Komemoracija Branku Banjeviću sjutra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”

Komemoracija povodom smrti istaknutog crnogorskog pjesnika, urednika, književnog kritičara i antologičara Branka Banjevića (1933–2022) biće organizovana u utorak, 25. oktobra 2022. u 12 časova u Narodnoj biblioteci 'Radosav Ljumović' u Podgorici.

Komemoraciju organizuje Matica crnogorska sa institucijama u kojima je Branko Banjević ostavio značajan trag: Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Na komemoraciji će govoriti: Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske; Nela Savković-Vukčević, kulturološkinja i Novica Samardžić, urednik i publicista. Medijator komemoracije je Dubravka Drakić, glumica.

Branko Banjević preminuo je 13. oktobra 2022. Bio je predsjednik Matice crnogorske od 1999. do 2013. godine, osnivač je i prvi predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), jedan od osnivača crnogorskog PEN-a.

Objavio je knjige poezije: Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Tica ili jama, Glasovi, Balšine pjesme, U svijetloj budućnosti. Priredio je veći broj književnih antologija, koncipirao je i sa saradnicima uredio antologijsku biblioteku crnogorske književnosti ”Luča”.

Crnogorska kultura je njegovom smrću izgubila jedinstvenu ličnost i stvaraoca. Njegova nesebična briga za dobrobit Crne Gore, njene kulture, državnosti i nacionalnog dostojanstva zauvijek će ostati snažan podsticaj i uzor pokoljenjima.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare