Abazović i Radulović predstaviće rezultate Vlade u SAD

Radna posjeta Vašingtonu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića prilika je za dalje učvršćivanje odličnih političkih i ekonomskih odnosa dvije NATO saveznice, ali i potvrdu posvećenosti Vlade Crne Gore zaštiti životne sredine i ljudskih prava ranjivih kategorija stanovništva.

Abazović i Radulović boraviće u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama 18. i 19. oktobra. Oni će se sastati u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima u američkoj administraciji.

Iz MVP-a navode da će to biti prilika za uspostavljanje komunikacije sa nedavno potvrđenim zvaničnicima u američkoj administraciji, koji imaju značajnu ulogu u profilisanju američke politike prema regionu Zapadnog Balkana i Crne Gore, sa kojima će se i u narednom periodu nastaviti intenzivni politički dijalog koji dvije države tradicionalno njeguju.

“Abazović i Radulović predstaviće rezultate u dosadašnjem radu Vlade Crne Gore, te iskazati odlučnost Vlade da nastavi sa sprovođenjem reformi koje će Crnu Goru približiti cilju da postane prva naredna članica Evropske unije. Sastanci će biti prilika za diskusiju o bezbjednosnim prilikama na Zapadnom Balkanu, kao i razmjenu mišljenja o modalitetima multilateralnog odgovora na prijetnje evroatlantskoj bezbjednosnoj arhitekturi”, navodi MVP u platformi.

Posjeta se, kako navode, odvija mjesec dana nakon što je u online formatu održan istorijski važan prvi Ekonomski dijalog Crne Gore i SAD, kojim su postavljeni institucionalni temelji za pospješivanje saradnje u oblasti ekonomije i privlačenja investicija u Crnu Goru.

“Nadovezaće se na rezultate Ekonomskog dijaloga i diskutovati modalitete što boljeg korišćenja ovog institucionalnog okvira za unaprjeđenje američkog investicionog prisustva u Crnoj Gori i, samim tim, snaženja kapaciteta crnogorske ekonomije za suočavanje sa posljedicama pandemije”, dodaju u platformi.

Sastanci će, kako navode, biti prilika i za predstavljanje prioriteta dvije države u domenu suočavanja sa klimatskim promjenama, u susret 26. Konferenciji UN o klimatskim promjenama.

Biće riječi i o mogućnostima američke podrške unaprjeđenju položaja LGBTIQ populacije u Crnoj Gori, kao i zajedničkim međunarodnim aktivnostima na ovom planu.

Iz MVP-a podsjećaju da su SAD najvažniji strateški crnogorski saveznik i prijateljska država sa kojom Crna Gora dijeli političke i bezbjednosne interese, kao i evroatlantski sistem vrijednosti.

“Pored toga što su bile najglasovitiji podržavalac crnogorskog učlanjenja u NATO, SAD pružaju snažnu podršku što skorijem članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, kroz podršku brojnim projektima, naročito onima koji za cilj imaju ispunjavanje obaveza u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24”, zaključili su iz MVP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare