Izvor:Pobjeda

Ugrešić svjesno ponijela teret posljedica zbog svog otpora

Dubravka Ugrešić je sačuvala dostojanstvo jugoslovenske književnosti i platila najveću moguću cijenu za to, što zapravo pokazuje šta se dobije kad se pruži otpor. Dubravka je to znala i svjesno je taj teret ponijela unatoč posljedicama, rekla je Maja Vodopivec iz fondacije 'Dubravka Ugrešić' na svečanoj dodjeli 'Njegoševe nagrade' održanoj večeras u Vladinom domu na Cetinju.

Nagradu je u ime Fondacije primio Petar Milat.

Danas smo ovdje radi i zbog Dubravke Ugrešić, rekao je u svojoj besjedi Nedžad Ibrahimović, predsjednik žirija koji je posthumno proglasio čuvenu jugoslovensku spisateljicu i esejistkinju laureatkinjom.

“Zbog Dubravke, jer s njom nismo bili onda kad smo morali biti kao književna zajednica. Radi Dubravke Ugrešić jer nas je njena književnost večeras ovdje ujedinila”, rekao je Ibrahimović.

Na dodjeli Njegoševe nagrade prisutnima se obratio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je i uručio nagradu predstavniku fondacije, kao i ministarka kulture i medija Tamara Vujović. Odlomke iz djela Dubravke Ugrešić govorili su glumci Aleksandar Radulović i Branka Femić-Šćekić. U muzičkom dijelu programa nastupili su flautistkinja Tamara Krkeljić i pijanista Oleksej Molčanov, a himnu Crne Gore izveo je hor “Luča” kojim je dirigovala Tamara Senić.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare