Izvor:RTCG

Preminuo poznati književnik Veselin M. Rakčević

U Podgorici je danas preminuo poznati intelektualac, književnik, prevodilac, dokumentarista i esejista Veselin M. Rakčević.

Veselin M. Rakčević rođen je 19. jula 1946. godine u Titogradu (Podgorica). Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Književnim radom bavio se od gimnazijskih dana. Radio je kao gimnazijski profesor, novinar “Pobjede“ i “Tribine“ i urednik privredne štampe. Bio je urednik “Tribine u 18“ u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“.

Objavio je knjige poezije: Balada o suncu, Opasnosti sna, Ognjište na raskršću, Ponoć na istoku i Skica za lični nekrolog.

Objavio je dokumentarni roman Radun Živković – čovjek i junak, dramu “Ljudi i psi”, komediju “Mitingaši”.

Bavio se prevodilačkim radom. Sa bugarskog jezika preveo je 60 bugarskih pjesnika i deset knjiga savremenih bugarskih pjesnika kao i antologiju savremene bugarske poezije „Odjeci Velikotrnovskih zvona“.

Bio je potpredsjednik i član Udruženja književnika Crne Gore i član Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Rakčevićeva knjiga “Ponoć na istoku“ prevedena je na bugarski jezik.

Najznačajnije nagrade Veselina Rakčevića su: Nagrada radio-televizije Titograd, 1967.godine, prva nagrada Studentskog grada u Beogradu, „Pesnički prsten Subotice“, prva nagrada „Abraševićevih večeri poezije“, nagrada „Marko Miljanov“, „Vidovdanska povelja“, prva nagrada na međunarodnom festivalu poezije u Sofiji 2012., internacionalna nagrada za poeziju „Penjo Penev“ Bugarska, 2014.godine.

Poezija Veselina Rakčevića je prevođena na više svjetskih jezika.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare