Tri nagrade za predstavu “Šćeri moja” na festivalu u Banjaluci

Predstava Maje Todorović “Šćeri moja”, u režiji Ane Vukotić, osvojila je tri nagrade na 14. Teatar Festu „Petar Kočić“ u Banjaluci – za najbolju režiju, za scenski pokret, i nagradu “Korak u hrabrost” za najbolju mušku ulogu, saopšteno je iz Crmogorskog narodnog pozorišta.

Žiri, koji čine Milica Kralj, rediteljka, Đurđa Tešić, rediteljka, i Jasna Diklić, glumica, jednoglasno je odlučio da Nagradu za najbolju režiju dodijeli Ani Vukotić.

“U predstavi koja se bavi položajem žene u društvu i odnosa prema ženskom identitetu, rediteljka Ana Vukotić pokazala je vještinu u komponovanju složenih teatarskih elemenata savremenog teksta, jednostavne, a duboke glumačke igre i slikovitog vizuelnog pozorišnog identiteta”, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto: Dejan Rakita

Nagradu za scenski pokret žiri je dodijelio Sonji Vukićević, navodeći da je „nadahnut, maštovit, promišljen scenski pokret doprinio visokom umjetničkom dometu predstave“.

Žiri Radio televizije Republike Srpske, koji su činili Jelena Kojović Tepić, Tatjana Bursać i Ernest Zavila, jednoglasno je odlučio da Nagradu Korak u hrabrost na Teatar festu Petar Kočić 2022. godine dodijeli Mirku Vlahoviću za ulogu knjaza Nikole u predstavi „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta.

“U vremenu kad se ženama ponovo dovodi u pitanje elementarno pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu, kad žene govore naglas, ali ih pretežno slušaju samo druge žene, izvanredni glumac, iz zemlje koju obično doživljavamo kao vrlo patrijarhalnu, donosi nam ulogu oca ženskog djeteta koji je spreman da pogazi sve što njegov naslijeđeni habitus jeste i mora da bude, i pokaže kako se voli. Maestralnom igrom, Vlahović nam je održao pozorišni čas o tome šta otac, muškarac treba da bude i juče i danas i uvijek. Nismo se lako odlučili kome od autorskog tima dodijeliti nagradu. Autorka teksta Maja Todorović, režiserka Ana Vukotić i Vanja Jovićević, koja maestralno tumači glavnu žensku ulogu kneginje Zorke, učinili su ovu predstavu nezaboravnom, ali je ipak Mirko Vlahović taj koji je načinio najveći korak u hrabrost, korak iz istorijskog konteksta i ratničkog nasljeđa u čistu ljubav u kojoj jesmo i treba da budemo svi isti“, navodi se u obrazloženju.

Foto: Dejan Rakita

Predstava „Šćeri moja“ izvedena je 10. juna na 14. Teatar Festu „Petar Kočić“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. U predstavi igraju: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Režiju i adaptaciju potpisuje Ana Vukotić, scenografiju Aleksandar Vukotić, kostimografiju Leo Kulaš, kompozitor je Aleksandar Radunović Popaj, scenski pokret Sonja Vukićević, saradnik na dramaturgiji je Balša Poček, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

Finska: Donešeni svi zakoni potrebni za članstvo u NATO-u

Taj potez finskog predsjednika znači da je Finska završila nacionalne mjere potrebne za pridruživanje NATO-u i da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare