JU BIBLIOTEKA I ČITAONOICA ,,NJEGOŠ” 2018-2022. ZLATNE GODINE KULTURE PRIJESTONOG GRADA

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Članovi savjeta, JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” (Božidar Proročić, Zdravko Pejović, Olivera Martinović kao i drugi) smijenjeni su odlukom Skupštine Opštine Prijestonice Cetinje, od 01. 06. 2022. godine. Kako je iza nas četri godine izuzetno plodnog rada (imenovani u aprilu 2018. godine) dužni smo da obavijestimo javnost u Crnoj Gori o svim aktivnostima koje smo imali za ovaj četvorogodišnji period. Samim dolaskom na čelo i imenovanjem gore pomenutih uz punu podršku kasnije imenovane direktorice Irene Nenadović napravljen je i osmišljen program kulturne revitalizacije JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš.” Naša je želja bila da najstarija biblioteka sa tradicijom dugom 154 godine u Crnoj Gori bude kultno mjesto okupljanja ne samo građana Cetinja, već i onih van našeg grada. Osmišljeni program se sastojao od: manifestacija, radionica, književnih večeri, okruglih stolova, debata, prikazivanja filmova, posvećenosti najmlađima, saradnje sa Centrima za kulturu širom Crne Gore itd. Trebalo je mnogo truda energije želje volje ali i iznad svega znanja,  rada i profesionalizma da  JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” bude prepoznatljivo mjesto kulture i mjesto okupljana.

Za period 2018-2022: Osmišljeno, zabilježeno, predstavljeno i medijski propraćeno više od 500 (petsto) programa. No krenimo redom kroz ovaj hram kulture svoje promocije prezentacije, razgovore o kulturi, književnosti, umjetnosti, filmu, istoriji itd, imala su eminnentna imena kulturne scene: Balša Brković, Milka Tadić-Mijović, Slavica Milošević, Slobodan Marunović, Dragoljub-Dragan Šarović, dr Čedomir Čupić, dr Čedomir Bogićević, dr Goran Sekulović, dr Nebojša Čagorović, dr Boban Batrićević, Nenad Stevović, prof, dr Sofija Kalezić-Đuričković, dr Zlatko Bulić, prof. Sreten Zeković, Borislav Cimeša, Božidar-Bonja Ivanović, Neven Staničić, Dragan Popadić, Slobodan Čukić, Zuvdija Hodžič, Bogić Rakočević, Milivoje Popović, Mirsad Hadrović, Braho Adrović, Alija Redžematović, Vlado Knežević, Edin Smailović, Mirsad Rastoder, Vlatko Simunović, mr Aleksandra Vuković, Miodrag Miško Vuković, prof. dr Srđa Martinović, Nataša Žurić, Nikola Belada, prof. dr Andrijana Nikolić, prof. Dr Draško Došljak, Zoran Vulević, Boris Jovanović-Kastel, Dimitrije Popović, Kemal Musić, Miraš Martinović, Mišo Drašković, Ljubomir-Ljubo Mudreša Nikola Vujanović, Vanja Kovačević, Adrijan Vuksanović, Sulejman Kujević, Vanja Parača, Dragić Rabrenović i brojni drugi. Svi ovi autori i stvaraoci predstavljaju esenciju kulture Crne Gore, mnogi od njih odavno su prepoznati i van granica Crne Gore.

Ponosni smo šro smo period 2018-2022 ugostili međunarodne pisce i diplomate u predstavljanu kulture njihovih država: Hadžema Hajdarevića, predsjednik društva pisaca BiH, omaž Tinu Ujeviću uz saradnju sa ambasadom Hrvatske u Crnoj Gori i njegovom ekselencijom ambasadorom Veselkom Grubišićem, predstavljanje dana jevrejske kulture  u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore, kada je organizovanjo gostovanje hora “Mois Hason” iz Skoplja, “Dan ukrajinskog šaha”. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom ambasade Ukrajine, Izložba je posvećena prvim diplomatskim odnosima Crne Gore i SAD-a, kao i posjeti Petra II Petrovića Njegoša brodu “Independent” 1851. godine u Napulju, Omaž ukrajinskom pjesniku Vasilju Stusu 1938-1985. godine, koji je posthumno nominovan za Nobelovu nagradu u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Crnoj Gori, Dan frankofonije kada je održan je okrugli sto na temu “Žene i diplomatija”. O poštovanju prava žena i o ulozi i značaju francuskog jezika govorili su: Prvi savjetnik ambasade Francuske-Laurent Goncalves, ispred Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore-Dragana Konjević, otpravnica poslova amasade Ukrajine u Crnoj Gori- Nataliya Fiyalka i predstavnik Rumunske ambasade, Dan Ukrajine u Crnoj Gori u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Crnoj Gori, Istaknuti Ukrajinski pisac i diplomata Jurij Lisenko je predstavio svoje stvaralaštvo, JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš” i Ambasada Republike Poljske organizovali su izložbu pod nazivom “15 godina u EU”, Euromajdan i rat u modernoj ukrajinskoj literaturi docentkinje za slavensku filologiju Olene Dzjube Pogrebnjak, Otvorena je izložba posvećena djelu i stvaralaštvu portugalskog Nobelovca Žozea Saramaga. Izložbu je otvorila ambasadorka Portugalije u Beogradu Nj.E.Maria Virginia Mendes da Silvia Pina, omaž Rajneru Mariji Rilkeu u saradni sa ambasadom Austrije, Dan Državnosti Azerbejdžana u organizaciji Kulturno-ekonomskog Centra Azerbejdžana,  ostvarena je puna saradnja sa brojnim drugim drugim ambasadama i diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori ali u regionu.

Ponosni smo što smo period 2018-2022: Ostvarili saradnju sa Centrima za kulturu, Bijelo Polje, Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica sa JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” Festivalom naučno-fantzastične književnosti Refesticion-Bijelo Polje što smo pokrenuli akciju predstavljanja zavičajnih pisaca sa sjevera Crne Gore, na Cetinju. Takođe akcija ,,Knjiga školama na sjeveru” đe smo poklonili i donirali veliki broj naslova osnovim i srednjim školama i Centrima za kulturu na sjeveru čak i onim najudaljenjim školama na samoj granici sa Kosovom. Takođe JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” dobijala je na poklon brojne knjige i izdanja zavičajnih pisaca (prevedenih knjiga) od ambasada koje imaju svoja predstavništva u Crnoj Gori: Ukrajine, Azerbejdžana, Portugalije, Hrvatske, Austrije itd. Takođe u ovom periodu smo bili učesnici brojnih okruglih stolova na temu: kulture, bibliotekarstva, istorije, diplomatije, izdavaštva, obrazovanja i podrške mlađim autorima. U ovom periodu obilježili smo sve značajne datume vezane za kulturu i književnost i to: 21. februar međunarodni Dan maternjeg jezika, 21. mart Svjetski dan poezije, 2. april Međunarodni dan knjige za đecu,  Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23.aprila, 3. maj Svjestski dan slobode medija, 1. jun Međunarodni dan đece, 8. septenbar Međunarodni dan pismenosti itd.

Posebno smo ponosni što su naše kulturne sadržaje, književne večeri i promocije obilježili učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola sa područja Cetinja koji su svojim recitacijama, poezijom, radionicama, izložbama a posebno predstavljanjem na muzičkim instrumentima činili naše večeri posebnim. Ponosni smo što smo uspjeli da budemo značajno kulturološko središte koje je bibliotečkim korisnicima pružalo neposredan pristup svim vidovima znanja i dodatnog obrazovanja čineći ovu ustanovu vitalnom snagom i reprezentativnom institucijom u javnoj kulturi.  Uspjeli smo da budemo jaka  i snažna potpora formalnom i doživotnom obrazovanju, stvarajući i jake čitalačke navike kod mnogobrojnih mlađih generacija. Podsticali smo kreativnost, promovišući svijest o kulturnom nasleđu, zastupajući i poštujući kulturne različitosti. Naše aktivnosti i promocije bile su propraćene od: RTV Cetinje, RTV-CG, Pobjede, Analitika, Aktuelno, Montenegrina, Dan Art-Akademija Zagreb, Sandžaklija Magazin i drugih brojnih medija sa prostora Zapadnog Balkana pa i šire.

Članovi savjeta, JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” (Božidar Proročić, Zdravko Pejović, Olivera Martinović, direktotica Irena Nenadović kao i drugi) ponosni smo što smo učestvovali u izgradnji demokratskog društva grada Cetinja pa samim tim i demokratskog društva Crne Gore. Posebno smo ponosni na građane Cetinja koji su pratili sve naše aktivnosti bez obzira na doba godine i meteorološke prilike. Ponosni smo što smo imali lijepu saradnju sa Prijestonicom Cetinje i tadašnjim gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom i njegovim kabinetom. Hvala građanima Cetinja što smo zajedno sa nama bili dio lijepe priče koja se zove JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš.” Oni koji su nas naslijedili imaju veliku obavezu da taj kontinuitet održe što je itekako složen posao i obaveza.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Postoje različita predanja kako je sagrađen ovaj spomenik istorije i kulture na Trgu Bećir-bega Osmanagića.

Predmet protiv doktora Fatića: Završen obdukcioni nalaz, obavljeno i...

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne...

MULEŠKOVIĆ ZA STANDARD: CG nema dobru perspektivu budućeg razvoja...

Prema riječima Muleškovića, ako bi pogledali strukturu bruto društvenog proizvoda, vidimo da su dominantno rasli lična potrošnja,...

Odbor direktora RUP opet dobija nezakonitog predsjednika: Janjušević završio...

Krvavac dolazi na mjesto Dušana Janjuševića, koji je do skora držao poziciju predsjednika OD RUP iako za to,...

Sunčano uz malu oblačnost, do 30 stepeni

Na jugu, sunčano uz povremeno malu do umjerenu oblačnost. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, sjeverni i sjeveroistočni....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare