Berane poligon za razračunavanje “bjelaša”: Četničkim predstavama DF i SNP čuvaju biračko tijelo od Bečića

Kada smo u filmovima o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu gledali scene u kojima fašisti obilježavaju njihove kuće parolama "Smrt jevrejima", kao prethodnica za njihov odstrel, mislili smo da je to vrijeme daleka istorija i da se tako nešto nikakako ne može više ponoviti.

Međutim, 70 godina poslije, u Beranama iste scene, samo što su ovoga puta cilj Bošnjaci, Muslimani… U Haremama, naselju u kojem žive pretežno stanoviništvo islamske vjeroispovjesti, jutarnju kafu i brigu oko korone, prekinule su fašističko-šovinističke parole na kućama, čitko i tehnički dotjerano ispisane sa porukom “J….. li vam majku Tursku”.

Samo dan prije toga, odigralo se i četničko orgijanje u beranskom selu Zaostro, sa ikonografijom od koje se zla slutnja uvlači u svakog zdravog čovjeka. Slike koljača i ratnih zločinaca, domicilnog Pavla Đurišića i uvezenog Draže Mihailovića, uz srpske i crkvene zastave, krasile su vojni šator na ledini u Zaostru.

Uz sve ovo, takozvane crkvene auto – litije, tutnje svako malo kroz Berane, sa crkvenim i srpskim zastavama, uz četničke pjesme i poziv na odbranu svetinja…

Samo površni i neupućeni mogu pomisliti da je mjesto nacionalističkog orgijanja, Berane, slučajno odobrano. Svemu tome je prethodila, jasna politička podloga koju su zdušno pripremili beranski DF, a posebno SNP u liku prvog čovjeka tog grada, Dragoslava Dada Šćekića.

Licemjerno zvuči Šćekićev poziv na istragu povodom ispisanih grafita po kućama njegovih sugrađana, kada znamo da ništa nije uradio da takvu atmosferu promijeni. Čak što više, iz njegovog upakovanog protokolarnog jezika na sve strane izbija isto ono što poručuju iz Zaostra, sa litija i sa kuća Bošnjaka u Haremama.

I dok četnici iz Zaostra poručuju da će braniti svetinje, čitajući pozdrav lidera DF Andrije Mandića, koji, kako kaže jedan od učesnika ovog performansa, “punih 18 godina u svakom smislu pomaže ovaj skup”, njihov novoimenovani lider – Zdravko Krivokapić, širi umjerenu, skoro građansku priču u svojim, reklo bi se jalovim predizbornim tiradama.

“Poštovani prijatelji imam obavezu da vam prenesem pozdrave od našeg zajedničkog prijatelja, sa kojim sam se sad čuo telefonom, a koji punih 18 godina u svakom smislu pomaže ovaj skup. Poželio nam je sve najljepše i da se lijepo provedemo – gospodin Andrija Mandić, koji vas je sve puno pozdravio”, radosno je saopštio voditelj četničkog programa ispod vojnog šatora u Zaostru.

Naizgled odmetnuto radikalno krilo SNP-a i DF-a u Beranama očigledno radi strogo u saglasnosti sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a južni dio širi pacifizam, bez pominjanja crkve, Srba, svetinja….

Jedan od ciljeva ovako raspoređene retorike i činjenja je i borba za glasove unutar prorusko-srpskog bloka bjelaša. Iza nacionalističkog orgijanja odvija se borba za oduzimanje birača Demokratama i njihovom savezu. Utisak je da jakom nacionalističkom kampanjom deefovci žele da oslabe Demokrate, odnosno da im se ne odliju umjereniji sljdebenici.

Kada dodamo činjenicu da je veliki broj pristalica razočaran izborom lidera DF-SNP koalicije, i smještanjem čelnika DF na začelje izborne liste, jasno je da će ta borba trajati i nakon 30. avgusta.

Kolateralna šteta ovog sukoba i borbe biće građani Crne Gore, kojih je mnogo više od onih bučnih litijaša, četnika iz Zaostra i crnih noćnih trojki koji obilježavaju kuće za odstrel.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Rusija neće moći da utiče na rezultat izbora...

“Jasno smo stavili do znanja Rusima da su svi takvi pokušaji nedopustivi i siguran sam da ćemo...

SAD pozvale Jerevan i Baku da odmah prekinu neprijateljsva

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s...

Migrant provalio u kuću u Hrvatskoj pa ostavio poruku:...

Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali...

Premijer Jermenije: Jedini zadatak naše vojske – da pobijedi

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobijede. Cijeli jermenski narod, kao i...

Objektivni su razlozi zbog kojih igra još nije na...

Realno je da Budućnost ima velike probleme u igri poslije duge pauze koju su imale igračice nakon...

NAJČITANIJE

Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za...

Portal Standard izdvojiće koje mjere stupaju na snagu od ponedjeljka po opštinama, radi boljeg razumjevanja.

DA SE NE ZABORAVI – HRONOLOGIJA JEDNOG BEŠČAŠĆA –...

Skoro pa izlizana sintagma da se istorija ponavlja dobila je puno značenje u novoj crnogorskoj realnosti. Procesi...

Andrija Ćetković: Jedini razlog ove trodnevne naručene hajke...

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti: Koristim ovu priliku da vas obavijestim o neprofesionalizmu i...

IJZCG objavio novu listu za mjere u opštinama: Promjene...

Promjena u odnosu na jučerašnju listu je da je i Kotor u grupi KI 400 - 799.

ABAZOVIĆ: Nećemo uslovljavati mandatara, sektore bezbjednosti ne možemo dati...

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović je u skupštinskom holu u toku pauze zasijedanje Parlamenta rekao...

Komentari

avatar