Austrijski general: CG iskren prijatelj i partner, možemo unaprijediti saradnju

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general Rudolf Štrajdinger poručio je da Crna Gora predstavlja iskrenog partnera i prijatelja, uz uvjerenje da se dobra saradnja može dodatno unaprijediti, zbog čega je spreman da podrži razvoj jedne vrste regionalnog centra za traganje i spašavanje, za obuku kadra u ovoj oblasti, ne samo za potrebe u Crnoj Gori.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević boravi sa delegacijom u zvaničnoj posjeti Austriji, na poziv načelnika Štrajdingera.

Tokom susreta razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Vojske Crne Gore i Republike Austrije, kao i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, te aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u svijetu i regionu.

Lazarević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije vojske kroz realizaciju brojnih aktivnosti i projekata, posebno u oblasti planinskog ratovanja, ističući da su znanja i vještine pripadnika VCG u ovoj oblasti znatno unaprijeđeni kroz 15 godina saradnje sa austrijskim kolegama, što je potvrđeno i na ovogodišnjoj vježbi „Zajednički izazov“ realizovanoj u zimskim uslovima u Crnoj Gori.

Posebno je istakao značaj planinske jedinice crnogorske Vojske i kasarne u Kolašinu čije kapacitete koriste i druge zemlje iz regiona, što omogućava zajedničko unaprjeđenje znanja i vještina, ne samo u oblasti planinskog ratovanja, već i u operacijama traganja i spašavanja.

U tom kontekstu, general Lazarević je podsjetio da je Vojska Crne Gore pod vođstvom austrijskih instruktora, prva u regionu razvila sposobnost spašavanja unesrećenih uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu, što je od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

– Ključno je da razvijamo, ne samo borbene, već i vještine koje koriste našim građanima u miru, zbog čega želimo da osposobimo instruktore da samostalno obučavaju buduće specijaliste u oblasti traganja i spašavanja – kazao je Lazarević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general Rudolf Štrajdinge izrazio je punu otvorenost za potpisivanje sporazuma kojim bi se definisale zajedničke aktivnosti planinskih jedinica dvije zemlje za naredni višegodišnji period.

Takođe, general Štrajdinger ponudio je pomoć eksperata Oružanih snaga Austrije u projektovanju rekonstrukcije strelišta u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, te izrazio spremnost da doprinese inicijativama za osnivanje prvog vojnog muzeja u Crnoj Gori i obilježavanju grobnih mjesta stradalih crnogorskih zarobljenika u Austriji tokom Prvog svjetskog rata.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za izvođenje ronilačke obuke specijalnih snaga Austrije u Crnoj Gori, ali i korišćenju austrijskih vojnih poligona za pripadnike Vojske Crne Gore.

General Lazarević je tim povodom obišao i vojni poligon u Sitalskim Alpima, koji služi za izvođenje manevara i bojevih gađanja, kako pješadijskim, tako i artiljerijskim naoružanjem.

Komandant poligona, pukovnik Manfred Hofer, predstavio je kapacitete za obuku, posebno ističući činjenicu odlične saradnje lokalnog stanovništva i turista u pogledu korišćenja poligona i njihovih kapaciteta u svrhu razvoja planinskog i alpinističkog turizma.

Delegacija Vojske Crne Gore predvođena generalom Lazerevićem, prisustvovala je i koncertu vojnih orkestara u Klagenfurtu, na kojem je svoje umijeće predstavio i orkestar Vojske Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare