Sandens ipak u onlajn izdanju, u fokusu filmovi koji reflektuju nemir i nesigurnost

Sandens filmski festival otkazao je događaj uživo u Park Sitiju u američkoj državi Juta i opredijelio se za onlajn izdanje zbog velikog širenja zaraze koronavirusa.

Organizatori američkog festivala nezavisnog filma objavili su da će otvaranje biti kao što je i planirano 20. januara.

Kako su naveli, ovo je bila teška odluka, ali da se predviđa da će broj slučajeva zaraze biti na vrhuncu u nedjelji kada se održava festival i ne mogu svjesno da stave svoje osoblje i zajednicu u rizičnu situaciju.

“Otkazivanje festivala uživo je veliki udarac za nezavisnu filmsku industriju koja se borila da se održi za vrijeme pandemije. Ne mislimo da je bezbjedno, ni izvodljivo dovesti hiljade umjetnika, publike, zaposlenih, dobrovoljaca i partnera iz cijelog sveta na 11-odnevni festival dok se zajednice već bore da obezbijede neophodne usluge”, naveli su organizatori.

Sandens, koji traje od 20. do 30. januara, ranije je objavio da je izabrano 82 dugometražna filma u ovogodišnjoj selekciji od više od 3.700 prijavljenih, a kako je istakao njegov osnivač, glumac i reditelj Robert Redford, riječ je o ostvarenjima nekih od najinovativnijih autora današnjice u širokom rasponu žanrova i formata.

“Ovi umjetnici osvijetlili su ovo mračno vrijeme i jedva čekamo da pozdravimo njihove jedinstvene uvide u svijet i doživimo ih sve zajedno”, izjavio je Redford.

Direktorka programa Sandens festivala Kim Jutani izjavila je da odabrani filmovi reflektuju nemir i nesigurnost koji obilježavaju protekle dvije godine pandemije.

Autori filmova, kako je dodala, tjeraju nas da pogledamo svijet iz drugačije perspektive i istražimo kako njihove priče utiču na nas i budućnost uopšte.

M.R.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abdić: Sramno skandiranje u Podgorici posljedica ambijenta koji je...

“Kao ljekar i humanista, ali iznad svega kao staropodgoričanin koji dobro pamti i najteža vremena u našem...

Petrović: Na povike “Nož, žica, Podgorica” zvaničnici nedopustivo ćute

“Ako ćute na ovakve prijeteće poruke, šovinističkog i klerofašitičkog sadržaja navedena gospoda i svi koji uz njih...

Vuković: Navijači uzgajani u svjetonazorima Marka Kovačevića brukaju klub,...

Vuković ukazuje da je FK Sutjeska dobio naziv u čast fudbalera poginulih u bici na Sutjesci.

Injac osudila skandiranje: Pozivam vinovnike da se izvine

"Nema mjesta govoru mržnje i porukama koje podstiču netoleranciju i nasilje u Crnoj Gori. Osuđujem ovakvo ispoljavanje...

Vojska Crne Gore rame uz rame sa NATO saveznicima

Jedan od ciljeva vježbe je jačanje međusobne usaglašenosti i saradnje kroz uvježbavanje kopnenih operacija.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare