Izvor:RTCG

Abazović predvodi delegaciju CG na komemoraciji u Srebrenici

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović 11. jula 2022. godine prisustvovaće komemoraciji 27. godišnjice genocida u Srebrenici i sahrane 48 identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, koje će se održati u Potočarima.

Kako se navodi u platformi za posjetu, Abazović je 13. juna primio ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića i delegaciju Organizacionog odbora, na čelu sa zamjenikom načelnika opštine Srebrenica i predsjednikom Organizacionog odbora Hamdijom Fejzićem. Tim povodom, Organizacioni odbor je pozvao predsjednika Vlade da i ove godine, 11. jula, prisustvuje komemoraciji i dženazi u Potočarima, što je predsjednik Vlade i prihvatio.

Tokom sastanka je izražena zahvalnost na tome što je Peta sjednica 43. Vlade Crne Gore počela minutom ćutanja povodom sjećanja na deportaciju muslimanskih izbjeglica u Herceg Novom 1992. godine, podsjetivši na značaj premijerove prošlogodišnje posjete Potočarima, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

“Crna Gora je u julu 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kao jedna od prvih država koja je to učinila, nakon što je pomenutu Rezoluciju usvojio Evropski parlament. Time je Skupština Crne Gore najoštrije osudila zločin počinjen nad preko 8.000 civila u Srebrenici u periodu između 11. i 19. jula 1995. godine, kao i sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba 1991.godine do 2001.godine, na prostorima bivše SFRJ”, piše u tekstu platforme.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna 2021. godine u kojoj se “potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti“.

Rezolucijom se, između ostalog, “osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački“.

“Predsjednik Vlade Abazović će, u ime Vlade Crne Gore, odati počast žrtvama i, u duhu pomirenja, ukazati na nedvosmislen stav Vlade Crne Gore kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Učešće naše Delegacije još jednom potvrđuje opredijeljenost Crne Gore da, kroz podršku i odbranu demokratskih civilizacijskih vrijednosti, da svoj puni doprinos očuvanju mira, pomirenja i ne dozvoli da se bilo gdje u budućnosti ponovi sličan zločin u svijetu”, naglašeno je u tekstu platforme za posjetu. 

Delegaciju Vlade Crne Gore, na komemoraciji 27. godišnjice genocida u Srebrenici, predvodiće  Dritan Abazović, a članovi će biti Satka Hajdarpašić, otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Marko Kovač, ministar pravde, Jovana Marović, potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Maraš Dukaj, ministar javne uprave, Ilir Harasani, zamjenik generalnog sekretara Vlade, Ana Rašović, šefica kabineta predsjednika Vlade, te Radivoje Koprivica, savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije i Miloš Perišić, savjetnik predsjednika Vlade za medije. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
09/07/2022•17:44 17:44

da je sto od Majki Srebrnice, proglasili bi ga Personom non grate