Albanija se miješa ali nema uticaja?

Podrška zvanične Albanije platformi kojom se albanske partije obavezuju da zajednički pregovaraju o formiranju buduće vlasti u Tuzima je miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore, ali je bezazleno i nema uticaja na položaj Albanaca u Crnoj Gori, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije Mogul, Kemal Perović, pišu Vijesti.

Platformu su potpisali nosioci izbornih lista Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratskog saveza i Demokratskog foruma za integracije koje samostalno nastupaju na izborima 26. novembra, a Ministarstvo inostranih poslova Albanije, na čijem je čelu Ditmir Busati, pohvalilo je odluku stranačkih lidera da koordinišu djelovanje kako bi tokom izbornog procesa na najbolji način zastupali interese Albanaca u Malesiji i Crnoj Gori.

Odbornik Demokratskog saveza Nikola Camaj, kaže da to nije miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, i da je takav uticaj za očekivati.

“Bilo bi nelogično da se institucije nama matične države ne raduju nekom uspjehu svojih sunarodnika van granica. Ne da nije miješanje, nego je za očekivati. Svugdje u svijetu države brinu o svojim manjinama van svojih granica”, kazao je Camaj za “Vijesti”.

Perović poručuje da pohvale iz Tirane, naravno jesu miješanje.

“Zar se u unutrašnje stvari ne miješaju iz raznih centara moći, i to sa pogubnim posljedicama, podržavajući korumpirani režim, oduzimajući svaku nadu građanima, da će jednoga dana imati vlast koja će brinuti o državnim interesima i dobroditi građana. Ja se naravno ne slažem ni sa takvim “miješanjem” zvanične Tirane”, rekao je Perović “Vijestima”.

On je dodao da su iz Albanije češće stizale poruke tipa “podržite režim u Podgorici”.

“Što vrijedi retorički poziv sa bilo koje strane da se albanski politički subjekti u Crnoj Gori ujedine, to uporno traže i dijaspora i građani, ali režim ih je sve stavio pod svoje skute. Nema tu pomoći. Tirana bi trebalo legitimno, dobronamjerno, i možda sa uspjehom da se “miješa” tako što će Albance u Crnoj Gori pomoći malo više u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i slično”, poručio je Perović.

Camaj kaže da je sasvim normalno da Albanija utiče, pa i da bi bilo dobro da budu promoteri ovakvih poteza albanskih partija, a ne samo da ih podržavaju.

“Podrška je sasvim normalna i za Albaniju i kad god se desi neki dogovor unutar neke države, dolaze čestitke iz drugih država. Zašto bi to bilo jeres da se država Albanija raduje što Albanci bilo što uspiju u svojim aktivnostima. Pitanje je da li je nivo uspjeha toliki da raduje državu, ja mislim uopšte nije”, kazao je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li poruke iz poruke albanskog ministarstva vide kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i da li je prihvatljivo da institucija druge države utiče na dogovore političkih partija u Crnoj Gori.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare