Bečić-Erdogan: Posjeta predsjednika Turske istorijska, intenzivnija saradnja dvije zemlje prioritet u narednom periodu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Tom prilikom je ocijenjeno da su intenzivnija spoljnotrgovinska razmjena, jačanje  ekonomskih, kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje ciljevi koji će u narednom periodu biti prioritet. Kako je istaknuto obje zemlje prepoznaju i važnost jačanja turističke saradnje, te prevazilaženja potencijalnih poteškoća u toj sferi.

„Odnosi Crne Gore i Republike Turske odlični su zahvaljujući kontinuiranoj saradnji na najvišem nivou, a Vašom današnjom posjetom ispisujemo najljepše stranice odnosa dvije države“, kazao je Bečić.

Dodao je da je ova zvanična posjeta istorijska. Podsjetio je na formiranje Grupe prijateljstva dva parlamenta i najavio potpisivanje memoranduma o saradnji koje će se realizovati prilikom posjete predsjednika Velike narodne skupštine Turske gospodina Mustafe Šentopa Crnoj Gori, koja se očekuje uskoro, što je pozdravio i afirmisao predsjednik Erdogan.

“Govoreći o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori, Bečić je kazao da ga posebno raduje činjenica da je na čelo parlamenta izabran i glasovima njihovih predstavnika, ta da ima odličnu saradnju sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori, podsjetivši da je ispravljanje više decenijske nepravde i vraćanje džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici uvaženi Reis ocijenio kao najljepšu bajramsku čestitku. Naglasio je da je crnogorska dijaspora snažan most saradnje dvije države”, piše u saopštenju Skupštine.

https://www.youtube.com/watch?v=1QWqkOK3vWc&feature=youtu.be

Dodao je da posebnu zahvalnost duguje Republici Turskoj na ukazanoj pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je značaj nastavka razvoja ekonomske i kulturne saradnje dvije zemlje te najavio da će do kraja ove godine biti održan veliki ekonomski sastanak Crne Gore i Turske sa konkretnim zaključcima o podršci u izgradnji putne i druge infrastrukture. Kazao je da se uskoro može očekivati posjeta predsjednika turskog parlamenta i istakao važnost saradnje među poslanicima.

Erdogan je naveo da je Crna Gora jedan od najznačajnijih faktora mira na Balkanu, te istakao lični doprinos predsjednika Bečića na polju jačanja međuvrjerskog i međunacionalnog sklada, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare