test

Vuk Perović za Standard preporučuje: Skandinavski TV dragulji koje ne smijete propustiti

Standard

15/01/2022

11:17

Filmski kritičar i ujedno urednik filmskog i serijskog programa na RTCG-u, Vuk Perović, preporučuje čitaocima Standarda serije koje su svojim kvalitetom zavrijedile pažnju, pa ukoliko se dvoumite šta pogledati ovog vikenda, slobodno odaberite nešto sa liste.

Perović ovog puta toplo preporučuje skandinavske serije. On ističe da su “Skandinavci početkom druge decenije XXI vijeka pokazali i dokazali da su majstori televizije i da imaju šta pokažu i da mogu da uđu u vrlo kompetitivnu utakmicu sa prije svega anglosaksonskim zemljama”.

“Televizijski sadržaj koji dolazi iz skandinavskih zemalja najčešće je vrlo dobrog kvaliteta, ali čak i kad nije toliko dobar, kvalitet skoro da nikada ne prelazi tu granicu gledljivog televizijskog sadržaja. Tačnije, rijetko od koje serije ćete da odustanete poslije dvije, tri epizode. Ono što ih odlikuje je i izuzetno dobra saradnja. Većina serija su koprodukcije ili se koriste glumci iz njima susjednih zemalja”, pojašnjava Perović.

Skandinavci su majstori za mračne krimi serije, podsjeća on. Neke njihove su već antologijske.

“Kao ‘Bridge’ ili ‘The Killing’, a kod mafijaških priča tu je ‘Lilyhammer’. Pokazali su se kao sjajni i u političkim dramama (‘Borgen’), a već odavno imaju izuzetno kvalitetne detektive (‘Beck’ i ‘Wallander’). Ono što je jako bitno da i dalje drže kvalitet”, ocjenjuje naš sagovornik.

Na listi za ovaj vikend našli su se:

BEFOREIGNERS (Švedska)

Trenutno na najpopularnijim streaming platformama možete da pogledate sjajan švedski žanrovski miks SF-a, krimi serije i komedije “Beforeigners” koji je jedno od najljepših iznenađenja u posljednje vrijeme. 

LOVE AND ANARCHY (Švedska)

Šveđani su se odlično pokazali i na polju romantične komedije sa mini serijom “Love & Anarchy” koja savršeno odgovara na pitanje “šta žene žele”.

CHESTNUT MAN (Danska)

Danci se drže provjerenog mračnog krimi sadržaja sa vrlo dobrom serijom “Chestnut Man”, koja je snimljena po istoimenom romanu Sorena Sveistrupa, koji stoji iza čuvene serije “The Killing”.

ANXIOUS PEOPLE (Švedska)

Oni koji vole vrlo traženog švedskog pisca Frederika Bakmana, autora bestselera “Čovjek zvani Uve” po kom je snimljen istoimeni film, koji je ujedno i bio švedski kandidat za Oskara, neka obavezno potraže mini seriju “Anxious People” rađenu po njegovoj knjizi. Osvojiće vas svojim tragikomičnim tonom i pristupom neobičnim ljudskim odnosima.

HOME FOR CHRISTMAS (Norveška)

Norveški romantični božićni specijal koji ima dvije sezone  “Home for Christmas”, sa zanimljivom radnjom, simpatičnom glavnom glumicom i duhovitim odabirom potencijalnih partnera nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

RITA (Danska)

Odlična danska serija “Rita” o jednoj vrlo neobičnoj i posebnoj nastavnici, omiljena je među ženskom publikom, zbog istraživanja kontroverznih tema i osvježavajuće iskrenosti pomiješanih sa danskim humorom.

M.R.

Ostavite komentar

Komentari (0)