test

TODOROV “BEZIMENI CIKLUS” U MODERNOJ GALERIJI: Intencija umjetnika da prazan svijet učini prisutnim

Standard

09/03/2022

14:40

Posebna emocionalna fragilnost i žestina obremenjuju Todorovićevo slikarstvo tajanstvenom

privlačnošću. Intuitivna osjećajnost umjetnika pokreće modifikaciju subjekta, koja se u slučaju njegovog slikarstva odnosi na rastureni svijet.

Izložba radova “Bezimeni ciklus” Rajka Todorovića Todora otvorena je sinoć u Modernoj galeriji, povodom pedeset godina stvaralaštva i sedamdeset godina života.

Posebna emocionalna fragilnost i žestina obremenjuju Todorovićevo slikarstvo tajanstvenom
privlačnošću. Intuitivna osjećajnost umjetnika pokreće modifikaciju subjekta, koja se u slučaju njegovog slikarstva odnosi na rastureni svijet. Emocionalno preuzimanje predmeta slike (svijeta, ili preciznije bića u svijetu) kao zastrašujućeg, nadražujućeg i rastužujećeg ostvaruje njegovu totalnu izmjenu, istakla je na otvaranju kustoskinja, mr Selma Đečević.

“Povremene raskošne sivoplavičaste i indigo površine reflektuju svijest o predmetnom svijetu. Intencija umjetnika da prazan svijet učini prisutnim realizovana je u maestralnom postupku u kojem slikarska materija djeluje kao jedan vrlo paradoksalan analogon – kao ekvivalent opažanja svijeta kao ništavila. Duhovna realnost se inkarnira i silazi u sliku koja luta različitim obalama percepcije, povremeno okrznuvši jednu od njih. U tome je interpretirano bogatstvo asimilacije Todorovićevog slikarstva. Treba samo crpiti iz njegove diskurzivne prozračnosti i dvostruke simultane funkcije”, dodala je Đečević u svom obraćanju publici.

Todorović je rođen 21. februara 1952. u Jasenovom Polju kod Nikšića, Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980, u klasi prof. Radenka Miševića. Studirao je postdiplomske studije 1980/82. u klasi prof. Aleksandra Lukovića. Jedan je od osnivača neformalne grupe “Generacija 9”, a član ULUCG-a od 1982.

Od 1995. do 2002. je predsjednik ULUCG-a. Za profesora slikanja na FLU na Cetinju izabran je 1997. Član je PEN centra Crne Gore, a 1999. je izabran za člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, a laureat je i najznačajnije državne nagrade ‒ Trinaestojulske. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Dobitnik je Nagrade “19. decembar” za 2016. godinu.

Do sada je imao 30 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložbu realizuju Sekretarijat za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica i JU Muzeji i galerije Podgorice. M.R.

Izvor (naslovna fotografija):

Samir Lačervić

Ostavite komentar

Komentari (0)