Komemoracija Branku Banjeviću sjutra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”

Komemoracija povodom smrti istaknutog crnogorskog pjesnika, urednika, književnog kritičara i antologičara Branka Banjevića (1933–2022) biće organizovana u utorak, 25. oktobra 2022. u 12 časova u Narodnoj biblioteci 'Radosav Ljumović' u Podgorici.

Komemoraciju organizuje Matica crnogorska sa institucijama u kojima je Branko Banjević ostavio značajan trag: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Na komemoraciji će govoriti: Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske; Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja i Novica Samardžić, urednik i publicista. Medijator komemoracije je Dubravka Drakić, glumica.

Branko Banjević preminuo je 13. oktobra 2022. Bio je predsjednik Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivač je i prvi predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), jedan od osnivača crnogorskog PEN-a.

Objavio je knjige poezije: Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Tica ili jama, Glasovi, Balšine pjesme, U svijetloj budućnosti. Priredio je veći broj književnih antologija, koncipirao je i sa saradnicima uredio antologijsku biblioteku crnogorske književnosti ”Luča”.

Crnogorska kultura je njegovom smrću izgubila jedinstvenu ličnost i stvaraoca. Njegova nesebična briga za dobrobit Crne Gore, njene kulture, državnosti i nacionalnog dostojanstva zauvijek će ostati snažan podsticaj i uzor pokoljenjima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Podgorica: Zabrana saobraćaja kod Master kvarta

Takođe, saopšteno je da će se zabrana sprovesti parkiranjem teretnog motornog vozila (dizalice), zbog izvođenja građevinskih radova...

Beč će platiti stanarinu onima koji žive u gradskim...

Kako su saopštili nadležni u austrijskoj prijestonici, biće plaćeno više od polovine od neto iznosa stanarine. To...

Abazović čestitao Edroganu: Radujem se izgradnji bližih odnosa za...

 Iskrene i srdačne čestitke Redžepu Tajipu Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim izborima. Radujem se saradnji sa Vama, izgradnji bližih odnosa...

Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora...

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na američki dolar u ponedjeljak u četiri ujutro po londonskom...

HGI: Iz Tivta plovimo ka Zapadu

“HGI u svom programu svim građanima Crne Gore nudi jasan europski pravac, okretanje zelenim ekonomijama, ozdravljenje obrazovnog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare