Izvor:PR Centar

Vlaović: Made in New York Jazz festival utiče da taj pravac osvaja i crnogorsku muzičku scenu

Džez je sve prisutniji na muzičkoj sceni Crne Gore, ali je toj vrsti muzike potreban veći prostor kako bi se približila publici, čemu doprinosi Made in New York Jazz festival, a Ministarsto kulture i medija će, kroz razne projekte i programe, podržati dalji razvoj džez muzike.

To je poručilaministarka kulture i medija, Maša Vlaović, navodeći da joj je zadovoljstvo što je imala priliku da ugosti eminentne džez muzičare i organizatore događaja Made in New York Jazz Festival, koji se kao muzički diptih jednim dijelom odvija u Njujorku, a drugim u Tivtu i Podgorici.

“Džez je sve prisutniji na muzičkoj sceni Crne Gore, ali je potreban veći prostor za ovu vrstu muzike, kako bi se približila publici. Tome doprinosi upravo i ovaj događaj Made in New York Jazz festival, koji utiče da ovaj muzički pravac polako osvaja i crnogorsku muzičku scenu. Ovaj festival, koji se prepoznaje u regionu, Evropi i Americi brendira Crnu Goru kao kulturno-turističku destinaciju i u izuzetnoj mjeri utiče na promociju džez muzike u našoj državi”, rekla je Vlaović.

Foto: PR centar

Prema njenim riječima, ekskluzivost koja se Crnoj Gori nudi u smislu dolaska najeminentnijih džez umjetnika današnjice garantuje najveći nivo prepoznatljivosti ovog festivala.

“Sa ovim važnim kulturnim događajem dijelim moju vizuju crnogorske kulture –  kultura i razmjena  umjetnika i ideja bez granica, u kojoj crnogorski umjetnici stvaraju i širom svijeta, prezentuju svoje stvaralaštvo i naše vrijednosti, istovremeno nudeći našoj domaćoj publici najbolje umjetničke sadržaje”, poruka je Vlaović.

Posebno je, kako smatra, značajno što festival omogućava crnogorskim muzičarima da nastupaju sa globalno poznatim izvođačima iz svijeta džez muzike, a mladim muzičarima da učestvuju na radionicama istaknitih džez muzičara sa međunarodnom reputacijom.

“U tom smislu, smatram da će im ovo iskustvo mnogo pomoći i značiti u daljem radu. Ministarstvo kulture i medija je u kontinuitetu bilo naklonjeno programima koji podrazumijevaju afirmaciju džez muzike i podržavalo je edukaciju mladih crnogorskih džez muzičara na Berkli koležu u Bostonu, a bili smo i suorganizator ili partner pri organizaciji brojnih džez smotri širom Crne Gore. Stoga, nastavićemo da podržavamo kroz razne projekte i programe dalji razvoju džez muzike u Crnoj Gori”, istakla je Vlaović.

Pijanista, kompozitor, aranžer, profesor klavira i džez klavira u Muzičkoj školi “Vasa Pavić”, Enes Tahirović, rekao je da se prvi put ove godine pojavio na velikoj sceni i da mu je bila velika čast nastupati sa legendama džez muzike.

“Utisci od sinoć su fenomanalni, prije svega jer smo svi zajedno svirali. Velika scena je ono što nas sve veže, kao i velika ljubav prema improvizaciji i džez muzici”, rekao je Tahirović.

Džez muzika je, kako je rekao, u Crnoj Gori izuzetno mlada muzička grana, a Crnogorci su itekako talentovani za džez.

“Imamo odličan ritam, to je ono po čemu smo kao narod poznati u muzičkom smislu. Polako se širi lepeza i dobijamo nove talente. Mislim da ovakvi događaji posebno vežu i domaće i internacionalne umjetnike i to je jako bitno za razvoj džeza u Crnoj Gori. Ovaj događaj je savršen primjer saradnje Ministarstva kulture i organizatora Festivala. Muzičari su oduševljeni ovim zdanjem i našom kulturom. Ministarstvo može da pomogne tako što će na ovako divan način da promoviše sve nas, upućuje pozitivne poruke o džez muzici i toj kulturi. Povezujemo se kroz što više ovakvih događaja”, kazao je Tahirović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Američki stručnjaci: Otvoreni Balkan opasna inicijativa – izražena ekonomska...

Govoreći o regionu i inicijativi Otvoreni Balkan, Edvard Džozef, predavač vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, između ostalog, kaže da...

Umro legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji, ali veliki dio svoje karijere proveo je u Francuskoj, gdje je...

Korona presjek: 260 novih slučajeva, bez preminulih

Oporavilo se još 166 pacijenata, a trenuto je 1620 aktivnih slučajeva. https://twitter.com/ijzcg/status/1543577784408313858?s=20&t=c_NvSvrHLx0if5Qf1S3law

Zirojević Radovaniću: Jeste izdajnici i nemam problem da vam...

“Zbog toga vam kažem, u političkom smislu, da jeste izdajnici i nemam problem da vam to ponovim,...

SD: Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje...

Od Vulinovog primitivizma je jedino gore glasno ćutanje ministara u našoj Vladi, koje samo potvrđuje ono o...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare