test

Abazović: Ne treba isključiti nijedan model rješenja krize, pa ni manjinsku vladu

Standard

05/01/2022

18:37

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović očekuje, odmah nakon praznika, da bude održana prva sjednica novoizabranog Tužilačkog savjeta koji će izabrati vršioca dužnoci Vrhovnog državnog tužilaštva. U intervjuu za Novu M, Abazović kaže da je evidentno da je politička većina u Crnoj Gori nestabilna, te da se ona treba ojačati kako bi napredovali na putu ka EU.



” Kad je riječ o političkoj stabionosti u Crnoj Gori u ovom trenutku je nažalost nema zato što je parlamentarna većina prilično neiskristalisana, ali je jako važnod a smo usvojili državni budžet i još niz akata da bi zemlja dala gas u evropskim integracijama, mi moramo da imamo jasnu parlamentarnu većinu i brže da donosimo odluke i moramo da vidimo šta emo da uradimo oko ključnih političkih pitanja vezanih za poglavlja 23 i 34. Ako je to nemoguće izvesti u ovim okolnostima, ne treba isključiti nijedan model rješavanja političke krize”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li postoji scenario u kojem će dostaviti parlamentu neki koncept manjinske ili prelazne Vlade, Abazović navodi da i to ne isključuje kao mogućnost.

” Najčistija opcija su novi izbori, ako nema dogovora. Suštinski ništa se drastično neće promijeniti u odnosu na postojeću situaciju, tako da se nadam da ćemo taj scenario izbjeći ako bude stvar dogovora. Što se nas tiče, nema mjesta za ljude sa kriminalnim bekgraundom i nema mjesta za ljude koji promovišu nacionalističke i fašističke ideje. To je naš koncept, svi ostali više su nego dobrodošli. Upućujem poruku i partijama na vlasti i opoziciji, ako mogu da se dogovore bez nas – srećno bilo”, dodao je Abazović.

On nije želio da precizira kada bi se mogla pojaviti takozvana crna lista američke administracije na kojoj će se, kako se spekuliše, naći neki funkcioneri DPS-a i DF-a.

” Ja sam samo iskazao stav da je taj mehanizam blagotvoran za Zapadni Balkan. Da li će on stići u Crnu Goru ne znam, lilčno navijam da stigne. Ovo se ne odnosi ni na koga personalno, ili na partiju, ako postoje takva lica mislim da i da vrsta sankcije treba da ih stigne. Ti međunarodni mehanizmi su dobri zato što podstiču neke unutrašnje reforme u zemljama koje žele da se prilagode nekom novom sistemu vrijednosti, a generalno cilj Crne Gore treba da bude da da gas u evropskim integracijama i da bude uspješna u toj priči”, rekao je Abazović.

Za razliku od ostalih crnogorskih zvaničnika, Abazović podržava inicijativu Otvorenog Balkana.

” Mislim da je ideja Otvorenog Balkana dobra. Ja je ne tumačim kao brojni ljudi u Crnoj Gori, da je to Ideja Aleksandra Vučića, ili Edija Rame, ili nekog drugog lidera koji je trenutno aktuelan. Ako je to zbog njih – ja sam protiv toga. Zašto sam za Otvoreni Balkan? Zato što bi otvorio novu perspektivu saradnje u regionu. I nije mi važno ko je inicijator ideje, ja sam za regionalnu saradnju koju podržava SAD i Evropska unija, oni samo ne žele Da se Otvoreni Balkan pretvori u neku zamjenu za EU. Za šta ih u potpunosti podržavam “, poručio je Abazović.

Izvor: NovaM/Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dritan Abazović

Ostavite komentar

Komentari (0)