test

Andrijevica čeka prinudnu upravu: Odustali od izbora, Vlada na potezu

Standard

28/03/2024

06:55

Vlada Crne Gore trebalo bi da na današnjoj sjednici uvođenjem privremenih mjera stavi tačku na dugotrajnu političku krizu u Opštini Andrijevica.

Tim prije jer juče na kolegijumu šefova odborničkih klubova sa predsjednikom lokalnog parlamenta Mladenom Đukićem nije postignut dogovor da se zakaže sjednica po hitnom postupku o skraćenju mandata SO Andrijevica. Na istom sastanku je dogovoreno da se odloži i redovna sjednica lokalnog pralametna zakazana za danas, na kojoj je između ostalog trebalo da se raspravlja o budžetu Opštine Andrijevica za tekuću godinu. Đukić je saopštio da je dogovoreno da se ne preduzimaju nikakve dalje radnje dok se Vlada ne oglasi u vezi sa trenutnom situacijom.

” Na kolegijumu kojeg sam održao sa šefovima odborničkih klubova došlo se do zaključka da nema nikakvog zasjedanja lokalnog parlamenta dok se u vezi sa trenutnom situacijom u Andrijevici ne oglasi Vlada Crne Gore. Tim prije, jer su istekli rokovi koje nam je Vlada dala da sprovedemo određene odluke. Mi o tim odlukama, iz objektivnih razloga nijesmo mogli da raspravljamo na skupštinskom zasjedanju i realno je da sada čekamo dalja postupanja Vlade, koja najvjerovatnije idu ka uvođenju privremenih mjera. Uostalom, nije su se stekli uslovi za usvajanje odluke o budžetu Opštine, što sve navodi da su u ovom slučaju privremene mjere neizbježno i jedino moguće rješenje”, naglasio je Đukić.

Šef odborničkog kluba SNP-a Goran Stojanović je naglasio da je njegova partija podnijela inicijativu da se u međuvremenu održi hitna sjednica i skrati mandat Skupštini. Međutim, kako je dodao, taj predlog na kraju nije prihvaćen.

” Smatrali smo da je prirodno da se u datim okolnostima, ne ide na uvođenje privremenih mjera, već da se skrati mandat Skupštini i da se tim putem ide na nove lokalne izbore. To su, u načelu, zagovarale sve političke partije, ali se na kraju na kolegijumu kod predsjednkika Skupštine od toga odustalo. Poslije svega očekivati je da Vlada imenuje odbor povjerenika i uvede privremene mjere”, naglasio je Stojanović.

Na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 14. marta donesena je odluka o upozorenju Skupštini opštini Andrijevica kojim se nalaže da se u roku od deset dana donese Strateški plan Opštine i održe sjednice na kojima bi se raspravljalo o inicijativi za razrješenje predsjednika opštine i predsjednika lokalnog parlamenta. S obzirom na to da je ova odluka u Službenom listu objavljena 15. marta rok za njeno sprovođenje istekao je 25. marta.

Iz Skupštinske službe juče su kazali da su u međuvremenu Vladi uputili traženi dopis u kom je saopšteno zbog čega lokalni parlament nije mogao postupiti po datom upozorenju.

” Rok od pola godine za održavanje sjednica na kojima je trebalo da se raspravlja o smjeni čelnika Opštine je istekao. Po nekim tumačenjima, nova inicijativa sa sličnim zahtjevima ne može se podnositi u roku od pola godine. Takođe, Strateški plan se nije mogao usvojiti zbog toga što su se čekali rezultati popisa koji su bitni za donošenje ovog dokumenta. Sve to smo predočili Vladi”, naveli su iz Skupštinske službe.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Opština Andrijevica

Ostavite komentar

Komentari (0)