Komemoracija Branku Banjeviću sjutra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”

Komemoracija povodom smrti istaknutog crnogorskog pjesnika, urednika, književnog kritičara i antologičara Branka Banjevića (1933–2022) biće organizovana u utorak, 25. oktobra 2022. u 12 časova u Narodnoj biblioteci 'Radosav Ljumović' u Podgorici.

Komemoraciju organizuje Matica crnogorska sa institucijama u kojima je Branko Banjević ostavio značajan trag: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Na komemoraciji će govoriti: Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske; Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja i Novica Samardžić, urednik i publicista. Medijator komemoracije je Dubravka Drakić, glumica.

Branko Banjević preminuo je 13. oktobra 2022. Bio je predsjednik Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivač je i prvi predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), jedan od osnivača crnogorskog PEN-a.

Objavio je knjige poezije: Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Tica ili jama, Glasovi, Balšine pjesme, U svijetloj budućnosti. Priredio je veći broj književnih antologija, koncipirao je i sa saradnicima uredio antologijsku biblioteku crnogorske književnosti ”Luča”.

Crnogorska kultura je njegovom smrću izgubila jedinstvenu ličnost i stvaraoca. Njegova nesebična briga za dobrobit Crne Gore, njene kulture, državnosti i nacionalnog dostojanstva zauvijek će ostati snažan podsticaj i uzor pokoljenjima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Tivat: Novo zagađenje mora uljem ili naftom

Kako prenosi portal Boka news, na morskoj površini primjetna je veća masna fleka od izlivanja dizel goriva...

Savićević sa Piksijem u Kataru

"Prijateljstvo Dragana Stojkovića i Dejana Savićevića nije lako opisati u nekoliko rečenica. A možda nema ni potrebe,...

SDT da u roku od 15 dana podigne novu...

Danas je održano ročište ponovljenog sudskog procesa u predmetu poznatom kao “državni udar” Sud...

Krapović: Mišljenje VK je u drugom planu u odnosu...

On je kazao da je tema sastanka bila ustavna, politička i institucionalna kriza - prije svega o mišljenju...

Policija traga za Džejlanom Huremovićem: Nakon svađe potegao pištolj...

Prema sazanju Portala Standard do pucnjave je došlo u 14 sati i 50 minuta kada je Džejlan...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare