Bečić: Crnogorce ništa ne može preusmjeriti s evropskog puta

Za nas nema dileme, mi smo isključivo evropski i evroatlantski usmjereni. Mi smo pouzdana članica Saveza NATO i bićemo prva sljedeća članica Evropske unije sa Zapadnog Balkana. Za evropski put jednostavno nema alternative - kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić za slovenačku novinu 'Delo' odgovarajući na pitanje kako Crna Gora može ostati na evropskom putu, uzimajući u obzir da je česta meta interesa velikih sila.

Veliki um je jednom rekao da su male države krvavi sitniš u obračunu velikih sila. Smatram da je vrijeme krvavog sitniša iza nas i da dolazi vrijeme napretka – smatra Bečić 

Odgovarajući na pitanje odakle crpi samouvjerenost u pogledu njegove prognoze članstva u EU rekao je da je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja, u potpunosti je uskladila vanjsku politiku sa politikom Evropske unije, a to, dodaje, nemaju ni neke članice Unije.

Imamo rekordnu 80-odstotnu podršku državljana članstvu u EU, naša monetarna politika je u potpunosti usklađena sa evropskom. Što prije treba uspješno završiti proces pridruživanja, što je u interesu, kako Unije, tako i Crne Gore. Ako postanemo prva sljedeća članica, podstakli bismo i druge države za nastavak procesa evropske integracije i to bi bila jasna poruka da EU vidi budućnost Zapadnog Balkana unutar Unije – ocijenio je Bečić.

Na pitanje koje su glavne novosti budžeta  za sljedeću godinu istakao je, pored ostalog, da “ekonomski plan predviđa povećanje minimalne plate sa 250 na 450 eura”.

O prijedlogu budžeta će biti raspravljano na sjednici sredinom decembra i nadam se da će biti završena već ove godine. Naš poslanički klub, koji čini deset poslanika, podržava budžet koji donosi važne inovacije i koji je povezan sa izmjenom niza zakona. Uslijediće još više drugih povećanja dohodaka, a sve sa ciljem omogućavanja olakšica za poslodavce, poput ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje, čime će se omogućiti povećanje neto zarada praktično svima u Crnoj Gori, a najprije onima sa minimalnim primanjima – naveo je Bečić.

Odgovarajući na pitanje kako će to biti finansirano kaže da je i za ovu godinu bilo mnogo sumnje, naročito na strani opozicije, pa su ipak uspjeli da u roku od osam mjeseci samo iz turizma ostvare prihode koji su bili planirani za svih 12 mjeseci.

Imali smo vrlo dobru turističku sezonu, koja je bila na nivou 2019. godine te će nam, prema procjenama, donijeti 700 miliona eura prihoda u budžet – naglasio je Bečić.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje političku kulturu u Skupštini Crne Gore ocijenio da je to ona na zavidnom nivou.

Možda to unutar države ne izgleda uvijek tako, međutim, kad čujem kako nas ocjenjuju izvana i kad čujem poređenja sa drugim parlamentima u našem bližem susjedstvu, oni koji nas prate tvrde da prilike i nisu tako loše – ističe Bečić.

Na pitanje kako to uspijeva odgovorio je da se lično trudi održavati ravnopravan i principijelan odnos, kako prema vlasti, tako i prema opoziciji, odnosno da je opozicija zadovoljna vremenom koje im je na raspolaganju.

Često upozoravam kolege sa obje strane na ton i način nastupa, uvijek se može pronaći riječ kojom možete prenijeti sadržaj, a da njome nikoga ne uvrijedite. Kolege često molim da se poštujemo, da se ne vraćamo u prošlost. Dajmo ipak malo pogledati u 2030. ili 2040. godinu, da ne gledamo neprestano nazad i da se ne prestrojavamo neprestano po ideološkim mjerilima – kazao je Bečić.

Novinar je konstatovao da je u pogledu glasanja na daljinu Skupština Crne Gore naprednija od slovenačkog Državnog zbora. Bečić je komentarišući to kazao da su to dogovorili zajedno – vlast i opozicija.

Mi smo praktično konsenzusom usvojili izmjenu poslovnika, što je bilo neophodno da parlament može nastaviti sa radom u tim uslovima – rekao je Bečić.

Slovenačka novina “Delo” navodi u svom tekstu i da je “nekada uspješan fudbaler Aleksa Bečić magistar ekonomije i sa 34 godine najmlađi predsjednik nekog od evropskih parlamenata”.

Na pitanje da li kao najmlađi predsjednik parlamenta u Evropi ponekad ima teškoće sa autoritetom odgovorio je da autoritet ne zavisi od godina nego od toga da li se pridržavate principa i da li se ponašate jednako prema svima.

Ako nastupate na takav način, iskazujete poštovanje prema drugima i drugi će vam to poštovanje uzvraćati. Imao sam privilegiju i čast da sam uvijek rušio nekakve rekorde kao najmlađi na različitim istaknutim političkim funkcijama. Ponosan sam na to da sam među prvima u borbi za ulazak novih lica u politiku i za postepenu zamjenu generacija u politici. Još prije sedam ili osam godina smo imali 25 godina ista lica – i na vlasti i u opoziciji. Nova energija je potrebna, neophodan nam je odgovarajući spoj mladosti i iskustva. Ako je nečiji jedini nedostatak mladost, neka istraje na svom putu – poručio je Bečić.

Bečić je ocijenio da je, osim vakcinisanja, za preživljavanje države u epidemiji je ključna ravnoteža ekonomije i epidemiologije.

Bečić je juče počeo trodnevnu posjetu Sloveniji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lajčak i Krivokapić u Njujorku: Razmijenjena mišljenja o političkoj...

“Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i razvoju događaja na Zapadnom Balkanu”, naveli...

Đukanović: Tragikomični pokušaji aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od...

Događaju u Pljevljima prisustvovao je i predsjednik DPS Milo Đukanović koji je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost...

Junetina u vinu sa pečurkama i slaninom

Ukusnu junetinu za koju je ključno da odstoji u pacu celu noće pre spremanja, preporučuje Praktična žena.

Film Silent Land pobjednik u takmičarskom dijelu Džada Film...

Tročlani žiri koji čine režiseri Milorad Milinković i Nikola Vukčević kao i glumica Nada Vukčević donijeli su...

Zeman: Rusi koji bježe od mobilizacije zaslužuju azil u...

„Mislim da tim ljudima, kao i ukrajinskim izbjeglicama, treba da dajemo humanitarne vize. Čovjek koji bježi iz...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare