Izvor:PR Centar

Vlaović: Za održivi razvoj u oblasti kulture neophodno ulaganje u infrastrukturu

Za održivi razvoj u oblasti kulture neophodno je ulaganje u infrastrukturu i pospješivanje inovativnih projekata koji imaju potencijal za dalji razvoj, a Ministarstvo kulture i medija će u narednom periodu još više fokusirati pažnju na razvoj projekata iz oblasti kreativnih industrija.

To je saopštila ministarka kulture i medija Maša Vlaović, koja je učestvovala na Međunarodnom kulturnom samitu održanom od 26. do 28. avgusta u Edinburgu, čija je tema bila „Kultura i održiva budućnost“, a događaj je okupio ministre kulture, umjetnike, profesionalce i mlade kreativne ljude iz svih krajeva svijeta.

Govoreći na panelu „Kultura i održivost“, ministarka je naglasila da donosioci odluka u oblasti kulture imaju obavezu da u svoje strateške orijentacije uvrste aktivnosti koje promovišu održivi razvoj i zelene politike.

Vlaović je na događaju predstavila kulturnu politiku u Crnoj Gori sa akcentom na uspješnim projektima iz oblasti kreativnih industrija koji su sprovedeni u prethodnom periodu.

– Svjesni potencijala koji sektor kreativnih industrija ima kao generator ekonomske dobiti i samoodrživosti, u narednom periodu ćemo još više fokusirati pažnju na razvoj projekata iz ove oblasti – istakla je Vlaović.

Foto: PR Centar

Dodatno, Vlaović je navela da je kroz kulturu moguće podići svijest o važnim problemima sa kojima se suočava čitav svijet i svojim aktivnostima dati pozitivan primjer o mehanizmima održivog razvoja i zelene tranzicije.

– Stoga, smatram neophodnim da naše države jačaju aktivnosti na pružanju podrške kulturnom i kreativnom sektoru u stvaranju uslova za njihov održiv i ekonomski valorizovan rad – rekla je ministarka.

Tokom Samita, Vlaović se sastala sa Angusom Robertsonom, sekretarom za ustavna pitanja, vanjske poslove i kulturu i poslanikom u Parlamentu Škotske.

Na sastanku su razmijenjena iskustva dvije države sa posebnim akcentom na projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine. Dogovoreno je da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni napori u cilju institucionalnog povezivanja sektora kulture Crne Gore i Škotske i implementaciji zajedničkih aktivnosti.

Na marginama događaja, ministarka je imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama iz zemalja učesnica i kulturnim organizacijama iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Međunarodni kulturni samit održava se pod pokroviteljstvom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Škotske, Parlamenta Škotske i Britanskog savjeta, kao dio Međunarodnog festivala Edinburg koji se kao najznačajniji događaj u oblasti kulture organizuje od 1947. godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Oluja Fiona uzrokovala ogromnu štetu u Kanadi, Karibe očekuje...

„Razmjere onoga s čime se suočavamo, mislim da su neviđene“, rekao je Bler za agenciju Rojters u...

Izdato upozorenje: Sjutra i preksjutra obilne kiše, moguće poplave...

Kako napominju u upozorenju, biće kratkotrajne ciklonske aktivnosti i obilnih padavina sa jakim, olujnim udarima južnog vjetra.

Požar u najvećoj pijaci kod Pariza

Vatra, za sada nepoznatog porijekla, zahvatila je drvene palete i potom se proširila na cijelu zgradu magacina.

Potpisan sporazum, Emirati će snabdijevati Njemačku tečnim gasom i...

Pozdravio je „novi istorijski sporazum“ koji „jača rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Njemačke“, prilikom potpisivanja sporazuma...

Vujović: Za Crnu Goru pogubno da bude balkanska Bjelorusija...

On se osvrnuo na izjavu izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Violu fon Kramon koja je prokomentarisala potpisivanje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare