Abazović predsjednik Savjeta za sagledavanje epidemiološke situacije

U cilju postizanja potpune usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Vlada je na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premmijer Dritan Abazović donijela Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije.

“Vlada je donijela Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije 2014/119/ZVBP od 5. marta 2014. godine, 2015/143/ZVBP od 29. januara 2015. godine, 2015/364/ZVBP od 5. marta 2015. godine, 2015/876/ZVBP od 5. juna 2015. godine i 2015/1781/ZVBP od 5. oktobra 2015. godine i 2016/318/ZVBP od 4. marta 2016. godine i 2017/381/ZVBP od 3. marta 2017. godine i 2018/333/ZBVP od 5. marta 2018. godine i 2019/354/ZVBP od 4. marta 2019. godine i 2020/373/ZVBP od 5. marta 2020. godine i 2021/394/ZVBP od 4. marta 2021. godine povodom situacije u Ukrajini. Odluka je usklađena sa izmjenama restriktivnih mjera koje je Savjet Evropske unije donio 3. marta 2022. godine”, naveli su u saopštenju.

Vlada je, kako su saopštili, donijela Odluku o izmjenama Odluke o obrazovanju Savjeta za sagledavanje epidemiološke situacije usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 i njenog
uticaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori. Predsjednik Savjeta je Dritan Abazović, predsjednik Vlade, a izmjene Odluke su uzrokovane promjenama u organizaciji i načinu rada državne uprave.

Kako je saopšteno iz Vlade nakon sjednice, usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom.

“Informacija sadrži pregled dosadašnjih aktivnosti na realizaciji ovog projekta koji je stavljen na sami vrh liste prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na preostale obaveze državnih institucija i pojedina sporna pitanja”, dodaju u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o pripremi predsjedavanja Crne Gore Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u periodu jul 2022 – jun 2023. godine.

“U Informaciji se navodi da će Crna Gora predsjedavati ovom Inicijativom u periodu od jula 2022. do juna 2023. godine što će biti prilika za dalju afirmaciju Crne Gore kao zagovornika i važnog aktera u jačanju regionalnih odnosa i saradnje i napredak na putu evropskih integracija, stavljanjem u fokus tema značajnih za našu i evropsku agendu Zapadnog Balkana i bliskom saradnjom sa učesnićama SEECP-a koje su članice EU, što će biti još jedna potvrda naše privrženosti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, koji su u posljednjem Izvještaju o napretku Evropske komisije označeni kao „suštinski dio procesa evropske integracije Crne Gore“.

Prioriteti našeg predsjedavanja SEECP-om, kako su naveli, su: jačanje bezbjednosne saradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i osnaživanje demokratskih institucija, unapređenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti, zelena tranzicija, dalje ublažavanje i prevažilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije COVID-19 i evropska integracija država aspiranata iz regiona Jugoistočne Evrope.

Usvojena je Informacija o promjeni sastava Nadzornog komiteta Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2017-2021. godine. Tim povodom, kako dodaju, određen je novi sastav Nadzornog komiteta, u skladu sa izmijenjenom strukturom ministarstava.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Turci spremni da spuste cijenu, država bi jednim dijelom...

Prema riječima predstavnika radnika Ivana Vujovića, ovo je prvi put da su izašli...

Vojinović održao sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorskih iseljenika ‘Asocijacijom...

Pored ministra Vojinovića i ambasadora Crne Gore u Francuskoj Ivana Ivaniševića sa saradnicima,...

Vojinović-Becker: Višestruka korist od besplatnog srednjeg obrazovanja za djecu...

Becker je predstavila ministru Vojinoviću inicijativu za proširenje aktuelnog međunarodnog pravnog okvira...

Ponovljen oglas za prijem 70 vojnika po ugovoru

Kandidati moraju, kako se navodi u saopštenju, ispuniti...

Manje akcize na gorivo do kraja avgusta, Majbah od...

Na početku sjednice premijer Dritan Abazović je poslanicima uputio...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare