test

Belan: Obezbijedićemo po 10 miliona godišnje za 17 novih škola, znanje garancija vječnosti Crne Gore

Standard

26/05/2023

17:17

Budva je Mediteran, Budva je svijet, Budva je Crna Gora. Budva nije šund, kič, neukus, ksenofobija, već otvoreni um, široki vidici, prijateljstvo i more! Budva je i znanje! Vi ovdje imate Akademiju znanja, poručio je Vatroslav Belan kandidat LP za poslanika na predstavljanju liste ''Zajedno. Za budućnost koja ti pripada''.



“Ove godine u Budvi u dvije osnovne škole, formiraće se po 11 razreda đaka prvaka, da bi se organizovala kvalitetna nastava, možda će biti potrebno, ako je uopšte moguće, nastavu organizovati u četiri smjene”, naveo je Belan.

Studije pokazuju, navodi on, da u odnosu na broj učenika, našoj državi trenutno “nedostaje 17 škola”.

“Markirali smo taj problem i naravno da imamo odgovor. Bez odgađanja, pristupićemo gradnji većeg broja novih škola i vrtića u Crnoj Gori. Uz obezbjeđivanje nastavka kreditne podrške Razvojne banke Savjeta Evrope i drugih međunarodnih partnerskih institucija, izdvojićemo 10 miliona eura godišnje za ove namjene. Ponavljam godišnje”, dodao je Belan.

Ističe da je ovo vrlo važna tačka u programu, koji ovih dana prezentuje ta koalicija, a koji će, kako je kazao, “sprovoditi kao ključni dio buduće skupštinske većine i evropske vlade”.

“Posebno smo izdvojili dio koji se odnosi na obrazovanje. Nazvali smo ga »Društvo znanja za 21. vijek!« To nam je potrebno. Protiv dezinformacija, podmetanja, falsifikovanja istorije, šunda i kiča se možemo boriti samo obrazovanjem. Obrazovanjem spašavamo našu đecu od naleta populizma i nacionalizma, i gradimo Crnu Goru. Uz kreiranje boljih uslova za rad u školama, izvršićemo reformu kurikuluma kako bi se, u pogledu programa i načina rada, proces nastave prilagodio savremenim trendovima. Tradicionalni model obrazovanja koji počiva na memorisanju i prostoj reprodukciji mjenjaćemo u pravcu razvoja kritičkog i kreativnog promišljanja”, naglasio je funkcioner LP-a.

Posebno je naglasio razvoj “kritičkog i kreativnog promišljanja”.

“Jer ovo prvo će kod naše đece razviti sposobnost da prepoznaju podvale koje bi im se pokušale servirati od strane opskuprnih medija, portala, organizacija i botova, a kreativno promišljanje će ih osposobiti da napreduju u skladu sa vremenom i naučnim dostignućima. Znate za izreku »dok laž obilazi svijet, istina tek obuva cipele«. Moramo našu đecu edukovati, osposobiti i pripremiti da laž prepoznaju u njenom nastajanju. Da odmah prepoznaju kada je neko održao predavanje na Oksfordu, a kada ipak takvom tvrdnjom zaobilazi istinu. Tada ćemo tek biti mirni i potvrditi da je Crna Gora vječna”, zaključio je Belan.

Izvor (naslovna fotografija):

Vatroslav Belan

Ostavite komentar

Komentari (0)