvu uz zahtjev za hitno postupanje”, poručuje Zeković.

Ta osoba je napisala više komentara među kojima i ove: “Sve ti je*em mrtvo i živo. Platićeš za ovo”, “Ja imam ime i prezime pi*ko ši*arska platićeš ja ti se kunem pe*eru jedan”, “To sam reka reka sam a što ću raditi čuće se”, “Da ti majku u majku je*em Zekoviću pi*do šiptarska”.

Zeković tvrdi da je portal IN4S nakon jedne urgencije obrisao protivzakonite i neprimjerene komentare na portalu na koje sam u dva navrata ukazao.

“Vlada Crne Gore kroz dijalog i dobre odnose sa medijskom zajednicom i civilnim društvom treba da pomogne svim medijskim portalima u podizanju odgovornosti za sadržaje koje generišu/objavljuju korisnici kao i da se podrži zaštita prava svih građana, po svakom pa i po osnovu najličnijeg identiteta. Tim povodom ću se obratiti ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija gospođi Tamari Srzentić“, zaključuje Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare