Vlaović: Lubardina djela vremenom sve više dobijaju na značaju

Snažan uticaj crnogorskog identiteta i dragocjena internacionalna iskustva umjetničkih centara za koje je slikar Petar Lubarda bio vezan, neodvojivi su dio pokretačke snage kojom je uticao na generacije umjetnika i razvojne puteve crnogorske i jugoslovenske umjetnosti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je govorila na otvaranju izložbe „Lubarda“ u Muzeju savremene umjetnosti u Skoplju, koja je dio programa obilježavanja 60 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Skoplje i kojim povodom je Lubarda u znak solidarnosti i podrške, donirao značajan broj svojih radova.

Ministarka je kazala da je ovaj gest imao i značaja sa aspekta formiranja Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju.

“Može se reći da je ovaj gest bio inicijacija stvaranju ove prestižne insitucije što nas posebno raduje. Veze naših naroda i u bivšoj državi su bile snažne i produktivne a sigurna sam da je tako i danas čemu i ova izložba svjedoči”, navela je Vlaović.

Prema njenim riječima, ono najsnažnije iz Lubardine umjetničke energije bilo je pokrenuto kulturnim i istorijskim posebnostima crnogorskog podneblja.

Ministarka je istakla da je Lubarda bio orjentisan ka spoznaji složenih struktura i značenja crnogorskog kamenog pejzaža za koji je ostao vezan čitavog života.

“Bio je beskompromisno posvećen umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, čime je i Crnu Goru dostojno predstavljao svijetu. Ipak, prije svega, njegovo slikarstvo se upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti, baš onako kako se u taj jezik istinski umjetnik upisuje, a on je uvijek medijum između iskona, mita i arhetipa svog prostora i čiste transcendecije umjetničkog univerzuma”, dodala je Vlaović.

Kazala je da je i danas Lubardin rad organski dio stvaralačkog impulsa naših brojnih umjetnika i bitna referenca šireg kulturnog prostora.

“Upravo zbog toga djela Lubarde protokom vremena sve više dobijaju na značaju”, zaključila je ministarka.

Na otvaranju izložbe govorila je i ministarka kulture Republike Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska, direktorica Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju Mira Gakjina Ivanovska, ambasadorka Crne Gore i Republici Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović.

Na izložbi je predstavljena kolekcija koju je jedan od najznačajnijih crnogorskih umjetnika Petar Lubarda poklonio Skoplju, nakon razornog zemljotresa 1963.godine.

Organizatori su Muzej savremene umjetnosti u Skoplju, Ambasada Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

U Belgiji pritvoreno sedam osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih...

Tih sedam osoba privedeno je sinoć u okviru akcije protiv ekstremističkog djelovanja usmjerenog na radikalizaciju mladih ljudi....

Blinken o Dodiku: On je na Putinovom autoritarnom putu

Blinken je poruku uputio na zvaničnom Tviter nalogu, a Dodika je uporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare