Zekoviću prijetili sa društvenih mreža, obavijestio policiju i MUP

Aktivista za ljudska prava koordinator i član Savjeta Građanske inicijative '21. maj' Aleksandar Saša Zeković kazao je da je protiv građanina Ž.V. iz Danilograda Centar bezbjednosti Podgorica podnio krivičnu prijavu zbog prijetećih komentara upućenih njemu, ispod teksta objavljenom na portalu IN4S, u kojem je komentarisao slučaj hapšenja Rista Jovanovića na Kosovu.

“Gotovo nikad ne prijavljujem policiji i tužilaštvu neprimjerene, vulgarne i primitivne komentare koji mi se upućuju na društvenim mrežama i portalima, smatrajući da sam svojom voljom na javnoj sceni i da shodno tome trebam imati visok prag tolerancije na stavove iz javnosti”, kazao je Zeković.

Kako je naveo,  naglasio je uredništvu tog portala da pustanje neumjesnih komentara  prevazilazi slobodu izražavanja i granicu lijepog ukusa.

“U protekla dva dana, povodom teksta koji se odnosio na postupanje kosovske policije prema jednom crnogorskom državljaninu prijavio sam uredništvu i redakciji portala “IN4S” više desetina protivzakonitih komentara koji prevazilaze slobodu izražavanja i granicu koju treba da podnese neko ko je dio javnog prostora, i predstavljaju grubo i neprimjereno vrijeđanje po ličnoj osnovi a neki od njih su išli i u pravcu ugrožavanja moje sigurnosti”, navodi Zeković.

Iz tog razloga neke od ekstremnih komentara je prijavio i Upravi policije.

“Očekujem njenu brzu i profesionalnu reakciju po svakoj od podnijetih prijava. Sa nekim prijetnjama sam upoznao i kabinet Ministra unutrašnjih poslova Crne Gore”, dodaje Zeković.

Centar bezbjednosti Podgorica, dodaje Zeković, postupajući po jednoj od prijava, je identifikovao i uhapsilo jednu osobu koje je objavilo komentar ove sadržine:

“Aj Zeko da se nađemo na ulicu ti i tvoji š*pkači od policije pa da procijene šta sam ja spreman i šta mogu da ti uradim špijunčino jedna glibava, pašče jedno, g*vno jedno glibavo u*azdjelo u*mrđelo. No si se sakrio u mišiju rupu pa komentarišeš i ti daješ neko tvoje obrazloženje narkomančino jedna našmrkana”.

Kako je istakao, protiv građanina Ž.V. iz Danilovgrada, nakon konsultovanja nadležnog državnog tužilaštva, Centar bezbjednosti Podgorica je podnio, po hitnom postupku, zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog pozivanja na tuču po članu 10. stav 1 i zbog naročito drskog i bezobzirnog ponašanja član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru.

“Obaviješten sam da Uprava policije radi na identifikovanju i privođenju još jedne osobe zbog ugrožavanja sigurnosti. Iz Vrhovnog državnog tužilašta, tim povodom, su me obavijestili da je v.d. vrhovnog državnog tužioca, Dražen Burić, podnijetu krivičnu prijavu, dostavio nadležnom tužilaštvu uz zahtjev za hitno postupanje”, poručuje Zeković.

Ta osoba je napisala više komentara među kojima i ove: “Sve ti je*em mrtvo i živo. Platićeš za ovo”, “Ja imam ime i prezime pi*ko ši*arska platićeš ja ti se kunem pe*eru jedan”, “To sam reka reka sam a što ću raditi čuće se”, “Da ti majku u majku je*em Zekoviću pi*do šiptarska”.

Zeković tvrdi da je portal IN4S nakon jedne urgencije obrisao protivzakonite i neprimjerene komentare na portalu na koje sam u dva navrata ukazao.

“Vlada Crne Gore kroz dijalog i dobre odnose sa medijskom zajednicom i civilnim društvom treba da pomogne svim medijskim portalima u podizanju odgovornosti za sadržaje koje generišu/objavljuju korisnici kao i da se podrži zaštita prava svih građana, po svakom pa i po osnovu najličnijeg identiteta. Tim povodom ću se obratiti ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija gospođi Tamari Srzentić“, zaključuje Zeković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

IJZ: Još pet žrtava koronavirusa, 499 novozaraženih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom...

Duraković: Bošnjačka stranka nova snaga razvoja Petnjice

“Na nedavno održanoj sjednici OO BS Petnjica je usvojen Izborni program za čije ostvarenje će se zalagati...

‘Kafanska’ bijela čorba zimsko zadovoljstvo

Sastojci za 1 l čorbe: 300 g luka300 g šargarepe300 g mesa (junećeg ili...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare