Izvor:Beta

POČINJE FESTIVAL U KANU: 21 film u trci za Zlatnu palmu

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posjetioce festivala i filmske zvijezde vraćaju se na tradicionalno vrijeme festivala u maju. Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

U Kanu sjutra veče počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije korona virusa, posjetioce festivala i filmske zvijezde vraćaju se na tradicionalno vrijeme festivala u maju. Prvi put od početka epidemije korona virusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Američka zvijezda Tom Kruz predstaviće novu verziju filma “Top Gan – Top Gun Maverick”, koji će biti prikazan 18. maja. Glumac Forest Vitaker poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu “Ptica” Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.

Festival će biti održan u svijetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umjetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsjednik žirija festivala i zamijeniće američkog reditelja Spajka Lija prošlogodišnjeg predsjednika žirija, koji je dodijelio Zlatnu palmu filmu “Titane” francuske rediteljke Žilije Dikurno u kojem igra Lendon.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Zlatna palma, vrijedna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbjeđenje neposredno pred proglašenje pobjednika.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novih 119 besplatnih parking mjesta ispod Ljubovića

“Hvala vrijednim kolegama iz Putevi doo Podgorica (koje će odmarati ovog vikenda zbog visokih temperatura), kao i...

Marković: U Srbiji ne postoji iskustvo demokratije, opstanak na...

Marković je otvoreni kritičar vlasti, ali i onih koji prećutno, ili svjesno podržavaju režim Vučića, a to...

Konjević: Ako ima potrebe, Vojska spremna da gasi požar...

"Vojska je spremna, ukoliko za tim ima potrebe, da na poziv MUP-a učestvuje u gašenju požara iz...

Bugajski: Otvoreni Balkan je inicijativa zemalja čiji je put...

Ističe da, kakva god bila kalkulacija, Crna Gora mora paziti da ne dozvoli da učešće u ovoj...

Tadić: Dvostruki standardi Zapada prema Srbiji i Ukrajini

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald ukazao da su ti dvostruki standardi postavljeni i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare