Belan: Obezbijedićemo po 10 miliona godišnje za 17 novih škola, znanje garancija vječnosti Crne Gore

Budva je Mediteran, Budva je svijet, Budva je Crna Gora. Budva nije šund, kič, neukus, ksenofobija, već otvoreni um, široki vidici, prijateljstvo i more! Budva je i znanje! Vi ovdje imate Akademiju znanja, poručio je Vatroslav Belan kandidat LP za poslanika na predstavljanju liste ''Zajedno. Za budućnost koja ti pripada''.

“Ove godine u Budvi u dvije osnovne škole, formiraće se po 11 razreda đaka prvaka, da bi se organizovala kvalitetna nastava, možda će biti potrebno, ako je uopšte moguće, nastavu organizovati u četiri smjene”, naveo je Belan.

Studije pokazuju, navodi on, da u odnosu na broj učenika, našoj državi trenutno “nedostaje 17 škola”.

“Markirali smo taj problem i naravno da imamo odgovor. Bez odgađanja, pristupićemo gradnji većeg broja novih škola i vrtića u Crnoj Gori. Uz obezbjeđivanje nastavka kreditne podrške Razvojne banke Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnerskih institucija, izdvojićemo 10 miliona eura godišnje za ove namjene. Ponavljam godišnje”, dodao je Belan.

Ističe da je ovo vrlo važna tačka u programu, koji ovih dana prezentuje ta koalicija, a koji će, kako je kazao, “sprovoditi kao ključni dio buduće skupštinske većine i evropske vlade”.

“Posebno smo izdvojili dio koji se odnosi na obrazovanje. Nazvali smo ga »Društvo znanja za 21. vijek!« To nam je potrebno. Protiv dezinformacija, podmetanja, falsifikovanja istorije, šunda i kiča se možemo boriti samo obrazovanjem. Obrazovanjem spašavamo našu đecu od naleta populizma i nacionalizma, i gradimo Crnu Goru. Uz kreiranje boljih uslova za rad u školama, izvršićemo reformu kurikuluma kako bi se, u pogledu programa i načina rada, proces nastave prilagodio savremenim trendovima. Tradicionalni model obrazovanja koji počiva na memorisanju i prostoj reprodukciji mjenjaćemo u pravcu razvoja kritičkog i kreativnog promišljanja”, naglasio je funkcioner LP-a.

Posebno je naglasio razvoj “kritičkog i kreativnog promišljanja”.

“Jer ovo prvo će kod naše đece razviti sposobnost da prepoznaju podvale koje bi im se pokušale servirati od strane opskuprnih medija, portala, organizacija i botova, a kreativno promišljanje će ih osposobiti da napreduju u skladu sa vremenom i naučnim dostignućima. Znate za izreku »dok laž obilazi svijet, istina tek obuva cipele«. Moramo našu đecu edukovati, osposobiti i pripremiti da laž prepoznaju u njenom nastajanju. Da odmah prepoznaju kada je neko održao predavanje na Oksfordu, a kada ipak takvom tvrdnjom zaobilazi istinu. Tada ćemo tek biti mirni i potvrditi da je Crna Gora vječna”, zaključio je Belan.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Ovih pet namirnica pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska

Iako je smanjenje unosa soli uvijek dobra polazna tačka, neke namirnice su zapravo dobre za jelo ako...

13 NVO: Izbor direktora RTCG-a poraz vladavine prava, članovi...

Neprihvatljivo je, kako su kazali, da bilo koji javni funkcioner, uključujući članove Savjeta javnog servisa, zloupotrebljava javnu...

Abazović: Jutros sam pročitao pismo Kvona koje je proslijeđeno...

Pismo je dostavljeno Kabinetu predsjednika, a Abazović je upoznat za njegovim sadržajem. “Sa sadržajem...

Slavna glumica pozirala bez šminke i pokazala kako u...

Za razliku od svojih brojnih koleginica, Michelle nema problem da se u javnosti pojavi bez šminke, ali...

Vlada CG: Premijer upoznat sa sa pismom Kvona, proslijeđeno...

"Povodom najnovijih medijskih natpisa i zbog velikog interesovanja javnosti, Kabinet predsjednika Vlade obavještava da je pismo koje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare