“Filadelfija” za početak filmske revije u Dodestu

Filmska djela nagrađivana za scenario od strane najrelevantnijih filmskih institucija biće prikazana u KIC-u ''Budo Tomović'' i u okviru druge u nizu revije ''Scenario - filmski roman'' od 16. do 18. maja. I ovog puta posebna pažnja biće posvećena odabiru kinematografskih ostvarenja koja su tematski i sa aspetka dramaturškog pristupa prijemčiva i intrigantna za gledaoce.

Jedan od najpoznatijih mejnstrim holivudskih filmova “Filadelfija” (1993) koji je dobitnik dva Oskara za najbolju mušku ulogu i za pjesmu “Streets of Philadelphia” obilježiće početak revije. Film je inspirisan istinitim događajem iz 1987. godine, kada je advokat Džefri Bous tužio advokatsku firmu Baker & McKenzie zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog  AIDS -a. U “Filadelfiji”,
Tom Henks glumi Endija Beketa, advokata koji je obolio od side i koji usljed nezakonitog raskida ugovora tuži svoju advokatsku kancelariju.

Američku dramu “Mjesta u srcu” (1984) Roberta Bentona o mladoj udovici i njenoj neprekidnoj borbi prikazaćemo drugog dana revije. Seli Fild igra Oskarom nagrađenu ulogu Edne Spalding, žene i majke dvoje djece koja je prisiljena preuzeti kontrolu nad svojom farmom nakon smrti supruga. Nepredviđene okolnosti glavnu junakinju suočavaju sa zbunjujućim nizom problema sa kojima nikada nije ni zamislila da će morati da se bori.

Projekcija trilera Dejvida Kronenberga “Istorija nasilja” (2005) baziranog na istoimenom stripu Džona Vagnera i Vinsa Loka u kojem glavne uloge tumače Vigo Mortensen, Marija Belo, Ed Haris i Vilijam Hart planirana je za kraj revije. Ovo je priča o skromnom porodičnom čovjeku koji u malom gradu postaje lokalni heroj nakon sprečavanja pljačke.

Filmovi će biti prikazani u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crna Gora se hrabro borila protiv Španije, ipak ništa...

Tim Vladimira Gojkovića je pružio sjajan otpor Španiji. Podmlađene ajkule dobro su parirale jednom...

VIDEO: Prvi leteći hotel na svijetu; Prima 5000 ljudi...

Video koji prikazuje ambiciozni dizajn plutajućeg „hotela budućnosti“, koji bi mogao da primi 5.000 gostiju i koji...

Vlahović: Ovo je nevjerovatno samoponiženje, ostaće kao primjer sramote!

"Ovo je nevjerovatno samoponiženje. Ostaće kao primjer sramote", poručio je Vlahović te dodao:

Austrija: Bujica nosi sve pred sobom, proglašeno vanredno stanje

Jake padavine su pogodile ovu oblast u noći između utorka i srijede. Na tom...

Đukanović sa Mišelom: Crna Gora pouzdan partner EU i...

“Sa predsjednikom Šarlom Mišelom na marginama NATO samita o prevazilaženju prepreka za napredak regiona u procesu integracije....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare