Vlahović: Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej opravdan i prirodan tok

Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej neophodna je, jer savremena umjetnost u Crnoj Gori nije po evropskim i muzeološkim standardima, istakla je v.d. generalne direktorke za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović.

Ona je, gostujući na Bojama jutra na TV Vijesti, podsjetila da je Centar savremene umjetnosti javna ustanova koju je osnovala Vlada Crne Gore i koja posluje u skladu sa Zakonom o kulturi i u skladu sa Odlukom o organizovanju JU Centar savremene umjetnosti CG.

„Takođe ću podsjetiti da je transformacija jedan prirodni tok koji se usklađuje sa savremenim standardima muzejske djelatnosti i da je Centar savremene umjetnosti transformisan iz nekadašnje Galerije nesvrstanih u jasvnu ustanovu Centar savremene umjetnosti“, navela je Vlahović.

Prema njenim riječima, ovaj projekat je vrlo važan iz razloga što savremena umjetnost u Crnoj Gori nije institucionalizovana, odnosno „nije po standardima savremene evropske prakse i nije u skladu sa muzeološkim standardima“.

„Zbog toga je Ministarstvo kulture i medija ocijenilo da postoji potreba ostvarivanja javnog interesa u oblasti muzejske djelatnosti i transformacija Centra savremene umjetnosti u muzej“, pojasnila je Vlahović.

Ukazala je da je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o opravdanosti transformacije gdje je ukazano na opravdanost transformacije i pripremilo Elaborat o opravdanosti transformacije, u čijoj izradi su učestvovali najeminentniji stručnjaci.

„Nakon toga, u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti Ministarstvo kulture i medija je organizovalo brojne radionice gdje je na transparentan način upoznalo širu stručnu javnost o važnosti osavremenjavanja muzeja“, navela je Vlahović.

Ukazala je da je Zakon o muzejskoj djelatnosti propisao uslove koji su neophodni za organizovanje takve jedinice, navodeći da Centar savremene umjetnosti ima osnovne zakonske uslove da preraste u Muzej.

„Ima kadrovske kapacitete, ima prostorne kapacitete, a to su minimalni osnovni uslovi“, dodala je Vlahović.

Odgovarajući na pitanje o lokaciji Muzeja, Vlahović je kazala da ideja o formiranju objekta i parceli nije nova.

„Centar savremene umjetnosti je upoznat sa formiranjem Muzeja savremene umjetnosti i učestvovao je u odabiru lokacije“, rekla je Vlahović.

Istakla je da je Ministarstvo kulture i medija uspostavilo komunikaciju sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Glavnim gradom da se obezbijedi lokacija za izgradnju novog objekta Muzeja savremene umjetnosti.

„To će sve da obuhvati Elaborat o opravdanosti transformacije, koji su radili najeminentiniji stručnjaci iz oblasti kulturne baštine, kulturno-umjetničkog stvaralaštva i pravnih nauka. Planirano je da se taj Elaborat dostavi Savjetu Centra savremene umjetnosti koji će dati svoje izjašnjenje i sugestije u odnosu na taj dokument“, rekla je Vlahović.

Upitana da li Centar savremene umjetnosti ima dovoljno kadrovskih kapciteta za transformaciju, Vlahović je kazala da ta ustanova ima kapacitete, 43 zaposlena, a da će se u periodu koji slijedi jačati kadrovski kapaciteti i unaprjeđivati stanje u ovoj oblasti.

Ocijenila je da je put koji sprovodi Ministarstvo kulture i medija put transformacije i stavljanja savremene umjetnosti u tokove savremene evropske scene.

„Svaka transformacija ima svoj kontinuitet. Svaka transformacija bazira se na zakonskoj regulativi. Jasno su propisani uslovi za obavljanje muzejske djelatnosti kad je u pitanju Muzej savremene umjetnosti“, navela je Vlahović.

Ponovila je da u ovom trenutku savremena umjetnost koja je vrlo značajna za Crnu Goru nema zaštitu i standarde u skladu sa muzejskom djelatnošću.

„Zbog toga je opredijeljenost Ministarstva kulture i medija da formira Muzej savremene umjetnosti u kojem će biti prezentovano savremeno stvaralaštvo koje baštini Crna Gora“, kazala je Vlahović.

Istakla je da će Elaborat o opravdanosti usvojiti Vlada Crne Gore na sjednici do kraja četvrtog kvartala.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare