Vlaović: Rekonstrukcija vojnog kompleksa Cerovo u prostor za kreativne industrije prioritet za razvoj bjelopoljske kulture

Rekonstrukcija vojnog kompleksa Cerovo u prostor za produkciju i prezentaciju proizvoda i projekata iz oblasti kreativnih industrija, sa smještajnim jedinicama za umjetnike i preduzetnike, trebalo bi da bude prioritet za razvoj kulture u Bijelom Polju, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je sa saradnicima boravila u opštinama Bijelo Polje i Mojkovac, gdje se sastala sa predstavnicima ključnih institucija kulture u tim gradovima.

Ministarka je, tokom sastanka u Bijelom Polju, podsjetila da je Ministarstvo kulture u saradnji sa UNDP-jem obezbijedilo sredstva i sprovelo međunarodni javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje adaptacije vojnog kompleksa Cerovo.

Foto. PR Centar

„Na osnovu rezultata sprovedenog konkursa, pokrenuta je izrada Studije održivosti sa prijedlogom modela upravljanja i finansiranja Kreativnog centra. Izrada studije povjerena je Fakultetu dramskih umjetnosti, a planirana su i sredstva za izradu tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekta, koju Ministarstvo kulture i medija realizuje sa UNDP-em, kako bi se nastavile aktivnosti u pravcu uspostavljanja Regionalnog kreativnog haba“, navela je Vlaović.

Pored sastanka u Opštini Bijelo Polje, delegacija Ministarstva kulture i medija obišla je i arheološko nalazište – ostatke mezarja na trgu i Zavičajni muzej Bijelo Polje.

“Radi trajnog očuvanja postojećih grobnih mjesta neophodno je ostvariti dogovor sa svim stranama uključenim u ovaj proces o sprovođenju arheoloških i antropoloških sistemskih istraživanja. Ministarstvo kulture i medija će dati neophodnu finansijsku podršku, a Opština Bijelo Polje riješiti pitanje lokacije i radova na uređenju mezarja, a sve uz saglasnost i podršku Islamske zajednice”, rekla je Vlaović.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo kulture obezbijedilo Glavni projekat rekonstrukcije objekta Zavičajnog muzeja, sa projektom unutrašnje arhitekture, dok je prostupak za izbor izvođača radova i stručni nadzor sproveo UNDP. Za ovaj projekat sredstva u iznosu od 298,580.50 eura su obezbijedili Ministarstva kulture, UNDP i Opština Bijelo Polje.

“Zavičajni muzej u Bijelom Polju, kao najstarija ustanova kulture u ovoj opštini, ima zadatak da sprovodi živu aktivnost na prikupljanju muzealija i valorizaciji veoma bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa bjelopoljskog kraja”, kazala je ministarka.

Poručila je da će Ministarstvo kulture i medija nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti koje je započelo Ministarstvo kulture sa UNDP i Opštinom Bijelo Polje, a koje se odnose na izradu tehničke dokumentacije i realizovanja trećeg postupka za izbor izvođača radova u okviru predmetnih postupaka.

Tokom sastanka koji je održan u Centru za kulturu Mojkovac, Vlaović je podsjetila da Ministarstvo kulture i medija sufinansira najznačajnije projekte koji se u oblasti kulture realizuju u toj opštini, a koji se prije svega odnose na realizaciju manifestacije Mojkovačka filmska jesen.

Foto: PR Centar

„Ministarstvo kulture i medija je ovogodišnje izdanje festivala podržalo na Konkursu u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, a posebno nas raduje činjenica da se Centar za kulturu prethodnih nekoliko godina fokusirao na rad sa djecom i mladima u oblasti pozorišne produkcije i muzičko-scenskih djelatnosti“, istakla je ministarka.

Ocijenila je da bi Centar za kulturu Mojkovac, ali i nevladine organizacije koje djeluju u tom dijelu Crne Gore, trebalo da više učestvuju u kandidovanju projekata za korišćenje evropskih fondova, kroz veoma značajne programe Evropske unije kojima je Crna Gora pristupila, posebno Kreativna Evropa i Evropa za građane.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ovo su kadrovska rješenja sa današnje sjednice Vlade

U tom kontekstu, Vlada je donijela: 1. Rješenje o određivanju Darka Rašovića za vršioca...

Lakušić i Popović uhapšeni zbog bacanja bombe na imovinu...

Službenici policije su nakon niza preduzetih istražnih i kriminalističkih mjera i radnji, kao i odgovarajućih vještačenja u...

Pavićević: Kada već govori o stanovima i kreditima, Bošnjak...

- “Privilegovana” Bošnjak nije se zadovoljila samo stanom, nego je tražila i kredit za poboljšanje uslova stanovanja.

Vuković posjetio Jad Vašem i položio vijenac u Sali...

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je položio vijenac u Sali sjećanja. - Uz neizrecivi osjećaj...

Osnovcu pozlilo u školi, priznao da je koristio drogu...

“Policija je 1. decembra oko 14.30 časova postupala po prijavi Hitne medicinske pomoći Budva, da je mlađem...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare